Illustrasjonsfoto: Publicdomainpictures - Karen Arnold

Atopisk dermatitt

Diva er en puddel som flere ganger har vært innom klinikken vår.

Første gang hun kom til oss hadde hun ørebetennelse, klødde litt på kroppen og slikket seg mellom potene. Ørebetennelsen kom stadig tilbake tross behandling, og kløen ble etterhvert mer uttalt. Vi fant verken lus, midd eller andre parasitter i pelsen hennes. Det ble tatt hudprøver og blodprøve, og laboratoriesvarene viste at hun var allergisk mot husstøvmidd. Diva hadde atopi.

Allergi

Atopi er en medfødt, genetisk lidelse hvor hunden/katten reagerer allergisk på et stoff. Disse stoffene (allergenene) omfatter pollen, sopp sporer, flass fra dyr og menneske, husstøvmidd, lopper og fôr. Når hunden/katten til stadighet blir utsatt for allergener den ikke tåler, kan den utvikle allergi.

Allergenene opptas enten gjennom huden, gjennom mage - og tarmsystemet eller i luften som hunden puster inn. Disse allergenen binder seg så til antistoffer i blodet som frigjør et kjemisk stoff (allergisk reaksjon). I huden fører dette til kløe. Utsatte raser er schäfer, newfoundlands hund, dalmatiner, golden retriever, boxer, lhasa apso, og ulike terriere.

Symptomer

Symptomene ved allergi opptrer som regel når hundene er mellom 6 mnd og 3 år. I starten kan dette være så mildt at det ikke legges merke til, men etter hvert blir kløen tydeligere og ofte med sekundære komplikasjoner.

Det vanligste symptomet er kløe, ofte i ansiktet, armhuler, lyske eller på bena. Det trenger ikke å være noen synlige sår i huden. Sår kan komme etter hvert av selvtraume, betennelser og infeksjoner.

Kliniske symptomer oppstår når de allergiske stoffene er tilstede. Pollen allergi vil være i pollen sesongen, mens husstøv midd vil gi allergi året rundt.

Behandling

Allergiske lidelser kan som regel ikke helbredes, bare lindres. Som dyreeier må man lære seg å best mulig å leve med dette. Hunden kan kontrolleres på flere forskjellige måter, hvor det beste selvfølgelig er å unngå kontakt med allergenene!

I enkelte tilfeller er dette umulig og man bør da sette igang en kombinasjonsbehandling. Dette vil ofte bestå av en badebehandling med spesialshampo, kløedempende medisiner (anti-histaminer, kortisonpreparat) og omega-3 fettsyrer. Av og til er også antibiotika nødvendig for å behandle den sekundære infeksjonen.

For noen hunder vil immunterapi/hyposensitivisering være en løsning. Det blir da produsert en "vaksine" til hunden som skal gjøre hunden mindre følsom for det allergifremkallende stoffet. Fordi atopi er en arvelig sykdom, bør man unngå å bruke disse dyrene i avl. Diva ble satt på en behandling bestående av flere av de nevnte alternativene. Hun ble straks bedre i både pels og humør, men det er viktig at "mamma" følger godt med på symptomene. Problemene hennes vil alltid være der.

Del
30.01.2020 22:02

Dyr kan også få allergi

Akkurat som mennesker kan hunder, katter og hester også få allergi.

27.09.2017 11:32

Sommeren er skadetid for firbeinte

Mange sommerskader og kjæledyr som skal på utenlandsferie, gjør sommeren hektisk på norske dyreklinikker.

15.03.2005 00:00

Kan hunder og katter få allergi?

Hunder og katter kan få allergi akkurat som mennesker. En tredjedel av alle hudproblemer kan skyldes allergi.