Flere hunder får sjelden nyresykdom

Drikker hunden din store mengder vann, tisser ofte og ukontrollert, er det viktig å være oppmerksom. Nyresykdommen Fanconi syndrom rammer et økende antall norske hunder.

- Vi mistenker at kyllingprodukter (godbiter/treats) fra Asia kan være årsaken til sykdomstilfellene, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

NMBU Veterinærhøgskolen varslet om økningen allerede i mars, og har opprettet et nasjonalt register for å følge med på utviklingen: Økning i sjelden nyresykdom

Mattilsynet har per nå ingen advarsler mot konkrete produkter, men de aller fleste av de syke hundene har spist ulike typer tørkede kyllingprodukter (godbiter/treats) fra Asia.

Sjekker hundesnacks

Ved tilfeller av Fanconi syndrom i andre land har det ikke blitt funnet noen klar årsakssammenheng mellom sykdommen og noen spesiell type fôr, selv etter analyse av et stort antall prøver. Hundesnacks har mange ganger blitt nevnt som et mistenkt produkt, og dette er derfor noe av det Mattilsynet ser nærmere på.

Symptomer

Symptomer på Fanconi syndrom er ifølge NMBU Veterinærhøgskolen først og fremst at hunden begynner å drikke store mengder vann. Hyppig vannlating, for eksempel at en hund som vanligvis ikke tisser inne plutselig begynner med det, kan også være et symptom.

Brekninger, mageproblemer, dårlig appetitt og generell slapphet kan også forekomme.

Kontakt veterinær

-Vi oppfordrer deg som vanlig til å ta kontakt med veterinær dersom hunden din blir syk, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver, seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

Mattilsynet og NMBU Veterinærhøgskolen jobber nå med å innhente mer informasjon om hundene som har blitt syke.

Hvis hunden din får påvist Fanconi syndrom, så skal veterinæren din varsle NMBU Veterinærhøgskolen om dette, skriver Mattilsynet i pressemeldingen.

Del
09.02.2021 22:30

Salmonella i hundetyggebein

Det er påvist salmonella i en type hundetyggebein fra Trixi. Importøren ber kunder om å returnere produktet til butikken.

23.02.2009 00:00

En blindpasssasjer fra Asia

For en tid tilbake fikk Laila i resepsjonen en telefon litt utenom det vanlige.

26.09.2019 21:00

Opphever råd om nærkontakt

Mattilsynet opphever det generelle rådet om å begrense nærkontakt mellom hunder.