Illustrasjonsfoto: Charlottes.no

En enøyd banditt

Hun satt på venteværelset her om dagen, lille Topsy på 4 år. En dachs tispe som typisk dachser er av det modige, litt dumdristige slaget.

Da jeg så henne der hun satt sammen med hele familien så det nesten ut som om hun gråt. Det ene øyet holdt hun knepet godt igjen, og det rant tårer i strie strømmer, det andre hadde hun vendt bort fra meg, men jeg fant heldigvis fort ut at det øyet var ok.

Da det ble Topsys tur inn på kontoret kom hele familien med, og alle så de like bekymrede ut. Jeg skjønte utfra det de fortalte litt sånn i munnen på hverandre, at Topsy hadde stukket nesen bort til en kattunge... Minstemann i familien hadde klart å mase seg til en kattunge fra kullet til naboen.

Teksten har blitt publisert i Fædrelandsvennens lørdagsmagasin God Helg i 2009. Copyright: © Fædrelandsvennen. 
Illustrasjonsfoto: Mita, Charlotte's Omplassering (www.charlottes.no)

Det lille nøstet hadde flyttet inn til dem for bare noen dager siden, og kattunge og hund hadde slitt litt med å finne tonen. Ikke for det, kattungen var forsåvidt vant til hund, men Topsy var jo ikke vant til katt, og var noe overivrig i sin søken etter å hilse på pus. Dermed hadde pusen en tendens til å gjemme seg bak sofaen hver gang Topsy kom trippende med sine korte bein og nysgjerrige nese, og når hun ble frustrert over at pusen gjemte seg, satte hun igang, som dachser ofte gjør, med å gjø intenst. Pus hadde derfor fått litt angst for det lange, rare, ovnsrørformede dyret, og gjorde hva hun kunne for å slippe unna.

Fordi barna i familien visste at Topsy ikke ville katten noe vondt, og fordi de også visste at pusen var vant til hund, bestemte de seg for å arrangere et møte under kontrollerte former. Minstemann tok et godt tak i pus, det var jo tross alt hennes katt, og eldstemann tok tak i Topsy. Topsy beveget seg villig bort til pusen, mens pusen på sin side forsøkte å vri seg unna. Da hun ikke klarte det, gjorde hun som katter ofte gjør når de forsvarer seg, hun freste så alle tennene syntes, og hun strakk fram en labb med sine sylskarpe klør. Topsy, som jo bare er en treig hund rakk ikke å trekke til seg nesa, og pus fikk til en innertier som traff midt i Topsys øye, så hun hylte av smerte.

Jeg kunne se på barna at de følte all verdens skyld, og bedre ble det ikke da de så min bekymrede mine etterhvert som jeg forstod at Topsys øye var rammet av ei katteklo. Det er nemlig en vanlig, men akk så uheldig skade.

Jeg fikk ikke lov til å røre den halvsiden av Topsys hode som det skadde øyet satt på, og Topsy måtte bedøves for i det hele tatt å undersøkes. Da jeg hadde kikket nøye, både med forstørrelse, farge som fester seg i skadet hornhinne og lokalbedøvelse for å måle trykket i Topsys øye var nok min bekymrede mine enda mer tydelig. Det jeg så var nemlig nedslående; pusen hadde rett og slett flerret et hull i øyet på Topsy, så væsken som ligger på innsiden av hornhinnen lakk ut.

Her var det bare å handle raskt. Såret måtte sys fortest mulig for at vi skulle ha håp om å redde øyet. Barna i familien satte i å gråte, de følte seg sikkert som verdens dårligste hunde- og katteiere. Jeg forsøkte å forklare dem at de på langt nær er de første som har gjort en slik tabbe. Det er jo godt ment, man vil jo så gjerne at hund og katt skal bli venner, men altså er katter så kjappe med labben at en gjennomsnittlig hund ofte ikke rekker å reagere, og i hvertfall ikke valper. Dermed er rifter i øyet på hunder, og spesielt valper, som bor sammen med en katt ganske vanlig, og hundrevis av mennesker har gjort den samme tabben før dem.

