Illustrasjonsfoto: Unsplash - Mike Vasilyev

Fôring av burfugl

Mange burfugler lider av feilernæring. Fugler i vill tilstand bruker all sin tid på skaffe mat.

De spiser mange forskjellige planter; Undulater spiser 39, rosella 82 og parakitter 41 forskjellige plantetarter. Fuglene i naturen spiser med andre ord det de kan finne og ikke det de liker best.

Ikke bare frø

Burfuglene våre får all mat/frø servert av oss og kan velge de frøene de liker best. Dermed blir ernæringen veldig ensidig. Frø inneholder ikke A eller D vitaminer, mangler en del aminosyrer og har alt for lavt nivå av kalk. Fugler som kun spiser frø får ikke i seg riktig næring.

Symptomene på feilernæring kan være:

  • Kontinuerlig fjærfelling.
  • Tørr hud på bena. Bena skal være glinsende i fargen.
  • Sprekker i nebbet og flassing fra nebbet.
  • Sår på sitteflatene under bena.
  • Nebb og klør som vokser veldig fort.
  • Fedme, særlig hos undulater.
  • Gulping (kan også skyldes mange andre ting).

Mat to ganger om dagen

Det du kan gjøre for å rette på feilernæringen er å gi fuglen din mat to ganger om dagen, i steden for at den har mat tilgjengelig hele tiden. Frøene skal da stå inne i buret i 15 minutter om gangen. Det er viktig at du blåser bort tomme frøskall fra forkoppen før du forer slik at fuglen får tak i nye frø.

Fuglen bør også få friske grønnsaker hver dag som vitamintilskudd. Grønnsaker med sterk farge og lite vanninnhold har høyest vitamininnhold. De beste grønnsakene er persille, revet gulrot, brokkoli og paprika. Advocado er giftig for fugler og må ikke gis!

Grønnsakene gir du fuglen før frøblandingen, slik at fuglen er sulten når den får vitaminene. Om sommeren kan du gi gress og løvetannblader. Grønnsakene må vaskes nøye - fugler er veldig følsomme for sprøytemidler!

Egg og "barne-TV-godt"

Frukt er godt, men inneholder mest sukker og vann og lite A og D vitaminer som fuglene trenger. Gi heller fuglen litt hardkokt eggeplomme, cottage cheese eller eggefôr hver dag (eggefôr får du kjøpt i dyrebutikker). Egget bør koke i 18 minutter. Den skal ha ca en teskje per 100 gram fugl for å dekke proteinbehovet, en undulat veier fra 30-50 gram.

Fuglen bør også ha tilskudd gjennom kalkstein eller skjellsand. På lørdager kan fuglene få "barne-TV-godt" i form av hirsestenger, honningstenger og frukt.

Det beste for en fugl er å spise "fuglepellets" som er et fôr sammensatt av alle de næringsstoffene fuglen trenger. Pellets kjøpes i dyrebutikker eller hos oss.

Best med pellets

Du trenger ikke å gi tilskudd til en fugl som går på pellets, men fuglene må lære å spise fôret. Dette kan sammenlignes med å få barn, som er vant til å spise godteri, til å spise gulrøtter. Det er veldig viktig at fuglen ikke går inn i en sultestreik. Fugler har så høy forbrenning at hvis de sulter over 24 timer kan de dø!

Framgangsmåten for å få fuglen til å spise pellets er å redusere på frø fôret over en uke mens du blander inn pellets i større og større mengder. Den dagen du ser at fuglen spiser pellets er slaget vunnet og du kan gå over til å fôre kun med dette. Dersom du har problemer med å få fuglen til å spise pellets ta kontakt med oss eller en dyrebutikk.

Vannet til fuglen må være av god kvalitet. Vannkoppen må vaskes hver dag og vannet skiftes.

Riktige omgivelser

I fri natur sitter fuglene i trærne. Den ujevne fasongen på kvistene gir god massasje for føttene til fuglene. Dette bør vi prøve å få til når fuglen sitter i bur også slik at de ikke får trykk sår under føttene. Usprøytete frukttrær grener egner seg godt til sittepinner i buret. Sittepinner bør ikke ha sandpapir på seg fordi dette kan gi gnagsår under føttene.

Fugleburet bør plasseres på et sted i huset der fuglen kan følge med på det som skjer. Den skal ikke sitte i trekk. Fugler er veldig følsomme for gasser i luften som tobakksrøyk og steke gasser fordi de har et veldig effektivt respirasjonssystem. De bør derfor ikke plasseres på kjøkkenet eller der hvor folk røyker.

Lykke til med et trivelig fuglehold!

Del
24.06.2022 06:51

Advarer mot fugleinfluensa

Mange villfugler smittet med fugleinfluensa er den siste tiden funnet fra Rogaland i sør til Finmark i nord. Mattilsynet ber alle om å ikke røre syke eller døde fugler.

21.12.2016 11:12

Fugleinfluensa i Norden

Det er nå påvist fugleinfluensa i Danmark, Sverige og på Åland i Finland. Dette gjør at veterinærinstituttet har oppjustert risikovurderingen for smitte i Norge.

25.11.2016 11:20

Informasjon om fugleinfluensa

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugler. Den alvorligste typen kan føre til at hele fjørfeflokker dør raskt.