Det klør, det klør...

Det klør, det klør, tiddelibom, det er det det gjør, tiddelibom....

Siri, frustrert eier av schäfertispa Tiffany hadde, kort oppsummert, fortalt hva som var grunnen til hennes dyrlegebesøk en tirsdagsmorgen for en tid tilbake. Tiffany er drøye to år gammel, og har hele livet hatt en tendens til å nappe seg selv i lysken og på armene.

De siste månedene har desverre ”uvanen” tiltatt og ved ankomst klinikken er hun rød på magen med områder som har blitt mørkere enn vanlig. Hun har klødd seg sår i begge ørene, og er ganske så rød også mellom tredeputene på potene. Pelsen er også generelt ganske pjuskete, og Siri klager over at hun synes Tiffany lukter vondt.

For bortimot enhver dyrlege er en slik historie litt som pesten. Man skyr tilfellet og vil helst slippe å ”ta fatt”, samtidig er det spennende og alltid utfordrende å se om man kan få has på slike kronikeres problemer.

Dessverre finnes ingen mirakelkur, og man må sakte men sikkert systematisk jobbe seg fremover for å finne ut hva som er problemet. Har Tiffany andre dyr i husholdet som klør, kan det være lus for eksempel? Er det noen andre menesker i familien som klør, kan vi tenke på ringorm? Hva med miljøet hjemme, er det noe der som kan ha endret seg, kan hun f.eks ha fått et nytt teppe eller noe annet som hun reagerer på? Har hun badet mye, eller av andre grunner vært mye våt i pelsen? Enkelte hunder har en svært sart hud som reagerer på nikkel, kan Tiffany ha fått et halsbånd med nikkelknapper på baksiden som startet det hele? Siri svarte negativt på alle mine spørsmål.

Jeg måtte likevel forklare Siri at det finnes små parasitter som kan sette seg i huden, og som ikke er synlig med det blotte øye, som vi er nødt til å utelukke. Dumt å sette igang et helt kostepinneri av undersøkelser og tiltak for å finne ut av problemet, og så kunne det hele vært løst av en parasittbehandling eller to...

Tiffany dro derfor hjem med en kur som hun skulle gjennom, og dernest komme tilbake dersom det ikke hjalp. I tillegg fikk hun en langvarig antibiotikakur, for det hersket ingen tvil om at det var en hud- og ørebetennelse på gang. Infeksjoner i huden på hund kan nemlig være gjenstridige saker, og ofte må de behandles i opptil åtte uker for å få has på de uønskede basilluskene som har vokst seg frem.

Ikke overraskende kom Tiffany likevel tilbake etter noen uker. Kløen hadde avtatt en stund, for så å være tilbake like intens som før. Tiffany kunne ligge i timesvis på kveldene og slikke seg, bite på potene og klø seg i ørene. Siri så oppgitt ut, hun følte nok at Tiffany ikke hadde det godt.

– Og det hadde hun jo heller ikke, måtte jeg dessverre medgi. Desverre kunne jeg heller ikke denne gangen tilby en mirakelkur, og denne gangen dro Siri hjem med beskjed om å forsøke en spesialdiett for å finne ut om Tiffany kunne være allergisk mot noe hun spiser. Huden er kroppens største organ, og hudlagene byttes hele tiden ut, slik at det ikke er rart om huden blir dårlig dersom hunden spiser ”junk” eller mat den er allergisk mot. Da blir nemlig ikke byggesteinene i huden gode, og huden blir tørr, flassete og lettere mottakelig for infeksjon.

Også denne gangen kom Siri tilbake etter noen uker på streng diett med beskjed om at Tiffany bare såvidt var noe bedre. Hun trodde nok hun hadde sett en positiv effekt av å bytte til kvalitetsmat, fra det billigfôret hun tidligere hadde gitt henne, men ikke nok til at hunden ble tilfredsstillende kløfri.

Ettersom vi ikke hadde grunn til å mistenke hudsykdom av noe slag, stod vi igjen med ett sterkt alternativ til hva Tiffany sannsynligvis feiler; allergi. Atopisk allergi som det så fint heter, er en allergisk reaksjon på noe i miljøet som kommer i kontakt med huden og slimhinnene. Det kan være noe inne i huset, det kan være pollen, det kan være hudceller fra f.eks katten i huset, eller det kan antakelig også være hudceller fra oss mennesker. Enn så lenge blir ikke hunder testet for om de er allergiske mot oss mennesker, men jeg har tenkt mange ganger at det må de jo kunne bli, vi kan jo bli allergiske mot dem....

Uansett, det ble tatt en blodprøve av Tiffany her om dagen, som vi fremdeles venter på svaret på. Jeg holder en knapp på at Tiffany i hvertfall slår positivt ut på såkalte ”innendørs allergener”. I så fall kan jeg heldigvis tilby henne et vaksinasjonprogram som gjør kroppen hennes i litt mindre angrepsposisjon overfor de tingene i huset som hun ikke tåler.

Fakta:

  • Huden er kroppens største organ og byttes ut hele tiden. Det er derfor svært avgjørende for å holde huden så frisk som mulig, at kroppen får tilført mat av høy kvalitet.
  • Hud med mye pels (les hund/katt) er ofte ikke gunstig dersom man skal leve inne i et varmt og relativt fuktig miljø. Det går fort infeksjon i huden da.
  • En vanlig reaksjon på fuktig og varm luft er såkalt ”våteksem”, som ser ut som et væskende sår i huden.
  • Ikke så rent sjelden har hunder en eller annen form for allergi. Av disse har mindretallet en fôrallergi, de fleste er allergiske mot noe i miljøet.
  • Dersom man kan korrigere et hudproblem ved å skifte fôrtype er dette den aller enkleste måten å korrigere problemet på, både økonomisk og helsemessig for dyret. Alle hunder og katter skal derfor utelukke fôrallergi før man tester for andre allergier.
  • Alle har godt av omega 3 tilskudd for å optimalisere huden, også hunder, men hunder må ikke få tran! Tran kan gi vitamin A og D forgiftning hos hund.
Del
09.10.2007 00:00

Hunden min har fått skabb!

Hva er skabb? Skabb er et middangrep i huden.

24.01.2005 00:00

Hot Spot eller våteksem hos hund

Hver sommer vil noen hundeeiere plutselig oppdage et stort, hårløst væskende sår med hissig kant på sin firbeinte venn. Som regel har de ikke merket noe spesielt dagen før. Hva har skjedd?

02.12.2004 00:00

Atopisk dermatitt

Diva er en puddel som flere ganger har vært innom klinikken vår.