Fysioterapi og hund

Fysikalsk behandling av hund blir mer og mer vanlig - heldigvis. Det er nemlig en rekke gevinster å hente i forhold til hundens helse ved å ta i bruk fysioterapi.

I beskrivelsen nedenfor kan du lese om hva slik behandling går ut på, når den kan være best å bruke og litt om utdannelse og krav til en slik terapeut.

Hva er fysioterapi?

Mange av oss to-beinte har vært en runde eller flere hos fysioterapeuten på grunn av plager et eller annet sted i bevegelsesapparatet. Nå er det vår fir-beinte venn's tur - dersom det er noe galt i bevegelsesapparatet da...

Hovedformålet med fysiklask behandling er å gjenopprette normalfunksjonen i det syke området i bevegelsesapparatet. Behandlingen går blant annet ut på å stimulere blodsirkulasjonen og løse opp stramminger i musklatur. Svært ofte henger plager i bevegelsesapparatet sammen med forstyrrelse i muskler. Det kan være skader, betennelser og stramme og stive muskler - enten som hovedplage eller som et resultat etter andre plager. I slike tilfeller er blodsirkulasjonen ofte av avgjørende betydning.

Behandlingen kan brukes både forebyggende og som rehabilitering ved skade, sykdom eller etter kirurgiske inngrep.

Det brukes manuelle terapier, dvs. behandlinger der terapeuten bruker sine egne hender i selve behandlingen. f.eks. stretching og massasje, og det brukes også en del forskjellige ?apparater? i behandlingen f.eks ultralyd, elektroterapi. I tillegg gis også ofte anbefalinger om trening og mosjon.

TERAPIFORMER

De forskjellige terapiformene innen fysioterapien har alle det samme utgangspunkt ? nemlig å gi hunden bedre bevegelighet, mindre ubehag og dermed gjenopprette så god funksjon som mulig.

De forskjellige behandlingene vil alle bidra til å øke blodsirkulasjonen og løse opp stram musklatur. Dette er både behagelig for hunden og gir samtidig gode helsegevinster. Behandlingen kan også bidra til at musklatur opprettholdes uten å "svinne hen" etter operasjoner, skader osv. og anbefales på det sterkeste ved slike tilfeller.

Ultralyd, elektroterapi, massasje og stretching er gode metoder innen fysioterapi, og egner seg godt for behandling av hund.

Elektroterapi
Ved elektroterapi brukes en svak strøm som sendes gjennom det syke området ved hjelp av fuktige elektroder som festes til hunden. Under behandlingen kan hunden kjenne en varm litt prikkende følelse som de fleste hunder ser ut til å like.

Ultralyd
Ultralyd gis ved å fukte pels og påføre en kontaktgele på området og deretter i sirkelbevegelser "massere" med et "lydhode" som tilfører ultralyd. Som regel vil ikke hunden kjenne denne behandlingen annet som en eventuell svak varme i området etter behandllingen.

Massasje
Massasje brukes ofte i kombinasjon med andre behandlinger (ultralyd og elektroterapi) og gir velvære, økt blodsirkulasjon etc.

Stretching
Stretching - strekking av musklatur er også svært nyttig. Behandlingen går ut på å rett og slett strekke eller tøye musklaturen. Dette bidrar til å opprettholde god muskelfunksjon stimulere blodsirkulasjon osv. Stretching er noe hundeeiern selv også enkelt kan gjøre med litt instruksjon på forhånd.

NÅR KAN FYSIOTERAPI BRUKES?

Behandlingen kan brukes både til unge, voksne og eldre individer og den kan passe i svært mange tilstander med plager i bevegelsesapparatet.

