Flått - sommerens smittespreder

Jeg vil gjerne lede oppmerksomheten mot flåtten, og om forebyggende tiltak mot denne, slik at dere alle skal få en hyggelig sommer uten syke hunder eller mennesker.

Flåtten er et edderkoppdyr med åtte bein. Den har et larvestadium hvor den er liten og suger blod fra smågnagere. Den utvikler seg deretter til en nymfe. Disse liker godt å suge blod fra hunder og mennesker. De voksne individene suger oftest fra hjortedyr/store dyr.

Selve flåtten er ikke farlig. Den kan imidlertid bære med seg bakterier og virus. Flåtten finnes langs kysten hvor det er milde vintre. Når våren kommer, klatrer den opp gresstrå eller den setter seg ytterst på bladene på trærne. Der venter den på at et dyr eller menneske skal passere forbi, og vips så hopper den inn i pelsen eller klærne.

Den er liten og rask til beins før den har suget blod. Den kryper rundt til den finner et passende sted å suge seg fast. Der vil den sitte i ca en uke, inntil den blir stor som en ert. Da slipper den taket, og går ut i naturen igjen for å skifte ham, eller for å pare seg og legge egg.

Borreliose
Den vanligste og mest fryktede flåttbårne sykdom, både hos hunder og mennesker er borreliose, forårsaket av en bakterie som kalles Borrelia burgdorferi. Borreliabakterien overføres med flåttens spytt, og sykdommen kan bryte ut hele året. Dette er fordi inkubasjonstiden kan variere fra noen dager til flere uker.

Jo tidligere man får fjernet flåtten (helst innen 24 timer) jo mindre er risikoen for overføring av smitte. Borreliose gir mange forskjellige sykdomstegn, noe som gjør det vanskelig å stille en diagnose uten blodprøve. Mange hunder som er smittet viser ingen sykdomstegn, og forskning viser at under halvparten av smittede mennesker vil utvikler sykdommen.

Sykdomstegn
Høy feber, halthet, ledd- og muskelsmerter, dårlig matlyst, problemer med balanse, hukommelses- og konsentrasjonsvansker, trøtthet som kan vare i ukevis, lammelser, skader på nyrer, unormal avføring, er alle mulige symptomer på infeksjon både hos menneske og hund.

Dette er mange symptomer som man også finner ved andre sykdommer og dette gjør det vanskelig for veterinæren å stille diagnosen borreliose. Ved mistanke om dette, bør det tas en blodprøve. Hos mennesker kan det dannes en rød ring rundt flåttbittet. Ringen utvider seg i løpet av noen uker. Ved slike symptomer må du kontakte lege.

Erlichiose/Anaplasmose
Dette er en encellet parasitt som overføres med flått og som angriper hundens hvite blodlegemer. Den har nettopp skiftet navn fra Erlichia phagocytofila til Anaplasma phagocytophila. Denne sykdommen gir tilsvarende symptomer som Borreliose. Sykdommen er beskrevet bare fra Skandinavia. Statens Veterinære Anstalt i Sverige har en god test for denne sykdommen. Den må ikke forveksles med Erlichia canis som er utbredt rundt Middelhavet, og som det testes for i Europeiske laboratorier.

Forebygging
Unngå å få flått på deg selv og hunden din. Effektive flåttmidler er reseptbelagt. Kontakt en veterinær for å få et flåttmiddel som passer din hund. Det finnes et halsbånd man kan sette på hunden (Scalibor), og det finnes medisiner til å dryppe i pelsen (Exspot). Halsbåndet beskytter hunden mot flått i 5 måneder, selv om hunden bader og hyppig kommer i kontakt med vann.

Om halsbåndet tas av (f.eks. jakt i tett skog), er fremdeles virkningen til stede i hunden i inntil 7 dager. Når man kommer tilbake kan man sette på halsbåndet igjen. Siden flåttsesongen er lang enkelte steder foretrekker flere og flere Scalibor. Med Exspot holdes flåtten borte i ca. fire uker. Dette kan være ønskelig for de som skal oppholde seg i flåttområder kun en kort periode.

Dyrebutikker har ikke lov å selge loppehalsbånd som virker mot flått, dette er "medisin" og skal selges gjennom apotek. Smittestoff i flåtten vil ikke utskilles før etter noen dager. Det lønner seg derfor å fjerne flått så tidlig som mulig dersom man oppdager dem. Det finnes spesielle pinsetter til dette. Ta tak nede ved festet og vri rundt. Det beste er å få med hodet. Dersom hodet sitter igjen er fremdeles smittefaren der. Forøvrig vil det oppstå en betennelse, og kroppen vil avstøte hodet som et hvilket som helst fremmedlegeme (som en flis i fingeren). Andre teknikker er å smøre fett rundt flåtten og så vente en stund. Den får da lite luft, og vil slippe lettere.

Konklusjon
Forebygg flåttangrep med et effektivt flåttmiddel. Fjern flått straks du oppdager dem. Ved uforklarlige sykdommer hos hunden, be om blodprøve som tester både for Borreliose og for Erlica/Anaplasma (NB, test for riktig type).

Ha en riktig god og flåttfri sommer.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

05.07.2016 15:01

Tips til flåttbeskyttelse

Lær om ulike former for flåttbeskyttelse og hvordan du bruker dem på kjæledyret i denne videoen.

25.06.2006 00:00

Ferie farlig for firbente

Sommerferien kan være en stor påkjenning for hunder og katter. Her er tipsene for at tobente og firbente skal få en fin sommer sammen.

09.08.2005 00:00

Firbente får feriemage

Varme sommerdager og feriereiser gir kjæledyrene problemer med oppkast og diaré.