Illustrasjonsfoto: Unsplash - Christopher Harris

Englevakt for flygende hund...

Ring....ring... Den umiskjennelige duren på mobiltelefonen, det er vakttelefonen, jeg våkner fortumla av søndagsluren, og svarer på oppringingen:

- Er det dyrelegevakta?
- Ja, hva kan jeg hjelpe deg med?
- Ja, kan du hjelpe oss, hunden vår ligger i en skråning, den har falt flere meter rett ned. Vi tør ikke løfte den, den rører ikke på seg, vi er redd den kan ha brukket ryggen, og...

Når jeg hører hvem som ringer, blir jeg fort våken. Det er ikke så lenge siden jeg var hjemme hos dem og avlivet den forrige hunden deres. En alle tiders hund som måtte bukke under for nyresvikt. Jeg husker godt hvor lei seg de var, og hvor glad de var blitt i sin nye valp. Og nå hadde altså uhellet skjedd. Var det deres tur igjen, til å oppleve noe trist?

Livløs

Det var en fin vårdag, og Pernille, som hunden heter, hadde gått søndagstur med sine foreldre ned fra Rabba langs elva over kraftverket. Hun hadde løpt rundt og kost seg, da noe plutselig skremte henne, og hun bykset over steinfyllinga. På andre siden var det et stup ned til inngangspartiet på kraftverksstasjonen under fossen. 9 meter rett ned på asfalten! Der ble hun liggende.

Da vi kom til "åstedet" lå Pernille livløs nede ved steinmuren, hun tittet så vidt på oss. Vi gjorde en rask undersøkelse: Hun hadde likbleike slimhinner, rask men svak puls, og var bevisst. Hun hadde noe følelse i beina, var øm i bakparten, og lå helt rolig. Vi ga smertestillende og satte i gang sjokkbehandling. Hun ble pakket inn i varme tepper og fikk intravenøst. Alle rundt henne var også i sjokk over hva som var skjedd, men de konsentrerte seg om å hjelpe til. Hun ble løftet forsiktig på båre og kjørt av gårde på hospitalet.

Tilbake på hospitalet fortsatte vi behandlingen, og gjorde videre undersøkelser med bl. a. flere røntgenbilder. Til alt hell var hun ikke alvorlig skadet i indre organer, hun hadde ingen store blødninger, og hadde god smertefølelse i alle bein. Ryggen var ikke brukket. Den eneste store skaden hun hadde var et komplisert brudd i det ene lårbeinet, med store muskelskader. Ellers hadde hun unnsluppet med relativt små andre skader!

Endelig kunne vi høre et lettelsens sukk fra Pernilles mamma.
-Så dere tror det kommer til å gå bra, altså...?

Stor operasjon

Hun ble liggende til observasjon utover søndagen, og fikk behandling for skrubbsår og smerte, og den brukne foten ble polstret grundig. Bruddet var såpass komplisert, at vi valgte å henvise Pernille videre til "Dyrenes Rikshospital" på Veterinærhøgskolen. Vi fikk tak i vakthavende kirurg som tok i mot Pernille neste morgen.

Hun lå på operasjonsbordet i flere timer, bruddet var vanskelig å få på plass, men de fikk fiksert det med en lang metallplate og åtte skruer gjennom beinet. Allerede neste dag sto hun på alle 4!

Pernille gikk gjennom en lang rekonvalesens. Hun fikk muskelsammenvoksninger i beinet, og var lenge veldig stiv. Hun kom da til fysioterapi på hospitalet hos hundemassør Henriette Gran, og fikk akupunktur av Veterinær Elin Kristiansen. Pernille var alltid like blid selv om hun hadde et ganske stivt bein. En eksemplarisk pasient! Det var en periode litt fortvilende, da hun sleit med å få bedre bøyelighet i beinet, men Pernille og alle rundt henne sto på videre. Etter lengre tid begynte det å løsne i foten, og stivheten begynte å gi seg. Nå begynner beinet etter hvert å fungere mer eller mindre normalt uansett tempo.

Solskinnshistorie

Det har vært en lang og krevende tid for Pernilles eiere, de har brukt masse tid på henne, og fått igjen for strevet. Det var aldri aktuelt å gi opp. For en dyrlege som litt småtrøtt ble vekket på en søndagsvakt er det en fantastisk følelse å se hvor bra det har gått. Det er slike solskinnhistorier som motiverer til å stå på videre og gir glede i hverdagen.

Pernille har hatt englevakt. Ni meter i asfalten med "kun" et brukket bein! Det er dessverre ikke alle som er like heldige, og da kan det være godt å leve litt på en slik erfaring.

Heldigvis var Pernille forsikret mot veterinærutgifter, og eierne har fått tilbakebetalt en del av utgiftene sine. Dette har vært en kostbar behandling, med akuttbehandling, stor operasjon og etterbehandling. Dessverre er det noen dyr som blir hardt skadd eller alvorlig syke, der eier velger å ikke behandle da det blir for kostbart. Dette er dessverre en del av hverdagen, men en situasjon vi må respektere.

Vurdér forsikring

Hvis man passer på å forsikre kjæledyret sitt, gjør det situasjonen mye enklere skulle uhellet skje. Herved oppfordres alle til å tenke på forsikring av dyret sitt! Det er typisk en ung valp som man ennå ikke har rukket å forsikre, eller en liten katt man ikke trodde man ville bli så glad i, som blir syk...

De aller fleste forsikringsselskap har nå hunde-og katteforsikring. Ta en ringerunde for å sjekke vilkår og pris. Både hva som dekkes, opptil hvilken alder og hvor mye som dekkes må tas med i betraktningen. Både blandingshunder- og katter og renrasede dyr kan forsikres.

Del
19.09.2016 21:59

Slik legger du potebandasje

Lær hvordan du kan legge en trygg og god potebandasje på hunden din.

27.09.2017 11:32

Sommeren er skadetid for firbeinte

Mange sommerskader og kjæledyr som skal på utenlandsferie, gjør sommeren hektisk på norske dyreklinikker.

14.04.2016 09:55

Furunkulose hos hund

Såre poter hos hunder kan skyldes dype hudinfeksjoner. Det kalles furunkulose, og kan ha mange årsaker, blant annet fremmedlegemer, skader, allergi og feilbelastning.