Flere kjøper jakthund

Over halvparten av hundene vi skaffer oss er jakthunder. Norsk elghund er blant de rasene som øker mest.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

- Det er flott at denne norske hunderasen holder seg så godt i popularitet. I fjor ble det solgt 1130 grå elghundvalper i Norge. Det er nesten 200 flere enn for fire år siden, sier oppdrettsansvarlig Petter Steen hos fôrprodusenten Eukanuba.

I tillegg anskaffet 500 seg sort elghund, som er den mindre utbredte varianten av rasen.

Jakttradisjonen holder stand her i landet. Rundt 200 000 nordmenn er aktive jegere, og Steen anslår at godt over 100 000 hunder brukes til jakt i høst.

- Nesten alle elghundene brukes til jakt, men det er mange andre hunderaser som også brukes i jakt på storvilt. Til og med dachshunder, sier Steen.

Populær toller

Mange nordmenn skaffer seg også raser som er avlet fram til jakt, men skal bare holde dem som familiehunder.

En av rasene som har økt aller mest i popularitet de siste årene er nova scotia duck tolling retriever, en hund som brukes til andejakt. I fjor anskaffet 294 seg slike valper i Norge, dobbelt så mange som i 2001.

- Som med mange andre retrievere er dette gode familiehunder der de fleste ikke brukes til jakt i det hele tatt, ser Petter Steen.

Spesielle behov

De neste månedene skal jakthundene opp til eksamen. En riktig god jakthund er en toppidrettsutøver.

- Jakthunder er ikke som andre hunder. De trenger spesiell oppfølging gjennom hele året, ikke bare under jakten. De skal trenes og ha spesialdiett under jakten, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Hundekjører Robert Sørlie, som har vunnet verdens tøffeste hundeløp Iditarod to ganger, sier jegere må passe på å gi hundene nok næring og vann.

- Spesialtilpasset tørrfôr som er kompakt og rikt på kalorier er basisen for gode jaktresultater, sier Sørlie.

Fett og proteiner

En jakthund som ikke får i seg nok energi og proteiner blir sløv og ukonsentrert. Det går ut over jaktutbyttet.

- Jakthunder må ha fôr med svært høy andel protein og fett. Selv mange typer høyenergifôr inneholder for lite protein. Riktig ernæring forbedrer også luktesansen til hundene med over 50 prosent, sier William Bredal i Eukanuba.

Del
20.04.2016 09:22

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.

13.04.2012 00:00

Vil redde norske harehunder

Mindre interesse for harejakt kan i verste fall føre til at de tre norske harehundrasene dør ut.

18.02.2007 00:00

Schäfer fortsatt sjef

Schäferen holder posisjonen som den mest populære hunderasen i Norge. Flere schäfere blir familiehunder, mens færre er i jobb.