Firbeint nyttårsfeiring

Nyttårsaften er en kveld mange av kjæledyra våre ikke ser frem til. Her er gode råd for å hjelpe dem gjennom kvelden.

Raketter lager et øredøvende bråk av smell, hyl og skumle lysglimt. Hunder som gjemmer seg, uler og vandrer hvileløst omkring er så altfor kjent for mange dyreeiere. Her er noen råd for hva du kan gjøre for å hjelpe dem gjennom kvelden – og romjula.

Husk også at det er mulig å IKKE sende opp raketter... og ihvertfall begrense seg til Nyttårsaften kl. 24.00 og inngangen til det nye året. Mange sender opp raketter tidligere på kvelden for barnas skyld. Dersom barna visste hva disse rakettene gjorde for sine firbeinte venner, kan det nok hende de ville vært de foruten.

VÅR BØNN TIL DEG: La denne nyttårsfeiringen bli en feiring din og nabolagets hunder og katter kan slippe å huske i månedsvis/årevis - eller aller helst huske som en rolig og trivelig kveld.

DYRLEGENS RÅD FOR GOD FIRBEINT NYTTÅRSFEIRING:

1. La ikke hunden være alene hjemme

Dette gjelder spesielt dersom hunden allerede har lydfobi, men husk på at dette også er noe som kan utvikle seg dersom hunden får en ubehagelig opplevelse når den er alene hjemme. Vær i nærheten selv, eller få noen som hunden er trygg på til å passe den dersom dere skal bort.

2. La hunden få mulighet til å gjemme seg

La den få søke ly et sted/rom med mindre støy og lys. Ikke steng av det hunden anser som rømningsveier (men ikke slipp den ut, da den kan stikke av og gjemme seg ute og i verste fall bli påkjørt). Vil hunden legge seg bak sofaen, la den gjøre det.

3. Avled oppmerksomheten

Lek, gjør øvelser og aktiviser hunden, gi belønning. Mange glemmer da at det smeller rundt dem når de gjør morsomme ting, i alle fall blir de mindre opptatt av bråket og får redusert angstopplevelsen.

4. Sett gjerne på lyd/musikk og trekk for gardiner

Lyd og musikk i huset kan ta av for noe av lydene fra rakettene, og lysglimt fra raketter mindre skremmende dersom vinduer dekkes til.

5. IKKE forsterk frykten

Vi skal derfor ikke å trøste og vise bekymring. Forsøk å være upåvirket, og oppfør dere vanlig. Ved å trøste og vise at lydene også påvirker dere, forteller dere hunden indirekte at dette virkelig er noe farlig og noe å være redd for.

MEDISINER

For mange hunder er de nevnte punkter nok, men for de hundene som har reell lydfobi, kan det være nødvendig med bruk av angstdempende medisiner i tillegg.

Det er ulike medisiner vi kan bruke, felles for disse er at de demper angsten og fryktreaksjonen. De demper også korttidsminnet, slik at den ikke husker det skremmende den har opplevd. For best effekt bør medisinen gis i god tid før det smeller, og samtidig ta tak i rådene ovenfor.

En av disse medisinene er utviklet spesifikt for lydfobi hos hund og gis 30-60 min før det er forventet at lyden oppstår eller så fort hunden begynner å vise tegn til angst.

Medisinene bør prøves ut i god tid før nyttårsaften.

NB: Dette er legemidler og hunden må inn til en vurdering først, slik at vi finner hva som vil fungere best og være trygt for din hund å bruke.

FEROMONER OG KOSTTILSKUDD

Feromoner er duftstoffer som skilles ut av hunder og katter, og som de bruker for å signalisere seg i mellom. Disse senker stressnivå og har en beroligende effekt. Diegivende tisper avgir fermononer som virker beroligende på valpene. Ved bruk av et syntetisk feromon, likt det som skilles ut av tisper like etter fødsel for å gi trygghet til valpene, dempes den generelle angsten til hunden i hjemmemiljøet.

ADAPTIL (”feromoner på boks”) fås kjøpt hos dyrlegen og finnes som diffuser til å sette i stikkkontakta, spray og halsbånd. Dette bør man begynne å bruke 2-3 uker før nyttårsaften.

Til katt heter tilsvarende produkter Feliway Classic og Feliway Friends. Feliway Classic er en kunstig utgave av kattens ansiktsferomon og Feliway Friends en syntetisk utgave av kattens trygghetsferomon som kattemor skiller ut når hun dier.

Feromonene brukes også ved andre stresssituasjoner som f.eks når valpen/kattungen kommer til sitt nye hjem eller venne til bilkjøring, urinmarkering og generell uro eller redsel eller spenninger mellom katter i et hushold.

Noen hunder kan også ha nytte av kosttilskudd som inneholder nevromodulerende næringsstoffer, - som iHarmoni eller som finnes i hundefôret Calm fra Royal Canin. Disse inneholder et beroligende melkeprotein som hjelper hunden med å takle stresssituasjoner, som bl.a. nyttårsaften er for mange. For å bygge opp effekt bør disse startes en tid før stresssituasjonen oppstår.

VIKTIGST AV ALT ER PUNKT NR.1 : Ikke la hunden være alene!

FOREBYGGE LYDFOBI

Lydfobier er vanlig hos hunder, noen studier viser at en tredjedel av hunder har dette. Dersom du opplever at hunden eller katten din viser tegn til angst for lyder, er det viktig å ta tak i dette for å unngå at det utvikler seg. Når nyttårsaften er over er det lett å legge vekk problemet og bare vente til neste år, - ikke gjør det!

Angst for lyder kan det jobbes med gjennom det vi kaller desensibilisering. Dette kort kort ut på at man tilvenner hunden til de lydene den er redd for ved å eksponere den for lydene i korte intervaller og på lavt volum, for å gradvis øke volum og intensitet over tid. Det er best å gjennomføre en slik prosess i samråd med veterinær eller atferdsterapeut. For noen hunder kan det være aktuelt med angstdempende medisiner, evt. feromoner og kosttilskudd i en slik treningsfase.

"Sounds Scary" er CD med lyder av fyrverkeri, skudd og tordenvære som inneholder instruksjoner som det er lett å følge. Denne pakken er tilsags i dyreklinikker.

Les mer om lydfobi hos hund her.

Denne artikkelen er skrevet av Hønefoss Dyrehospital

Del
27.09.2017 11:22

Skremmende nyttårsfeiring

Har du en hund, katt eller annet kjæledyr som er redd for fyrverkeri? Her får du ti råd om hvordan ta godt vare på kjæledyr på nyttårsaften.

13.12.2004 00:00

Jul og nyttår for kjæledyr

Ved jule- og nyttårstider kontakter mange dyreeiere min klinikk angående mage- og tarmproblemer, samt redsel. Her får du mine erfaringer samt nyttige råd i forbindelse med jul- og nyttårshøytiden.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.