Eukanuba

Fete valper lever kortere

Lubne valper kan se sjarmerende ut, men overfôring kan føre til skjelettskader og en rekke helseplager når de blir voksne.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

En miniatyrhundvalp skal ikke ha samme type valpefôr som en gedigen grand danois-valp.

- Oppdrettere og hundeeiere bør være spesielt oppmerksom på valper av store hunderaser. Hunder som vil veie over 25 kilo når de blir voksne, må ikke overfôres som valper, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

Det er faktisk bedre for disse valpene å være litt for tynne enn for tykke.

Eukanuba har i mange år forsket på hva ernæring betyr for hundehelsen. Det valpen spiser kan få store utslag for helsen senere i livet, og det kan påvirke levetiden til hunden.

- Valper av store hunderaser vokser raskt, og de har helt andre ernæringsbehov enn små hunderaser. Fôres valpene for mye, kan de vokse for raskt og det kan oppstå helseproblemer, sier William Bredal.

Får sukkersyke

Allerede før hunden er ett år gammel kan de første problemene melde seg. Det vanligste er at den får trøbbel med leddene, både hofter og albueledd er utsatt.

- Mange hunderaser er arvelig disponert for skjelettlidelser, og disse lidelsene kan bli utløst av feil fôring, sier William Bredal.

I tillegg har forskning vist at overvekt fra valpestadiet føre til at hundene tar med seg andre helseplager videre i livet, slik som sukkersyke, pustebesvær og hjerte- og karlidelser. Dette kan føre til at valper som fôres feil lever kortere.

- En del oppdrettere har dessverre hatt for liten kunnskap om dette. I dag finnes det valpefôr som er spesialtilpasset valper av store hunderaser, slik at man kan forebygge mange av helseplagene.

Søk råd

Eukanuba-veterinæren sier slikt fôr skal ha lavere energimengde enn annet valpefôr, og med spesialtilpasset kalsiuminnhold slik at skjelettveksten blir sunnest mulig.

Sommeren er høysesong for valpekjøp, og William Bredal anbefaler potensielle hundeiere å gjøre en grundig jobb før de anskaffer seg valp.

- Søk råd hos raseklubber, kennelklubber og hos oppdrettere. Den største valpen i et kull er ikke nødvendigvis den sunneste, sier han.

Del
04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

22.02.2012 00:00

Gamle hunder fôres feil

Eldre hunder som får slankefôr, kan risikere å bli avmagret, advarer fôrekspert.

21.06.2011 00:00

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.