Illustrasjonsfoto: Mopseriet

Bronkitt hos hunder

Bronkitt er en betennelsetilstand i de luftførende kanaler i lungene, og det er mange årsaker til denne luftveislidelsen.

Bronkitt er hyppigst forekommende hos eldre individ, men alle hunder kan utvikle denne lidelsen og det er ingen rasedisposisjon.

Dersom bronkitten ikke blir behandlet i tide, vil bronkiene få varig skade med nedsatt funksjon. Pasienter med kronisk bronkitt vil derfor ha nedsatt kondisjon og intoleranse for fysiske påkjenninger. Disse pasienter vil være avhengig av hyppige medisineringer resten av livet på grunn av redusert lufttransport i bronkiene og dermed nedsatt utskiftning av karbondioksid og oksygen mellom blodet og lungene.

Kan bli kronisk

Det oppstår kroniske uhelbredelige forandringer i bronkiesystemet etter to måneder med ubehandlet bronkitt, og det er derfor viktig å kontakte dyrlege i god tid innen det oppstår permanente skader på bronkiene. Kronisk bronkitt kan også medføre lungebetennelse og forstørret hjerte ved manglende medisinsk kontroll over lidelsen.

Bronkitt kan oppstå ved luftveisinfeksjoner med virus og bakterier, parasittvandringer i lungene (spolorm, hjerteorm), allergi og hjertefeil. I Norge er kennelhoste, allergi og hjertefeil de hyppigste primære årsaker til akutt og kronisk bronkitt.

Symptomer

Ved bronkitt er noen av symptomene:

  • Dårlig allmenntilstand
  • Hoste
  • Slim
  • Rennende nese
  • Kortpustethet
  • Dårlig kondisjon

Diagnosen stilles ved hjelp av sykehistorien og grundig klinisk lunge- og hjerteundersøkelse med stetoskop, samt røntgen av lungene og hjertet. Det er viktig å påvise årsaken til bronkitten for å kunne velge riktig medisinsk behandling, og dyrlegen vil derfor ta noen blodprøver og eventuelt noen vevsprøver fra bronkiene.

Behandling

Ved bakteriell bronkitt vil dyrlegen foreskrive antibiotika og ved allergisk betinget bronkitt vil behandlingen ofte være medisiner der demper immunforavaret, samt miljøendringer og hyposensibilisering. Ved hyposensibilisering reduserer man immunforsvarets reaksjon ved å sprøyte pasienten med allergene (støv og/eller pollen) som gir allergien.

Ellers vil symptomatisk behandling med slimløsende og hostestillende medisiner, samt bronkieavslappende medisiner og tilskudd av fettsyrer redusere pasientens ubehag. Tross permanente skader på bronkiene, vil livskvaliteten til pasienten være god ved optimal symptomatisk behandling.

Da kennelhoste er den hyppigste årsaken til bronkitt i Norge, vil man ved regelmessig vaksinering minimere risikoen for luftveiskomplikasjoner.

Del
27.09.2017 11:19

Sesong for kennelhoste

Kennelhoste er en infeksjon i luftveiene, som kan gi kraftige forkjølelsesymptomer hos hunder. Det er flest utbrudd om høsten og vinteren.

12.09.2008 00:00

Klar til dyst?

Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!

22.01.2008 00:00

Endoskopi - tilbud ved Hønefoss Dyrehospital

Ved Hønefoss Dyrehospital har vi siden desember 2006 investert i denne type undersøkelsesutstyr for å kunne undersøke og behandle pasientene våre på beste og mest mulig skånsom måte.