AniCura

Å bli veterinær eller dyrepleier

De norske utdannelsene som veterinær eller autorisert dyrepleier har søknadsfrist 15. april. Ønsker du å jobbe med dyr, bør du søke nå.

For å bli autorisert dyrepleier, må man ta bachelorgrad i dyrepleie. Arbeidsoppgavene varierer fra klinikk til klinikk, men felles for yrket er å ta vare på pasientene på best mulig måte i nært samarbeid med veterinærene, i følge Norsk Dyrepleier- og assistentforening.

I Norge er NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) blant dem som tilbyr treårig Bachelor i Dyrepleie. Man kan også studere til Bachelor i Dyrepleie ved Nord Universitetet, Bodø.

Oppgavene til dyrepleier

En dyrepleier er opptatt av at deres kunder og pasienter skal bli godt ivaretatt og få den beste pleien. For å bli best mulig kvalifisert til denne jobben tar man gjerne mye etterutdanning, holder seg oppdatert på den nyeste forskningen og de nyeste produktene.

Dyrepleiere har mange og varierte arbeidsoppgaver:

  • Kundebehandling og veiledning ift. Ernæring og hold av dyr.
  • Assistere veterinæren ved undersøkelse, operasjon, tannbehandling osv.
  • Anestesi og overvåkning både før og etter operasjon, samt passe på at dyret får riktig pleie hele veien.
  • Tannrens
  • Uttak av prøver som blod, urin osv. som vi behandler i laboratoriet.
  • Sårstell
  • Radiografi
  • Sørge for optimale hygieniske forhold og daglig drift av klinikken. 

Veterinærens arbeidsområder

Veterinærer behandler og forebygger sykdommer hos dyr, men jobber også med mattrygghet og dyrevelferd. Som klinisk veterinær forebygger og behandler du sykdommer hos dyr. Dyrlegen gir også råd og veiledning til dyreeiere.

Veterinærer på smådyrklinikker jobber ofte tett med dyrepleiere i private veterinærpraksiser, men det finnes mange andre arbeidsplasser for veterinærer. Man kan spesialisere seg innenfor blant annet smådyr, hest, produksjonsdyr og mattrygghet.

Krevende studium

Veterinærstudiet er krevende, og tar normalt 5,5-6 år. MNBU er eneste studiested med fullt veterinærmedisinsk studie i Norge. Det er et profesjonsstudium som fører frem til autorisasjon som veterinær. 

Man kan også ta veterinærutdanningen i utlandet, og søke norsk autorisasjon etter endt utdannelse. I følge ANSA får veterinærer med utdanning fra EØS-landene og fra Sveits, USA, Canada, Australia og New Zealand vanligvis autorisasjon som veterinær i Norge.

Del
27.09.2017 11:24

Jobben som dyrepleier

Visste du at man nå må ta bachelorgrad i dyrepleie for å kalle seg en autorisert dyrepleier?