Litt om fødsel hos hund

Hei, søkte litt på Webben ang. hunde fødsler og kom med dette inn på deres spalte.
Mitt spørsmål er litt generelt om fødsel og hvordan man forholder seg til dette, samt de første ukene med valper i huset.
Har søkt en del på hunder/fødsler, men har ikke funnet noe spesielt.
Håper dere kan hjelpe meg med noen svar.
Vi har en 3 år gammel Am. Cocker spaniel som skal etter planen nedkomme første helgen i mai, så ting begynner nå og skje ganske kvikt.
Håper på postive tilbakemeldinger på forhånd takk.

Hei Rolf!
Hvis du ser under kategori \"reproduksjon\" svarer jeg en del på dette spørsmålet. Jeg skriver under noe av dette:
* Drektighetstiden er ca 63 dager (+/- 5 dager).
* Det er viktig å sette tispen på fôr med høyere caloriinnhold på slutten av drektighetstiden også mens hun dier. Dieperioden samt vekstperioden til fostrene tærer mye på tispens reserver av energi, vitaminer og mineraler. Slikt fôr kan du kjøpe hos dyrleger.
* Det er en god idé å vaksinere tispen mot de vanligste infeksjonssykdommer før hun parres slik at hun overfører beskyttende antistoffer til fostrene.
* Det er viktig å holde tispen frisk mens hun er drektig for å forhindre aborter og skader på forstrene.
* Tispen bør også gis ormekur 1 uke før parring og 1 uke etter fødselen. Valepen bør få første gang ved 1 ukes alder, også ved 5 uker og 7 uker.
* Valpene dies ved 3-4 ukers alder. Da bør du begynne med en valpefôr av god kvalitet slik at de får de næringsstoffene de trenger til å vokse.
* Dere bør ha en liste over tegn som du skal se etter når det gjelder nærmende fødsel hos tispen, samt hva som er normalt med hensyn til fødselsgangen. Ring dyrlegen dere kommer til å oppsøke med eventuelle problemer slik at dere får en slik utskrift. Det er viktig at dere er forbredt og vet når dere skal ringe dyrlegen.
Generellt så bør dere kontakte dyrlege hvis det går mer en en time med sterke veer uten at noen valp kommer til syne. Også hvis det går mer en 4-6 timer mellom valpene (og man tror det er flere valper i livmoren). Hvis hunden skriker/piper mye og slikker mye bak mellom valping er også en mistenkelig symptom. Begynnelsen av fødselen (stadiet 1) kan vare 1-24 timer. Men i dette stadiet er det ikke sterke veer. Det er når det går lenge med sterke veer uten at noe skjer at man skal kontakte dyrlege.
Lykke til med fødselen!