Hunden kan beskyttes mot flått

Veterinærer langs hele kysten blir nedringt av bekymrede hundeeiere etter at det er varslet om ny farlig flåttsykdom.

Trøsten er at det i dag finnes utmerkede mottiltak for å hindre flåttangrep på hunden og dermed unngå de sykdommene flåttbitt kan overføre.

Milde vintre har ført til markant økt formering av flått. De finnes i store deler av landet, spesielt i kystnære områder. Dessverre liker de typisk turterreng, dvs. litt åpen blandingsskog og områder med litt fuktig engmark.

Smitteoverføring
Å bli bitt av flått er i seg selv ikke farlig. Men det man frykter er mikroorganismer som flåtten overfører og som kan forårsake en rekke alvorlige sykdommer. Som regel vil et menneske merke om en flått har slått seg ned på kroppen og deretter fjerne snylteren. Verre er det for vår firbente følgesvenn. Den har liten eller ingen mulighet til selv å bli kvitt en flått som har bitt seg fast.

Den hyppigst forekommende flåttoverførte sykdommen hos hund er borreliose. Symptomene på borreliose kan være feber, tretthet, lammelser i ansiktet, epilepsianfall, muskelsmerter, halthet og ustø gange.

En annen bakterie gir sykdommen ehrlichiose, med noen av de samme symptomene som boreliose. Flåttbitt kan også overføre virus som kan føre til alvorlige sykdommer som hjernehinnebetennelse hos både mennesker og dyr, omtalt som det nye flåttviruset TBE (tick-borne encephalitis).

En ny undersøkelse viser at 16,4 prosent av 317 hunder i Aust-Agder har vært smittet av TBE. Man skal være klar over at flåtten kan bytte vert, dvs. at en flått som din hund får med seg hjem kan krype over på deg eller andre i familien, suge blod og overføre smitte.

Kom problemet i forkjøpet
Flåttbårne sykdommer er noe vi må leve med. Som hundeeier kan man med noen enkle grep unngå at hunden får flått. Det er viktig å regelmessig sjekke sin hund for flått. Finner du flått skal den straks fjernes: Fjernes flåtten innen 24 timer etter at den har bitt seg fast vil som regel smitteoverføring unngås.

Det finnes også effektive mottiltak. Et av tiltakene er Scalibor flåtthalsbånd, spesielt egnet for hunder som bor i områder med mye flått. Det er effektivt 5-6 måneder og dekker dermed praktisk talt hele flåttsesongen.

Scaliborhalsbåndet har også vist seg effektivt mot den plagsomme Tuneflua på østlandet og mot mygg på Finnmarksvidda. Scalibor tåler at hunden bader og blir våt, uten å miste effekt. For hunder som skal bevege seg i flåttområder kun i en kort periode bruker man som regel Exspot. Dette er dråper som påføres huden i nakkeregionen (evt. i tillegg ved halerota). Disse er effektive i ca. 4 uker. For å få dråper eller halsbånd må man kontakte veterinæren for å få en resept.

Flått på katt
De midlene vi bruker mot flått på hund kan IKKE brukes til katt. Til katten er det en egen medisin , Frontline, som finnes i dråper og spray, som er effektive i ca. 4 uker.

Del
27.09.2017 11:11

Flåttsesongen er i gang

Mange norske dyreklinikker melder om økt besøk av kjæledyr med flått. Veterinærer anbefaler alle dyreeiere å gjøre det de kan for å forebygge flåttproblemer for sitt dyr.

27.09.2017 11:12

Slik virker flåttmedisinen

Flåttsesongen er i gang. Vi gir deg oversikt over hvilke alternativ du har for å hjelpe kjæledyrene til å unngå flåttplager.

15.06.2010 00:00

Om flått på hund

Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes ricinus, best kjent under andre navn som for eksempel skaumann og skogflått.

17.07.2005 00:00

Flått smitter hver femte hund

Tidligere beiteområder og dyrket mark langs kysten gror igjen. I buskaset stortrives flåtten, og hunder er mer utsatt for farlig smitte enn noensinne.