De besværlige kiloene
Overvekt er det største ernæringsmessige problemet hos hunder og katter i Norge. Internasjonale undersøkelser viser at fra 6 - 44% av kjæledyrene våre er overvektige. De høyeste estimatene er fra de nyeste undersøkelsene.
Mange eiere ser ikke selv at dyrene er overvektige, og de færreste ser på fedme som et problem hos dyrene. Men det er faktisk slik at fedme fører til en rekke helseproblemer også hos dyr. Mennesker er ikke alene om livsstilssykdommene.
Når er et dyr overvektig?
Den enkleste måten å vurdere dyrenes ernæringstilstand på er å la hånden gli over ribbena. De skal kunne føles lett. Ved overvekt vil ribbena være vanskeligere å identifisere.
Ser man hunden eller katten ovenfra, skal kroppen smalne inn bak ribbena, og den skal ikke ha "valker" ved haleroten.
Overvektige dyr kan lettere bli slitne og andpustne, de kan være bevegelseshemmet i ulik grad, og ofte er de mer intolerante for varme.
Stakkars hunden, den må da få mat...
Overvekt skyldes ofte misforstått snillhet fra eieren eller andre personer. Det er imidlertid viktig å være klar over at fedme kan medføre mange og alvorlige helseproblemer som sukkersyke, leverlidelser, leddproblemer, hudproblemer, hjerte og lungeproblemer. I tillegg viser statistikken at overvektige hunder oppnår lavere levealder og har dårligere livskvalitet.
Men den som får mat bare én gang om dagen...
Ja, og så en liten tørrfiskbit, et par Markies og et bittelite kakestykke når vi drikker kaffe..
Vi overfører ofte egne uvaner til dyra. Mange godbiter som selges til hunder i daglivarehandelen er svært kaloririke. Det samme gjelder tørrfisk og kaker. Et kakestykke kan faktisk dekke flere dagers kaloribehov til en miniatyrhund.
Gener, stoffskifte, hormoner, alder og sykdommer
Dette er faktorer som er ansett for å være gode unnskyldninger, men kan også en sjelden gang være den direkte årsaken til problemet.
Når det gjelder genene, er det vist at enkelte hunderaser, som cockere, labradorer, golden og collier, har lettere for å akkumulere ekstra kroppsfett. Hos katter har man ikke kunnet påvise lignende rasedisposisjoner.
Stoffskifte og hormonrelaterte problemer ser man av og til. Det vanligste er mangel på thyroxin og og for høy produksjon av cortisol (hyperadrenocortisisme eller Cushing syndrom) hos hund. Dyrene blir ofte kvitt vektproblemet når de behandles for hormonlidelsen.
Hormonbehandling av tisper og hunnkatter for å utsette løpetid, kan gi overvekt, det samme gjelder kastrasjon.
"Hvis jeg bare kunne få mannen min til å trimme den litt mer"
Har man et overvektig dyr kan det være lurt å diskutere det med dyrlegen. Man kan da få fastslått hvor stort problemet er, hvorvidt det skyldes andre lidelser, og ikke minst kan man få hjelp til å sette opp vektmål og passende diett for nettopp sitt dyr.
Ved dyreklinikken tilbyr vi slankerne vektkontroll, og utarbeider kurver for slankemålene.
Det finnes flere gode ferdigdietter på markedet. Nyere forskning viser at diett med A vitamintilskudd (må ikke overdoseres!!), carnitin, lite kalorier og riktig fibertyper (sukkerbete har f. eks vist seg å være fremragende), er effektivt. I tillegg medfører det ikke unødvendig sultfølelse hos hunden. Det er videre viktig at de næringsstoffene som er i foret er av høy kvalitet slik at dyrene får i seg de vitaminene og næringsstoffene de trenger selv om de spiser mindre.
Dietter som er basert på lavt fettinnhold og høyt nivå av ufordøyelige fibre som cellulose, reduserer opptaket av næringsstoffer generelt.Dette gir ofte problemer med store mengder avføring, mye luft, tørr pels og unormal røyting, og er ikke å anbefale.
Videre er det poeng å dele opp maten i flere rasjoner per dag. Matinntak øker forbrenningen, og hjelper til med vektreduksjonen.
Motivasjon er også svært viktig når det gjelder slanking av dyr. Man skulle tro at det var mye lettere å slanke hunden enn seg selv, men det finnes som regel minst ett husstandsmedlem som er altfor glad i å gi dyrene mat. Det er derfor viktig at alle er motiverte for å slanke dyret.
Et annet vanlig problem er at dyret ikke vil ha slankematen. Stort sett kan man ta dette helt med ro. En del foringseksperter mener at man skal starte en slankekur på hunden med en dags faste. Dyrene vil ikke sulte i hjel ved å stå over et måltid med potet og brun saus, det kan derimot være en god start, og etter en dag eller to med faste, er de ofte mer motiverte for slankematen.
Redusert kalorinntak er det viktigste når det gjelder vektreduksjon, men mosjon og trening er positive forsterkere, og i tillegg noe de aller fleste hunder setter pris på, vanskeligere er det selvfølgelig å trene kattene.
Forebyggelse er det viktigste!
Det beste er selvfølgelig å unngå at dyrene blir overvektige. Gi dyrene sunne matvaner fra starten av. Skal de fores med matrester bør disse samles i en skål og gis en gang om dagen, slik at man har kontroll med inntaket.
Unngå å fore dyrene ved bordet, og finn fram til sunne, kalorifattige godbiter som kan brukes til belønning og kos. Slankekjeks og tyggeben eller bittesmå biter av tørket lever er eksempler på dette.
Sist men ikke minst la de få kose seg ute på tur og trening.
Lykke til!