3 av 4 nye dyrleger er jenter

Før var veterinæryrket dominert av menn med kontoret i bilen. Nå er profesjonen overtatt av jenter som jobber med kjæledyr på klinikker.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

- Trenden skyller over hele Europa og den vestlige verden for øvrig. Veterinærstudiet er blitt kjempepopulært blant jenter, og det er stor rift om studieplassene, sier veterinær William Bredal.

Han mener utviklingen har sammenheng med at kjæledyrene får økt betydning for folk flest.

- Større og bedre dyreklinikker med topp moderne utstyr er trenden nå. Det tradisjonelle veterinæryrket der man reiste 20-30 mil om dagen på gårdsbesøk, hver dag hele året, var verken særlig familievennlig eller kvinnevennlig, sier han.

Bredal er forfatter av flere hundebøker og veterinæransvarlig i Nord-Europa for Iams/Eukanuba, verdens største leverandør av hundefôr og kattefôr til dyreklinikker og dyrebutikker.

Gir menn fordel

Nå jobber mer enn hver tredje nyutdannede veterinær utelukkende med kjæledyr, viser en oversikt fra Norges veterinærhøgskole (NVH) og Den norske veterinærforening (DNV).

- Av 338 studenter på veterinærutdanningen er 272 kvinner. På dyrepleierstudiet er 27 av 30 studenter kvinner, sier informasjonssjef Hege Robberstad i NVH.

I 2004 innførte høyskolen ekstra studiepoeng for mannlige søkere for å rette opp skjevheten.

- Det ga tydelige resultater. 20 menn ble tatt opp på veterinærstudiet, mot kun fire i 2003, sier Robberstad til Newswire.

Det er også en overvekt av kvinner som tar doktorgrad på Norges veterinærhøgskole, i fjor var ni av de 15 nye doktorene kvinner.

Så godt som alle som blir uteksaminert som veterinær i Norge får jobb.

Familiemedlem

Mens 34 prosent av landets veterinærer jobber med kjæledyr, arbeider andre med produksjonsdyr i landbruk og akvakultur. Mange er ansatt i Mattilsynet.

- Spesielt innen smådyrpraksis skjer det mye. Flere klinikker tilbyr spesialisering og avansert medisinsk behandling. Dette er også en internasjonal trend, sier William Bredal.

Han sier dette har sammenheng med at hunder og katter er blitt familiemedlemmer.

- Derfor ønsker stadig flere å gi det beste til dyrene sine innen behandling, omsorg og ikke minst ernæring, sier Eukanuba-veterinæren.

Del
10.04.2017 11:34

Å bli veterinær eller dyrepleier

De norske utdannelsene som veterinær eller autorisert dyrepleier har søknadsfrist 15. april. Ønsker du å jobbe med dyr, bør du søke nå.

27.09.2017 11:24

Jobben som dyrepleier

Visste du at man nå må ta bachelorgrad i dyrepleie for å kalle seg en autorisert dyrepleier?