Christina Zetterberg - Pixabay

Grillmat farlig for hunden

Å gi hunden grillmat kan føre til store problemer. Maiskolber og grillbein er hundens verste fiende i grillsesongen.

– De kan gi mage- og tarmproblemer og ende opp med å bli sittende fast. Hvis det går for langt, kan det føre til behov for akutt behandling, sier veterinær Lars Tessem ved Vetsentrum på Hamar.

Han forteller om da klinikken fikk inn en hund som hadde store problemer med fordøyelsen.

– Vi fant en maiskolbe i magesekken (bildet), og fikk fjernet den ved hjelp av gastroskop. Heldigvis hadde ikke maiskolben kommet til tarmen, slik at hunden slapp kirurgi, forteller han.

Mister appetitten

Veterinæren er en erfaren kirurg, og har hatt mange operasjoner på kjæledyr som har spist noe de ikke burde. Kotelettbein og maiskolber er blant gjengangerne i grillsesongen. De kan sette seg fast i spiserør, mage eller tarm. Da bør man raskt søke hjelp hos veterinær.

– Typiske symptomer er sikling, vedvarende oppkast og redusert appetitt. Hvis det kommer helt ut i tarmen, slutter dyret å spise og får dyret kraftig redusert allmenntilstand, sier Tessem.

Tiden det tar fra hunden spiser maiskolben eller grillbeinet, og til det blir oppdaget, kan være lang.

– Vi har alltid har dette i bakhodet i grillsesongen når vi får inn dyr som har noe galt i fordøyelsen. Hunden vi hadde inne nå hadde hatt fjorten dager med oppkast, og ble henvist til oss for gastroskopi fra en annen dyrlege da de ikke fant noe på røntgen. Da vi undersøkte, viste det seg at maiskolben dekket det meste av åpningen fra magesekken til tolvfingertarmen.

Fraråder grillbein

Store grillbein kan gi samme problemer som maiskolber i mage og tarm. I tillegg kan hunden få forstoppelse eller diaré hvis den tygger beina, fordi mange ikke tåler dette.

– Hvert år i grillsesongen ser vi at mange gir hunden grillbein. Fra et medisinsk ståsted er det ikke ok å gi hunden grillmat, så det vil jeg fraråde. Hunden bør heller få hundemat, anbefaler Tessem. 

Grillmaten kan også sette seg fast mellom tennene. Det er det ufarlig, men kan være plagsomt for hunden. Da vil den være gapende, og ha store tyggebevegelser fordi det trykker mellom tennene. Man kan sjekke munnen, og ta ut det som sitter fast selv hvis mulig. Er man i tvil, bør man kontakte veterinær, sier Tessem.

Rydd etter grillfesten

Hunden finner ofte maiskolber eller andre rester av grillmat når de er på luftetur. Med sommerferie og høysesong for grilling nært forestående, oppfordrer veterinæren alle til å passe godt på hva de lar ligge fremme etter sommermåltidet.

– Grillmat kan gjøre at dyrene blir syke med oppkast og diaré. I de verste tilfellene setter det seg fast i magen eller tarmen og må opereres ut. Dette kan unngås ved å sørge for at dyrene ikke får tilgang til grillmat, sier veterinær Lars Tessem.

Foto: Lars Tessem - Vetsentrum

Del
17.10.2008 00:00

Siste rest av sommer – fremmedlegeme

Rask er navnet på en glad og lykkelig gutt som har tråkket ut og inn dørene hos oss fra han var liten valp. Mor og far er stolte eiere av Flaten (Flatcoated retriever for de uinvidde) som mange ville karakterisert som en stor villbass.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.