Flått på katt

"Kåre" kom inn til klinikken fordi eierne hadde oppdaget en kul i huden når de satt og koste med han. Etter nærmere undersøkelse viste det seg at det var en flått som satt der!

Som mange allerede har oppdaget er det begynt å komme flått. Før var flått å regne som et "Sørlandsproblem", men milde vintrer har ført til markant økt formering av flått og den har stadig tilpasset seg nye områder. Det er nå vanlig å finne flått i Oslo-området.

Fjern flåtten raskt

Dersom man oppdager flått på dyret eller seg selv er det lurt å fjerne den raskt. Det enkleste er å ta tak helt inn mot huden, bruk evt en pinsett, og vri rundt. Til å begynne med er flåtten bare noen millimeter stor og kan være vanskelig å oppdage, men etter et fullgodt blodmåltid er den ca 1 cm stor. Hodet og bena graver den inn i huden på vertsdyret, mens kroppen/bakparten er synlig. Det er ikke så farlig om litt av munnpartiet på flåtten skulle bli sittende igjen i huden. Den løsner og avstøtes som regel i løpet av noen dager, på samme måte som når man får en flis i fingeren. Det kan allikevel være lurt å rense stedet der flåtten har sittet med klorhexidin eller Pyrisept noen dager etterpå.

Smitteoverføring

Å bli bitt av flått er i seg selv ikke farlig. Det man frykter med flåttangrep er bakterier og virus som flåtten kan overføre og som kan forårsake en rekke alvorlige sykdommer. Smitten overføres gjennom flåttens spytt og sykdommen kan bryte ut hele året fordi inkubasjonstiden kan variere fra noen dager til flere uker. Den vanligste bakteriesykdommen som overføres med flått både hos mennesker og dyr er Borreliose og Erlichiose. Både Borreliose og Erlichiose gir mange forskjellige sykdomstegn, noe som gjør det vanskelig å stille diagnosen uten blodprøve. Jo tidligere man får fjernet flåtten (helst innen 24 timer) jo mindre er risikoen for overføring av smitte.

Behandlingsalternative

For å forhindre flåttangrep finnes det flere effektive legemidler som fåes på resept på apoteket eller hos veterinærer. Det ene er et flåtthalsbånd til hund, spesielt egnet for hunder som bor i områder med mye flått. Halsbåndet er effektivt i 4-5 mnd og dekker dermed stort sett hele flåttsesongen. Det andre behandlingsalternativet er dråper som påføres huden og har en varighet i ca 4 uker. Det er imidlertid viktig å merke seg at det er forskjellige preparater til hund og katt!

Flåtten på Kåre ble fjernet. I tillegg ble han dryppet med Frontline som vil forhindre nye flåttangrep de neste 4 ukene.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

05.07.2016 15:01

Tips til flåttbeskyttelse

Lær om ulike former for flåttbeskyttelse og hvordan du bruker dem på kjæledyret i denne videoen.

25.06.2006 00:00

Ferie farlig for firbente

Sommerferien kan være en stor påkjenning for hunder og katter. Her er tipsene for at tobente og firbente skal få en fin sommer sammen.