Wikimedia

Farlig nedfallsfrukt

Flere hunder har blitt syke av råtten frukt i høst. Veterinærinstituttet oppfordrer alle til å holde hunden unna.

- I løpet av høsten har vi mottatt flere henvendelser om mulige forgiftning av hunder som har spist råtten frukt. Råtten nedfallsfrukt kan inneholde farlige giftstoff, og forgiftningene skyldes mest sannsynlig giftstoff fra muggsopparter i slekten Penicillium som er vanlig å finne i muggen mat og fôr, forteller Veterinærinstituttet i en nyhetsmelding.

Alvorlig syke

Nedfallsfrukt blir ofte liggende i hagen og råten om høsten, og da kan muggsopp i slekten Penicillium vokse i frukten. Disse kan produsere giftstoffer som kan gjøre hunder alvorlig syke.

- Det er særlig nervegiften penitrem A, produsert av Penicillium crustosum, som kan gi alvorlig sykdom hos hunder som spiser frukten. Giften påvirker overføringen av signaler mellom hjernecellene, og gir sammensatte nevrologiske symptomer. De starter kort tid etter inntak av råtten mat eller fôr. Noen typiske symptomer er sikling, oppkast, skjelvinger og kramper, skriver Veterinærinstituttet.

Annen muggen mat kan også gi slike forgiftninger.

Rask behandling viktig

Det er viktig at hundene kommer raskt til veterinær for medisinsk behandling.

- I tillegg til å sørge for oppkast/magetømming, vil det være riktig å gi medisinsk kull for å redusere opptak av rester av toksiner i mage og tarm. Behandling av krampene kan også være nødvendig. Noen hunder restitueres raskt, men andre har dødd eller blitt avlivet etter få timer med et svært akutt forløp. En rekke hunder har vist et lengre sykdomsforløp med skjelvinger og ustøhet i måneder etterpå – til tross for god klinisk behandling, fortsetter Veterinærinstituttet.

Ved mistanke om slik forgiftning kan Veterinærinstituttet kontaktes. De kan foreta kjemiske og mykologiske analyser og gi mer informasjon.

Aktuelt materiale for analyser i slike tilfeller er blodprøver, prøver av fôret/maten og oppkast/mageinnhold, men ulike vevsprøver kan også være aktuelt.

Del
23.06.2022 23:17

Algeforgiftning hos hund

På varme sommerdager kan det være deilig å kjøle seg ned med et bad for både to- og firbeinte. Som oftest er dette helt trygt. Man skal allikevel være obs på varme sommerdager med lite vind, for vann som inneholder blomstrende alger kan resultere i algeforgiftning.

09.01.2020 12:08

Musegift forgifter kjæledyr

Den vanlige musegiften alfakloralose kan forgifte katter og hunder.

24.04.2018 12:22

Motgift ved huggormbitt

Blir hunden din bitt av huggorm er det to ting som er viktig: Hold hunden i ro og dra til veterinær.

27.09.2017 11:10

Huggorm-sesongen i gang

Hvert år fører huggormbitt til alvorlige forgiftninger hos hund og katt. Blir hunden eller katten din bitt av huggorm, bør den fraktes til dyrlege.