Aktivisering av innekatt

Innekatter trenger daglig aktivitet for å holde seg i form og unngå overvekt.

Bevegelse er viktig, enten katten aktiviserer seg selv ved jakt, eller man holder på med lek og ulike aktiviteter. Når det er sagt er det viktig å huske på at katten sover 12-18 timer per døgn.

Man har sett en markant reduksjon av overvekt hos katter som holdes innendørs dersom de får 15-20 minutters daglig aktivisering.

Lag et "jaktmiljø"

Katten tilhører kattefamilien, som inkluderer både tiger, løve og gaupe. Dette er arter som anatomisk sett er godt utrustet for spenst og sprint, og er derfor både slanke og smidige. Når katten jakter sniker den seg inn på byttet ved å gjemme seg, observere, smyge etter og deretter hoppe på byttet. På grunn av nettopp dette er det viktig å legge til rette for denne type adferd også for katter som hovedsakelig oppholder seg innendørs.

Et såkalt ”jaktmiljø” kan man lage ved at katten har plasser den kan gjemme seg. Dette kan være esker, kartonger, under møbler, oppå skap osv.

Klatre og klore

En annen aktivitet som er viktig for katten, er det å få kvesse klørne. Klorestativ og klatrestativ vil kunne tilfredsstille klorebehov, og forhåpentligvis la andre møbler være i fred.

Det er viktig at man ved lek med katten ikke lar den bite eller klore oss. For å unngå at dette skjer kan man bruke et objekt som katten kan jakte på/leke med. Eksempler på dette inkluderer små baller, garnnøste eller hyssing, eventuelt med papp/papir i enden.

Gøy med laserpenn

Et annet alternativ som garantert vil vekke kattens jaktinstinkt er laserpenn. Katter synes ofte dette er kjempegøy, men man må ikke overdrive denne type lek med da katter bruker berøring som en viktig del av deres sanseorganer.

Ha god tålmodighet i lek med katten. Den løper nødvendigvis ikke etter objektet med det første, men ligger på lur og venter på det rette øyeblikket til å angripe lynraskt. For å få tilfredsstilt kattens jaktbehov er det viktig at den får ”fange” noe.  Avslutt derfor laserlek med å peke på en gjenstand som katten kan ”fange”. På denne måten har man aktivisert katten, samtidig som den har fått utløp for sin trang til å jakte.

Når eier ikke er hjemme kan katten likevel leke med for eksempel aktivitetsball med godbiter inni, liten mus eller annet egnet leketøy.

Denne artikkelen er levert av Knarvik Dyreklinikk.

Del
14.01.2016 15:38

Samvær med katten

Katter er sosiale dyr. Selv om de kan finne godt selskap i hverandre og i andre dyr, har de også behov for samvær med eieren sin.

26.03.2024 08:23

Smittetopp hos katter

I ukene før påske ble mange katter smittet av salmonella. Smitten kommer trolig fra ville fugler.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.