  • Etter kirurgi, skader, anstrengelser osv
    Fysioterapi kan være effektivt og kan forkorte rehabilitering og samtidig bidra til at musklatur ikke ?svinner hen? på grunn av manglende bruk etter operasjoner, ved skader osv. I og med at behandlingen kan stimulere blodsirkulasjonen kan den også virke lindrende på smerte og ubehag, og skader kan heles raskere.
  • Eldre og stive hunder
    Mange eldre hunder kan ha god nytte av å ?mykes opp?. Dette kan bedre bevegeligheten, gjøre stivhet mindre og dermed redusere ubehag eldre hunder kan ha. Slik behandling kan også bremse utvikling av plager som ofte sees hos eldre hunder. Det ser også ut som om de fleste gamle hunder synes behandlingen er behagelig.
  • Hunder i arbeid
    Hunder i fysisk arbeid (jakt, trekk, søk osv.) har nytte av å få ekstra pleie når det gjelder bevegelsesapparatet ? muskler og skjellet. At hundeeieren lærer seg å stretche hunden etter anstrengelser og arbeid kan forhindre at det oppstår skader og plager. Vedlikeholdsbehandling med f.eks. ultralyd etter større anstrengelser vil kunne hjelpe musklatur osv. å raskere rehabiliteres. I spesielle treningsperioder kan hunden også ha nytte av jevnlig fysikalsk behandling for å unngå skader, lette treningen osv.
  • Ved sykdommer og spesielle plager
    Fysikalsk behandling ved konkrete sykdommer og plager må avgjøres i hvert enkelt tilfelle. Ofte vil plager som reduserer hundens bevegelighet, medfører smerte og stivhet kunne reduseres ved fysikalsk behandling. Slik behandling er også svært nyttig for å forhindre stram og stiv musklatur som gjerne oppstår sekundært til andre plager i bevegelsesapparatet. Feil bruk av muskler kan forverre plagene og fysioterapi kan bidra til at musklaturen holdes myk og smidig ? beholder eller får tilbake normalfunksjonen.

HUNDEFYSIOTERAPEUTER

Ved hundehomeopatenes klinikk er vi to homeopater NAN MNHL (Lise Hatledal og Tonje Stigar) som har videreutdannelse som hundefysioterapeuter - og er Diplomerte Hundefysioterapeuter. Utdannelsen er to-årig og er gjennomført i Sverige.

I utdannelsen inngår hundens anatomi og fysiologi i bevegelsesapparatet, opplæring og praktisk trening i bruk av de forskjellige apparatene (ultralyd, laser, elektroterapi), stretching og massasje, sykdomslære, triggerpunktakupunktur samt mye klinisk arbeid med hund.

Det er viktig at fysioterapeuten ved siden av å ha grundig utdannelse innen hundens antaomi, sykdommer osv. i tillegg har kompetanse om hunders atferd, språk osv. Det å være "hundvant" i tillegg til solide teoretiske og praktiske kunnskaper gjør behandlingen både tryggere og mer effektiv.

Det er også viktig å ha et nært og godt samarbeide med veterinærer. Mange hunder har nytte av fysioterapi samtidig som de får behandling hos veterinær.

Jeg håper du synes denne orienteringen var nyttig og ønsker deg og hunden velkommen til fysioterapi ved behov. Ønsker du mer informasjon er du velkommen til å ta kontakt!

Med hilsen Homeopat NAN MNHL - Dipl. Hundefysioterapeut Lise Hatledal
www.hundehomeopatene.no
Tlf: 908 29 448

Del
14.11.2004 00:00

Hofteleddsdysplasi og andre skjelettsykdommer

I denne artikkelen vil jeg forklare litt om hofteleddsdysplasi (HD) og andre skjelettsykdommer hos hund.

30.06.2003 00:00

Kiropraktikk på hund

Kiropraktikk baserer seg på premisser om at bevegelsen i ledd må være optimal for at nervesystem, muskler og blodsirkulasjon skal fungere som det skal.

10.06.2003 00:00

Gikt hos hund

Mange eldre hunder av de større rasene får problemer med å reise seg, gå og springe på grunn av slitasjegikt i ryggrad eller ledd.