Fremmedlegeme i magesekken

Det er utrolig hva vi av og til erfarer at hunder spiser.

Glupske og matglade hunder har lett for å spise emballasje hvor det er mat inni, som for eksempel sjokoladepapir, hele(!) kaviartuber og plastposer av forskjellig slag. Unge hunder og valper ser vi ofte at har spist hele eller deler av lekene sine, sokker og underbusker.

Når en hund spiser noe som ikke lar seg fordøye på samme måte som mat, sier vi at de har fått i seg et fremmedlegeme. Hvor syk en hund blir av å få i seg et fremmedlegeme avhenger av hva slags fremmedlegeme det er, samt størrelsen og fasongen på fremmedlegemet.

Vondt i magen

Tim er en Engelsk Springer spaniel på 9 år. Han kom til klinikken fordi han hadde kastet opp l flere ganger daglig i to uker. Han hadde likevel spist normalt og hatt normal avføring hele tiden. Ved undersøkelse virket Tim i fin form, men når vi kjente på magen hans hadde han tydelig vondt i området der magesekken ligger.

Vi bestemte oss derfor for å ta en røntgenundersøkelse av magen hans, og røntgenbildet viste at det sannsynligvis var et fremmedlegeme i magesekken. Det kan imidlertid være vanskelig å si hva hunden har spist bare ut fra røntgenbildet. Bildet vil si oss noe om fasongen og tettheten på materialet som fremmedlegemet er laget av. I Tims tilfelle så det ut som en slags smokk. Eieren kunne ikke si med sikkerhet hva det kunne være, men hun hadde små barn!

Siden Tim hadde vært plaget med oppkast så lenge var det liten vits å vente og se om fremmedlegemet ville passere av seg selv, da burde det ha gjort det allerede. Det ble derfor gjort klart for operasjon dagen etter. Det er alltid spennende å se hva man finner i magesekken når man leter etter et fremmedlegeme, og hos Tim fant vi en sugekopp! Når vi viste den til eieren kjente hun den umiddelbart igjen. Det var en sugekopp fra en krok som hadde hengt på kjøleskapet. Hvordan Tim hadde fått tak i den, eller hvorfor han hadde villet spise den er fortsatt en gåte.

Hele ispinnen

Som nevnt innledningsvis er det mye rart hunder får i seg. Og det er utrolig hva som faktisk klarer å passere gjennom hele fordøyelses systemet av magesekk og tarmer, og til slutt komme ut igjen med avføringen.

Som eksempel kan nevnes Cocker spanielen Vicky fra Ljan som klarte å svelge en hel ispinne. Det tok litt tid å stille diagnosen, men da det omsider ble bestemt å operere bort pinnen, kom den ut av seg selv!

Del
24.06.2016 10:28

Se hva hunden spiser

Årlig dør mange hunder etter å ha spist noe de ikke tåler. Klokker, sakser, knappenåler og truser er blant gjenstandene veterinærene finner i magene deres.

17.10.2008 00:00

Siste rest av sommer – fremmedlegeme

Rask er navnet på en glad og lykkelig gutt som har tråkket ut og inn dørene hos oss fra han var liten valp. Mor og far er stolte eiere av Flaten (Flatcoated retriever for de uinvidde) som mange ville karakterisert som en stor villbass.

09.02.2021 22:30

Salmonella i hundetyggebein

Det er påvist salmonella i en type hundetyggebein fra Trixi. Importøren ber kunder om å returnere produktet til butikken.