ttt

Forandringer på hundens snute

Hundens snute kan bli tørr, sår eller endre farge. Hudsykdommer, høy alder eller lite sol er blant de vanligste årsakene.

Hundens nese er vanligvis svart, glatt og fuktig. Når snuten forandrer seg kan det ha forskjellige årsaker. Her omtaler veterinær og spesialist i hudsykdommer Babette Baddaky Taugbøl de vanligste årsakene.

Eldre hund med tørr nese

Mange eldre hunder har en overproduksjon av tørre hudceller på snuten, på tredeputene og rundt spenene. Dette er en normal aldringsprosess og kan sees hos mange raser. De fleste hundene bryr seg ikke – det anses som en liten «skjønnhetsfeil».Eldre hund med hyperkertose på snute.

Det finnes stoffer som propylenglykol og salicylsyre som kan smøres på nesen eller tredeputene for å fjerne den harde huden. Noen ganger kan det være nødvendig å skjære bort hard hud i narkose. Din veterinær veileder deg.

Snuten som blir grå

Mange hunder mister pigment på snuten om vinteren. Dette skyldes mindre sol og UV stråling. Pigmentcellene blir ikke aktivert nok og forsvinner. Det kalles også «snow nose». Hos noen raser blir dette ansett som en feil.

Hundene plages ikke og pigmentet kommer tilbake når dagene blir lengre og hunden oppholder seg mer utendørs.

Snuten som mister pigment og blir sår

Hvis snuten mister pigment og sitt typiske utseende og til og med utvikler sår kan det dreie seg om en lokal hudsykdom (kutan lupus erytematosus). Immunsystemet angriper sine egne pigmentceller.

Diagnosen stilles ved hjelp av det kliniske bildet og en prøve (biopsi) som tas fra huden. Sollys er en medvirkende faktor. Så lenge sykdommen begrenser seg til snuten og er mild kan den behandles med salver og beskyttelse mot solen.

Sykdommen er som regel livslang og en må alltid passe på å beskytte snuten mot UV stråler. Det finnes solkrem til dyr.

Labrador retriever med tørr og sprukken snute

Hos Labrador retriever finne det en arvelig sjukdom som fra ung alder gir en ru snute med vonde sprekker. Sjukdommen heter «arvelig nasal parakeratose hos Labrador» (hereditary nasal parakeratosis, HNPK, på engelsk). Bortsett fra forandringene på nesen er hunden som regel helt frisk.

Noen få Labradorer kan samtidig utvikle rue tredeputer. Veterinæren stiller diagnosen ut fra rasen, det kliniske bildet og en gentest (tas fra munnslimhinnen).Arvelig nasal parakeratose hos Labrador retriever.

Det anbefales at alle Labrador retrievere som skal brukes i avl testes for dette gen. Det finnes ingen helbredende behandling. Lokalbehandling kan lindre – veterinæren vil anbefale hva som er best for den enkelte pasient.

Dr Baddaky

Del
20.04.2016 09:22

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.

11.12.2009 00:00

Ny vaksine til hund!

Like sikkert som høsten og vinteren bringer forkjølelse og influensa til oss mennesker, er høst og vinter høysesong for hundenes ”forkjølelse”, som vi populært kaller ”kennelhoste”.

24.04.2004 00:00

Nesemidd hos hunder

Nesemidd hos hunder, Pneumonyssoides caninum, har fått veldig mye oppmerksomhet blant hundefolk i Norge, og ikke sjelden kontakter mange bekymrete hundeeiere dyrlege for å få foreskrevet en behandling.