Hunden Munter er snart 12 år og får en sjekk hos veterinær. Han er i god form, men trenger å fjerne tannstein. Newswire

God alderdom for kjæledyr

Aldrende hunder og katter trenger ekstra omsorg. Riktig pleie er viktig for at kjæledyret ikke skal lide.

– Akkurat som mennesker, får også dyr aldersrelaterte plager og sykdommer, sier veterinær Inge Vogt Engeland i AniCura.

Han anbefaler katte- og hundeeiere å se opp for tre vanlige plager hos eldre dyr - tannproblemer, stive ledd og problemer med muskulaturen.

– Å sjekke at tennene er friske og fri for tannstein er noe av det viktigste du kan gjøre for din firbente venn. Sykdommer i tenner og tannkjøtt kan i verste fall føre til at de ikke klarer å spise. Mange katter lider i stillhet av en type tannsykdom som gjør at tennene sakte råtner, sier han.

For å sjekke muskulatur og stivhet i ledd, bør kjæledyret undersøkes av en veterinær.

– Vi oppfordrer alle som har eldre dyr om å komme til en helsekontroll minst en gang i året, og gjerne to. Ved å gjøre en grundig sjekk kan vi oppdage spesielle plager eller sykdomstegn, sier Vogt Engeland.

Massasje og vanntrening

Ved enkelte veterinærklinikker har de laget et eget treningsopplegg for eldre hunder og katter, der de kan få massasje og trene i basseng.

– Mange eldre hunder synes det er tungt å gå lange turer. Ved å gå på tredemølle i vann, eller svømme i basseng, får de god mosjon og trening, sier dyrepleier og hundemassør Greta Oldfield. Hun arbeider til daglig med fysioterapi, rehabilitering og massasje ved rehabiliteringsavdelingen på AniCura Dyreklinikk Sandvika .

Oldfield forteller at treningstilbudet legger vekt på å opprettholde god balanse og styrke hos seniorene.

– I vann får dyrene trent styrke uten at det påfører belastning for kroppen. Det er godt for hjertet og musklene, og det myker opp stive ledd, sier hun.

De fleste pasientene liker treningen, men kattene er ikke alltid like begeistret for vannøvelsene.

– En del katter er som kjent ikke glad i vann. Da finner vi andre treningsmetoder som gjør at de får brukt kroppen. Massasjen pleier både hundene og kattene å sette pris på når de blir vant til det, sier Oldfield.

Hva er gammel?

Store hunder regnes som seniorer når de blir fem til seks år gamle, mens små hunder holder litt lenger på ungdommen. Kattene viser mindre tegn på aldring, men når de nærmer seg ti år regnes de som seniorer.

– Et sikkert tegn på at det aldrende kjæledyret ikke har det bra, er at matlysten reduseres eller forsvinner, vekten går ned og aktiviteten blir mindre, sier Vogt Engeland.

Dette kan være tegn på flere typer sykdommer, som problemer med stoffskifte, hormonelle lidelser, nyresykdommer eller hjertesykdommer.

– Fanges disse sykdommene opp tidlig er de lettere å behandle, sier han.

Eldre kjæledyr bør få fôr tilpasset sin alder. Fôret bør ha lettfordøyelige proteiner, begrenset mengde fett og salt, økt fiberinnhold og ekstra antioksidanter. I tillegg bør det være tilsatt omega-3 og andre fettsyrer for å styrke ledd, hud og immunforsvar.

– Flere hunde- og katteeiere blir bekymret når de merker at deres firbente venn begynner å vise tegn på alderdom, men med riktig stell og pleie kan mange dyr ha flere gode og aktive år etter at de har blitt seniorer, sier Vogt Engeland.

Denne saken er skrevet av Newswire for AniCura. Se oversikt over AniCura sine dyreklinikker.

Del
23.05.2019 10:09

Ta vare på seniordyr

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

27.09.2017 11:16

Alder eller smerte hos seniorhunder

Er du i tvil om hunden din har vondt eller den bare blitt har gammel, kan denne oversikten over tegn på smerte være nyttig å kjenne til.

22.02.2012 00:00

Gamle hunder fôres feil

Eldre hunder som får slankefôr, kan risikere å bli avmagret, advarer fôrekspert.