Som alltid når et dyr trenger videre behandling ble Topsy igjen hos oss noen timer. Hun ble lagt i narkose, og vår kirurg Kristin tok på seg forstørrelsesbriller mens dyrepleier Anna fant frem de bittesmå instrumentene som brukes til å operere i øyne. Fem ørsmå, nesten usynlige sting ble satt i Topsys øye og væske ble sprøytet inn for å få opp trykket igjen. Hun hadde fryktelig vndt, og fikk derfor på seg et plaster som gir smertelindrende medisiner ut i kroppen i tre dager, og dro hjem med den berømmelige lampeskjermen som skulle hindre henne i å gni seg på det vonde øyet. Hele familien var innstilt på å passe på henne, her skulle hun ikke på noe tidspunkt få sjansen til å skade øyet sitt mer. De satte til og med opp vaktliste for de første døgnene, så Topsy aldri skulle være alene.

Likevel, dagen etter ringer Topsys mor fortvilet til Anne i resepsjonen. Topsy har klart å lure seg ut døren i et uoppmerksomt øyeblikk, og nå, en halvtime etterpå, er hun kommet tilbake uten skjermen og med et illrødt, kjøttkakeliknende øye. ”Aiaiai,” falt det ut av Annes munn da hun hørte det, og så var det bare å kjøre ”ambulanse” tilbake igjen. Da jeg hadde undersøkt Topsy for andre gang måtte jeg desverre si at øyet nok var tapt.

Hva hun har funnet der ute som hun kunne gni seg på er ikke godt å si, men såret i øyet hadde hun revet opp og hele hornhinnen var skadet. Eneste løsning for Topsy denne gangen ble rett og slett å operere ut hele øyet. Hjertet mitt føltes blytungt da jeg sa det, for jeg husker selv hvordan jeg hadde det da en hest jeg red på skadet seg, og jeg følte at alt var min skyld. Det er for et barn som er glad i, og bryr seg om dyr, kanskje noe av det værste de kan oppleve.

Jeg gjorde hva jeg kunne for å få dem til å forstå at de ikke måtte klandre seg selv, alle vet at dette var gjort i gode hensikter, men jeg er redd mine talegaver ikke strakk til den dagen. At Topsy kan klare seg utmerket med ett øye, ble for dem en helt meningsløs trøst og at hun skal gå resten av livet med bare ett øye stod nok for dem som fryktelig grotesk. Heldigvis at de hadde fornuftige foreldre, de så at Topsy ville kunne leve som alltid selv om hun bare ser på ett øye, og Topsy hun spretter så vidt jeg vet rundt i skogen med sitt ene, utmerkede øye, og holder seg antakelig langt unna enhver pusekatt!

Fakta:

  • Skader på øyne må alltid tas på alvor, de vil alltid være potensielt truende for synet.
  • Unge dyr har dårligere reflekser enn voksne, og skader oftere øyne enn de voksne.
  • Raser som har svært utsående øyne eller slappe øyelokk er også mer utsatt for å skade øynene sine.
  • Et dyr som kniper med øyet, har plutselig forøket tåreflodd fra et øye eller er blitt lyssky bør undersøkes av veterinær fortest mulig.
  • Dyr, og spesielt hund, har en tendens til å ville klø seg eller slikke seg på området de har vondt, det er derfor viktig at de hindres i å skade seg selv ytterligere. En halskrage er ofte det man benytter, men bandasjer, bodyer etc vil også være gode valg i mange tilfeller.
Del
06.04.2006 00:00

Katarakt = Grå stær

Katarakt er en fortetning i linsen som hvis den angår store deler av linsen, vil føre til blindhet.

27.09.2017 11:09

Grillmat farlig for hunden

Å gi hunden grillmat kan føre til store problemer. Maiskolber og grillbein er hundens verste fiende i grillsesongen.

20.04.2016 09:22

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.