Ludemeula Fernandes - Unsplash

Dyr kan også få allergi

Akkurat som mennesker kan hunder, katter og hester også få allergi.

Noen vil vise symptomer på allergi bare om våren og sommeren fordi det da finnes store mengder pollen i luften, men de fleste vil vise symptomer året rundt fordi de også reagerer på støv og midd innendørs. Dyr kan dessuten utvikle allergi mot insektbitt. Fôrallergi kan oppstå alene ellersom en del av et multiallergi problem.

Hva er allergi?

En allergi er en overdreven og negativ reaksjon fra kroppens immunforsvar mot substanser (allergener) som ikke er skadelige og som normalt ikke skulle gi en reaksjon. Disse allergenene kan være husstøvmidd og lagermidd, pollen, soppsporer, flass fra dyr, loppespytt, spytt fra bitende insekter og fôrproteiner. Allergenene fører til allergiske reaksjoner gjennom kontakt med huden, innånding eller opptak fra mage-tarm kanalen.

Allergiske dyr danner for mye antistoffer av typen IgE. Når disse bindes til allergenet, frigjøres biokjemiske stoffer. I huden fører disse til kløe og i luftveiene til pusteproblemer.

Atopisk allergi hos hund

15% av alle hunder lider av atopisk allergi. Det er en arvelig allergiform som varer livet ut. Oftest overreagerer hundene på husstøvmidd, lagermidd eller diverse pollen. Atopi utvikles som regel før 3 års alderen. Opptil 35% av hunder med atopi reagerer også på proteiner i fôret. Vanligste symptomer er kløe, slikking og biting. Øre- og hudinfeksjoner med gjærsopp eller bakterier kan oppstå og kan forverre kløen. Allergi mot loppebitt forekommer der lopper finnes innendørs (uvanlig i Norge).

Allergi hos katt

Allergi overfor substanser i omgivelsene eller i fôret kan vise seg på ulike måter: symmetrisk hårtap på grunn av
overdreven slikking, sår og knuter i huden eller på overleppen, små papler og skorper spesielt på ryggen, overproduksjon av ørevoks eller tilbakevendende ørebetennelser, luftveisproblemer og astma. Der hvor det finnes lopper innendørs kan katten utvikle allergi mot loppebitt.

Allergi hos hest

Allergi mot insektbitt er den vanligste allergiformen hos hest. Det fører til sterk kløe i man- og haleregionen og noen ganger også under buken. Allergi overfor ingredienser i fôret eller substanser i omgivelsene forekommer. Dette kan føre til kløe, nesleutslett (urtikaria) eller luftveisproblemer (astma).

Hvordan stilles diagnosen atopi?

Veterinæren vil gå nøye gjennom pasientens sykehistorie og undersøke dyret grundig. Parasitter og infeksjoner skal utelukkes. Fôrallergi utredes ved hjelp av en eliminasjonsdiett. Veterinæren uteslutter andre sykdommer før han/hun bekrefter diagnosen atopi ved hjelp av en blodprøve. Som regel gjøres det først en screening test, for så å bestemme allergenene nærmere med et utvidet testpanel (ALLERCEPT teknologi).

Dyrets alder og tidspunkt for testing 

Man kan teste fra åtte måneders alder, men 12 måneder er å foretrekke. Ved tidligere testing sees et betydelig større antall negative tester. Ved negativ test bør man gjenta testen etter seks måneder. Oppover er det ingen begrensning. De fleste hunder har antistoffer ved 2-års alder. Ved mistanke om pollenreaksjon: det tar ca 4-6 uker etter første kontakt med pollen før antistoffer kan påvises i serum. Hos dyr med tydelig symptomforverring sommerstid anbefales testing helt i slutten på sesongen (august/september).

Hvordan behandler man allergi?

Det beste er å unngå kontakt med stoffene som fører til en allergisk reaksjon. Noen allergener er det umulig å unngå. Kortisonpreparater blir ofte gitt for kortsiktig lindring av kløen, men langvarig bruk kan gi alvorlige bivirkninger.

Immunterapi er den beste langtidsbehandlingen. Immunterapi er et individuelt ekstrakt basert på ALLERCEPT testen. Den finnes som sprøyter eller som daglige dråper. Annen effektiv tilleggsbehandling er daglig tilskudd av Omega-3 fettstyrer (fiskeolje) og utvortes behandling med sjampo, spray, gel eller våtservietter. Ciklosporin kan være et alternativ til kortison. Din veterinær vil diskutere de alternative behandlingsformene med deg.

Hvor vellykket er behandlingen av allergi?

Mange allergiformer må behandles hele livet. Heldigvis finnes det nå meget gode produkter slik at man lykkes med å kontrollere allergien hos de fleste dyr.

Denne artikkelen er laget av Dr. Baddaky sine veterinærer som har spesialkompetanse på hudsykdommer.

Del
25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.

26.03.2020 09:27

Koronavirus: Kan være med kjæledyr

Hvis du blir smittet med korona kan du fortsatt være sammen med kjæledyret ditt.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.