ttt

Hudsykdom hos Golden retriver

Ichthyose er en arvelig sykdom hos Golden retriever som fører til svart pigmentert hud og mye flass.

Mange Golden retrievere kan være bærere av den arvelige flass-sykdommen Ichthyose. Her forklarer veterinær og spesialist i hudsykdommer Babette Baddaky Taugbøl mer om Ichthyose og de vanligste årsakene.

En mutasjon i et gen (PNPLA1) har blitt identifisert som årsak til sykdommen. Man kan dermed ta en gentest (PCR) for å se om hunden har denne arvelige sykdommen. Dette gjøres med blodprøve eller svaber fra munnslimhinnen. 

Tidlige symptomer

Alle hunder utvikler symptomene før de er ett år gamle. Eieren observerer mild til moderat flassing, karakterisert av små til store grå-hvite eller svarte flasspartikler spesielt under magen, i flankene og på brystet. Ansikt og poter er normal. Der hvor det er mye flass er hunden gjerne mørk pigmentert. Sykdommen er som regel ikke forbundet med noe kløe.

Enn så lenge har det ikke kommet spesielle avlsrestriksjoner/anbefalinger fra kennelklubber. Med sin høye forekomst vil det kreves langsiktige avlsprogram. Det er viktig at denne sykdommen ikke flytter fokus bort fra andre genetiske lidelser. For de fleste hundene er ichthyose kun et kosmetisk problem.

Forslag til lindring

Sykdommen er mest kosmetisk og det finnes ingen behandling som vil gjøre hunden symptomfri (dvs uten flass). Bading med mild shampo og balsam kan hjelpe noe (ren fuktighetsshampo og balsam).

Ikke børst hunden for ofte – det øker bare flassingen. Spesialsjampo som løser opp de døde hudcellen i kombinasjon med balsam spray kan være nødvendig hvis det foreligger store mengder flass (zinkholdig shampo har gitt god effekt).

Undertegnedes erfaring fra egen hund er att tilskudd av omega-3 fettsyrer (fiskeolje) kan hjelpe. Hunden bør ikke stresses unødvendig – da blir de verre.

Dr. Baddaky

Del
05.07.2016 15:17

Våteksem hos hund

Tett og fuktig pels kan øke faren for våteksem i sommervarmen.

14.04.2016 09:55

Furunkulose hos hund

Såre poter hos hunder kan skyldes dype hudinfeksjoner. Det kalles furunkulose, og kan ha mange årsaker, blant annet fremmedlegemer, skader, allergi og feilbelastning.

06.04.2016 11:56

Forandringer på hundens snute

Hundens snute kan bli tørr, sår eller endre farge. Hudsykdommer, høy alder eller lite sol er blant de vanligste årsakene.