Førstehjelp for hunder - del 1

For å vite når noe er galt med hunden, må du først forstå hva som er normalt. Vi viser deg hvordan du kan gjøre det.

- Vi anbefaler at man tester å sjekke alt dette på hunden når den er frisk, for å kjenne godt til hva som er normalt. Da er det lettere å se sykdomstegn, forteller veterinær Camilla Larsen.

I filmen viser hun hvordan man selv kan sjekke normalverdier for puls, pust, slimhinner og temperatur.

Puls

Pulsen er hjerteslagene til hunden. Normalt har en frisk hund har 80-120 hjerteslag i minuttet. Man kan kjenne pulsen ved å telle på hjertet eller på det store hovedkaret på innsiden av låret.

Pust

En hund i hvile puster helt uanstrengt inn og ut mellom 8 og 12 ganger i minuttet. Hvis hunden puster med magen vil det sannsynligvis si at hunden puster anstrengt.

Sirkulasjon

Slimhinnene skal være lett rosa. Det er lettest å se i munnen. Ved å trykke lett på slimhinnen så den blir hvit, og slippe og se at fargen blir normal igjen (lyserosa) umiddelbart, får man sjekket om blodsirkulasjonen i kroppen fungerer tilfredsstillende. 

Temperatur

Hunder har litt høyere temperatur enn oss mennesker. De ligger på en gjennomsnittlig temperatur mellom 38 og 39 grader i hvile. Man kan ikke bruke nesen for å vurdere hvor varm hunden er, temperaturen må måles med termometer.

Denne videoen er levert av Dyrlegehjelpen.no.

Del
19.09.2016 21:59

Slik legger du potebandasje

Lær hvordan du kan legge en trygg og god potebandasje på hunden din.

27.09.2017 11:08

Førstehjelp for sommerskader

Sommeren er høysesong for skader på kjæledyr. Her får du gode førstehjelpsråd for vanlige sommerskader.

27.09.2017 11:21

Sjekk hunden hver uke

Sjekker du hunden jevnlig, kan du oppdage skade eller sykdom på et tidlig stadium. Vi viser deg hvordan du kan gjøre det.