Hønefoss Dyrehospital

Er kaninen min syk?

Kaniner er gode til å skjule sykdom. Derfor er det viktig å være oppmerksom på forandringer i atferd, og vite hva man skal se etter.

I naturen er kaninen et byttedyr som instinktivt vil skjule tegn på sykdom så godt den kan for å unngå å bli spist av dyr over den i næringskjeden. I naturen er nok dette en god taktikk for å overleve, men som kjæledyr vil dette si at det blir vanskeligere for oss å oppdage sykdomstegn. Dere som har kaniner må derfor være ekstra årvåkne for forandringer i adferd. Vi har derfor satt opp noen punkter som kan hjelpe dere med dette, slik at dere kan oppsøke dyrlege på et tidlig stadium dersom det skulle være noe i veien med kaninen deres

Adferd

Oppfører kaninen seg som vanlig? Noen er normalt mer aktive enn andre, og etter som kaninen blir eldre vil aktiviteten normalt avta noe. Dersom en normalt aktiv kaninen bare vil ligge stille innerst i buret sitt og ikke kommer for å hilse på deg, kan det være noe som plager den.

Matlyst

Har kaninen spist maten sin? Spiser den dårlig, eller ser det ut som den har problemer med å tygge? Den kan ha problemer med forvokste eller feilstilte tenner, eller den kan være generelt syk av andre årsaker.

Skjærer kaninen tenner?

Dette kan være et tegn på smerte. Kaninen kan også lage en liknende lyd (mindre høylydt) når du koser med den.

Avføring

Ser avføringen i buret normalt tørr og fin ut. Eller er den mykere, lysere eller er området rundt endetarmsåpningen tilsølt av avføring? Kaninen har et ganske sensibelt fordøyelsessystem der den produserer en type avføring i blindtarmen, "vitaminpiller", som den skal spise igjen og fordøye en gang til. For at den skal klare dette må fordøyelsessystemet fungere optimalt, og få tilført nok fiber i form av høy og grøntfôr.

Kaninen skal produsere store, tørre runde "pellets" av avføring når alt er i orden. Mindre, uregelmessig formede og bløtere "pellets" eller avføring bundet sammen med hår kan tyde på et problem. Løs avføring kan være et resultat av feilforing, ikke nok fiber i maten, dårlig hygiene, smerte forårsåket av annen sykdom, nedsatt bevegelse i tarmen og stress. Parasitter og bakterier kan også gi diare.

Sørg for god hygiene i buret, vask vannkopper daglig og gjør rent regelmessig. Se på avføringen hver dag, og kontakt dyrlege dersom den ikke ser normal ut. Sørg for å gi nok med fiber i kosten (høy/grøntfôr), børst pelsen regelmessig (spesielt derom du har en langhåret kanin) og sørg for regelmessig mosjon.

Sikling eller fuktig på halsen?

Vanligvis et tegn på tannproblemer, ofte sammen med nedsatt appetitt og at kaninen ikke klarer å spise "hard mat" som gulrøtter. Kaninens tenner vokser hele livet, og må slites ned riktig. Dersom kaninen har feilstilte tenner som følge av arv eller feilfôring, kan den utvikle tannspisser som regelmessig må files ned. Sørg også for optimal fôring; nok fiber (høy/grøntfôr) og riktig balanse mellom kalsium og fosfor (kaninpellets).

Rennende nese, øyne, pusteproblemer eller nysing

Kan være tegn på luftveisinfeksjon, tette tårekanaler, feilstilte øyehår, tannproblemer eller annen sykdom. Kontakt dyrlege tidlig, da resultatet av behandling ofte blir dårligere jo lengre man venter.

Balanseproblemer, hodet på skakke eller går i ring?

Kan være et tegn på betennelse i mellomøret eller det indre øret. Også enkelte parasitter kan gi slike symptom. Kontakt dyrlege straks.

Kan ikke bevege bakparten

Kan være resultat av skade i ryggraden eller også en type parasitt som går på nervesystemet. Sørg alltid for å støtte bakparten når du løfter kaninen. Dersom den skulle bli skremt kan den lett sparke ut med bakparten og skade ryggraden og få lammelser.

Kløe, hoderisting

Kaniner kan være vert for både øremidd og pelsmidd. Se også etter skorper og flass i huden og håravfall. Noen ganger kan ringorm være problemet. Dersom kaninen får påvist midd, sjekk også andre kaniner den har vært i kontakt med og gjør grundig rent i buret.

Kuler i huden

Dette kan både være byller og svulster. Ta kaninen med til dyrlegen og få de sjekket. Byller kan være vanskelige å behandle, derfor er det best om kaninen kommer under behandling mens kulene ennå er små.

Kaninen tisser rødt!

Dette kan være helt normalt. Kaninurin variere i farge fra helt klar til gul og rød. Dersom kaninen har problemer med å urinere eller dersom den "lekker" urin utenfor boksen, bør du kontakte dyrlege. Noen kaniner kan også få en betennelse rundt kjønnsåpningen som følge av urinlekkasje.

Såre haser

Noen kaniner kan få problemer med sår på hasene, som oftest store eller overvektige kaniner. Årsakene kan være mange, noen ganger går kaninene på nettingbunn uten noe sted å hvile, andre ganger kan møkkete underlag være problemet. Sørg for at kaninen har et rent bur med mykt underlag.

  • Daglig rutine for kanineiere:
  • Sjekk adferd og appetitt
  • Se på avføringen!
  • Sørg for god hygiene i buret
  • God fiberrik kost
  • Nok mosjon!

Denne artikkelen er laget av Hønefoss Dyrehospital.

Del
25.07.2016 07:59

Dødlig kaninsykdom

18 kaniner i Vest-Agder er døde av kaningulsott. Flere måtte avlives for å unngå spredning av den svært smittsomme sykdommen.

08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.

14.01.2016 20:39

Helse og sykdom

En frisk kanin er aktiv, oppmerksom og holder seg ren. Mosjon og riktig kosthold er den beste måten å forebygge sykdom hos kaniner på.