Illustrasjonsfoto: Fran Hogan (Publicdomainpictures)

Apportering kan gi stressede hunder

Blir hunden stresset av mye ball- og pinnekasting? Da bør du velge andre former for aktivisering.

De fleste hundeeiere bruker eller har brukt ball- og pinnekasting til aktivisering og lek av hunden sin. Noe de fleste ikke er klar over er at det faktisk er ganske unaturlig for hunder å løpe å etter baller og pinner om og om igjen. Ved denne form for lek kan jaktinstinktet lett ta overhånd, noe som fører til en mer stresset enn fornøyd hund.

Hunder som lever vilt vil under jakt snike seg tett opp mot byttet, for deretter å gå til angrep. I kroppen produseres det store mengder adrenalin slik at hunden har nok styrke og utholdenhet til å nedlegge byttet. Denne form for utblåsing krever mye av hunden slik at den i etterkant bruker tiden på hvile i form av spising og gnaging av bein, samt at de vil sove i dagevis. På denne måten vil de få ned stressnivået og rense kroppen for adrenalin.

Når vi kaster til hunden vår stimuleres jaktinstinktet på samme måte, og adrenalinnivået stiger. Dersom dette gjentas over en lengre periode, kanskje flere ganger i uken, så rekker ikke stressnivået å reduseres til normale nivåer. I verste fall vil hunden etter hvert utvikle symptomer på kronisk stress.

Hos noen hunder kan denne form for aktivisering virke mot sin hensikt. Disse hundene vil bli fysisk slitne, men da kroppens stressnivå stiger har hunden vansker med å roe seg ned i etterkant.

Slike hunder vil nyte godt av andre former for aktivisering.

Gode aktiviteter for hunder:

Spor

Dette er noe alle hunder kan gjøre, og som de fleste liker. Det er en super aktivitet der de virkelig får brukt hodet og sin medfødte luktesans. Det er ikke noe som er kjekkere enn å se en hund som har gått sitt første vellykkede spor. Den simpelthen stråler av selvtillit og det er tydelig at den får en god mestringsfølelse.

Godbitsøk

Dette er en fin og rolig aktivitet der hunden bruker hodet og luktesansen. Her er det bare å strø godbiter utover marken, eller gjemme de rundt omkring ute eller inne, her er det bare til å bruke fantasien. En fin aktivitet som senker stressnivået.

Beriket miljø

Man kan berike miljøet ved å la hunden få utforske nye ting. Man kan for eksempel finne fram masse rart fra bod, bil, kjeller og loft, og sette det ut i hagen. Det kan være ting hunden din kan klatre, smake og gå på, og som lager lyd. Topper du det med litt godbiter gjemt rundt omkring og lar hunden få undersøke i ro og fred uten mas og kommandoer, så blir dette en kjekk og morsom aktivitet for hunden. Dette er en type mental trening som passer utmerket for valper, unghunder, og hunder som trenger miljøtrening og styrket selvtillit.

Hunder blir generelt roligere og mer tilfreds hvis du erstatter ball- og pinnekasting med mentale aktiviteter.

Har du spørsmål eller ønsker ytterligere informasjon, så er du velkommen til å ta kontakt med oss på Knarvik Dyreklinikk.

Del
13.06.2016 15:49

Trening med hunden: Apportering

Hunden kan være en god treningspartner. Bare fantasien setter grenser for hva du kan trene for å komme i form sammen med hunden. Hva med å apportere sammen?

27.09.2017 11:18

Hunder får for lite trim

Hundeeiere bør gå tur med hunden en time eller to hver dag, mener veterinær. De færreste hunder får så mye trim, viser ny undersøkelse.

28.06.2016 13:31

Trening med hunden: Burpees

En treningsutfordring inspirert av crossfit: Se hvor mange burpees du klarer mens hunden ser seg om på tur.