Å ta hunden med på jakt

Jakt kan være berikende for hund og eier.

Jakt etter vilt med hund går ut på å ta i bruk instinkter som ligger naturlig i alle hunder. Det er fantastisk spennende, og byr på naturopplevelser så vel som rikelige muligheter for å knytte sterke bånd mellom hund og eier.

Noen hunderaser er avlet fram nettopp med tanke på jakt, og hos disse raser ligger jaktinstinktet mer latent enn hos andre. For at jakten skal bli en berikende og hyggelig opplevelse både for hund, eier og fryseboksen, må man gå ut ifra at ingen jakthund er født som god jakthund. Det er dessuten en rekke andre ting som kan være lurt å ha forberedt seg på ved jakt.

Riktig trening

For å få en god jakthund må både hund og eier trene. En hund som er som en skurefille etter bare en dag på jakt er gjerne ikke ukjent for hundeeieren. Dette kan fint unngåes ved å kondisjonstrene hunden i god tid før jaktsesongen. Timer i ulendt terreng daglig før jakten kan gjøre underverker. Da holder hunden i dagevis om man også følger opp med riktig ernæring.

Energirik mat

Stor aktivitet gir stort energibehov. For å unngå at en hund skal gå tom for energi etter første dag, er det viktig at den fôres riktig en tid før og under jakten. Det finnes spesialfôr for aktive hunder samt energirike små porsjoner til å ta med seg som matpakke. Det aller viktigste er uansett vann, og det skal gies i små porsjoner og ofte. Et par kuler tørrfôr smakssetter vannet og gjøre det mer interessant for hunden å drikke.

Ikke sjokolade

Ikke gi hunden din sjokolade for å tilføre den ekstra energi. Kakao inneholder teobromin som er giftig for hunden din, og særlig mørk sjokolade kan i verste fall være dødelig. 1 plate kokesjokolade kan være nok til å ta livet av en hund på 22 kg. Teobromin fører til økt hjerterytme og pustefrekvens og kan utløse epileptiske anfall.

Ormekur

Hunder tilbys gjerne slakteavfall som mat og belønning under jakt, eller forsyner seg av jaktbyttet slik f.eks. elghunden spiser innvoller av elg. Rå ferskvannsfisk og rått kjøtt av både pattedyr og fugl kan medføre smitte av både bendelorm og spolorm til hunden din. Det er derfor viktig å behandle hunden med et godt middel mot innvollsorm etter jakten. Drontal Comp. vet. er en effektiv en-dags behandling som tar alle relevante typer orm hunden kan være smittet av. Hunder som fanger og spiser f.eks. lemen, mus og små krypdyr står i samme fare for å få ulike typer innvollsorm. Slike hunder skal behandles hyppig, ikke bare etter jakten.

Pleie av pels og poter

Poter kan få hard medfart under jakten, og det er alltid lurt å ha med seg et minimum av førstehjelpsutstyr til hund. Sørg også for å ha noe å rense sår og rifter med. Klipp klør god ned på forhånd og klipp bort lange hår mellom tredeputene. Smør gjerne en god kuldekrem eller voks på poter som står i fare for å bli ekstra såre. For å tilføre fuktighet til hundens poter kan VetriDerm Intensive Spray med fordel brukes daglig.

Etter lange dager i skog og mark, utsatt for ymse slag av vær, kan hundepelsen være både møkkete og flokete. VetriDerm pleieprodukter gir god pelspleie tilpasset hundens hud, der både sjampo, balsam og ørerens kan være nyttige.

Insektplage og flått

Under selve jakten kan hunden være plaget av mygg, knott og fluer. Disse kan være irriterende for en bar hundebuk og tynt behårete områder som ører og snute. I tillegg kan flått være plagsom og overføre sykdommer som Borreliose både til mennesker og dyr. Flåtten finner man i skog, kratt og eng, særlig langs kysten og i områder med mye hjort og rådyr. Den går både på mennesker, fugler og dyr. Snakk med din veterinær for å få resept på et godt middel som holder både mygg og flått borte.

Nesemidd

Nesemidden lever i hundens bihuler og bakerste del av nesen. En infeksjon med nesemidd kan nedsette hundens luktesans. Evnen til å ta været av vilt og å følge spor vil dermed svekkes. Et typisk symptom på nesemidd vil være at hunden "nyser innover". Mistenker du at hunden din har nesemidd, ta kontakt med veterinæren før jaktsesongen begynner.

Reveskabb

Skabb hos hunder smitter fra andre hunder eller fra rev. Skabbmidden overlever kun i kort tid utenfor vertsdyret. Likevel løper hunden en risiko for smitte om den ferdes i områder med mye rev, selv uten å være i direkte kontakt med reven. Revens soveplass eller trestammer reven har gnidd seg mot, kan være kilder til smitte.

Diskuter gjerne reveskabb med veterinæren din i forbindelse med jaktsesong. ..og skitt jakt!

Del
27.09.2017 11:05

Få hunden i god form til jakta!

Hvordan skal man best forberede hunden til jakta? Trening er viktig, både fysisk for å gi hunden god kondisjon, men også ren jakttrening i terreng.

30.08.2011 00:00

Mange utrente jakthunder

Først når båndtvangen opphører 20. august, begynner mange å trene jakthundene sine. Det er for sent for å få hunden i form, mener fagfolk.

15.09.2016 10:30

Huskeliste for jakta

For ivrige hunder og eiere er jakt-sesongen i gang. Her er en nyttig huskeliste for hva man bør ha med seg på jakt.