Hunden min har fått skabb!

Hva er skabb? Skabb er et middangrep i huden.

Hvordan smittes hunden min med skabb?
Skabb smitter ved direkte kontakt eller fra omgivelsene. Dette skjer som oftest om vinteren fordi reven kommer inn til bebygde strøk for å lete etter mat. Smittet rev mister pelsen og fryser. Den leter etter gjemmesteder som kan gi den ly, som for eksempel under terrasser. Rev som har skabb vil gjerne gni seg mot trær og gjenstander, og sprer dermed midd til omgivelsene. I romtemperatur kan midden overleve i to til seks dager, og ved 10-15?C i inntil tre uker. Parasitten har stor utbredelse i Norge.

Hva med smitte til andre hunder?
Det vanligste er at hunden smittes fra omgivelsene som beskrevet over. Smitte direkte fra hund til hund forekommer også. Det er derfor viktig å holde smittede hunder borte fra andre hunder i en periode. I tillegg er det viktig å behandle alle hunder som har hatt kontakt med den smittede hunden.

Hva med smitte til mennesker?
Ved tett kontakt med smittede dyr kan mennesker få reveskabb. Symptomene er små hevelser som klør intens og sees oftest på armene, rygg og mage. Infeksjonen forsvinner imidlertid ofte av seg selv. Reveskabb smitter ikke fra menneske til menneske.

Hva med smitte til katter?
Katter kan smittes med skabbmidd fra rev og hund, men det forekommer relativt sjelden.

Hvordan stilles diagnosen?
Skabb kjennetegnes ved intens kløe og den er kraftigere enn ved andre hudlidelser. Hudforandringer, som små nupper, skorper og hårtap, er ofte lokalisert til ørene, albuer og bakben. Utover dette kan veterinæren stille diagnosen ved å skrape i huden for å lete etter midd og egg. Ofte er dette den enkleste og mest effektive måten.

Det kan imidlertid være vanskelig å påvise midden, og hudskrap uten funn utelukker derfor ikke infeksjon. Diagnosen kan også stilles ved hjelp av en blodprøve, men dette krever at hunden er to til tre uker inne i sykdomsforløpet.

Hvordan kan skabb behandles?
Kontakt veterinær for behandling mot reveskabb, da alle behandlinger er reseptbelagte. Ofte dryppes medisinen med pipette mellom skulderbladene på hunden. Det kreves to behandlinger med en måneds mellomrom før hunden er helt fri for skabb. Pipettebehandlingen er enkel å gi. Les paknings-vedlegget nøye før bruk.

I perioden etter behandlingen kan hunden fremdeles klø. Dette er ikke på grunn av manglende effekt, snarere tvert imot. Etter behandlingen vil det ligge døde midd og celler i huden. Dette medfører en betydelig hudreaksjon som nærmest kan ligne på allergi. Det kan derfor være nødvendig å lindre en eventuell hudreaksjon i tillegg.

Reveskabb er en meget ubehagelig lidelse, men hvis det behandles korrekt og i tide er det ingen fare for hundens helse. Uansett behandlingsmetode bør man være innstilt på at det tar tid før problemet er helt løst. Samtidig bør man være oppmerksom på fare for gjensmitte hvis det er skabb i området. Det kan være en god id? å vaske hundens liggeunderlag og halsbånd.

Du finner mer informasjon om parasitter hos hund på www.vet.bayer.no

Del
24.03.2009 00:00

Det klør, det klør...

Det klør, det klør, tiddelibom, det er det det gjør, tiddelibom....

01.01.2008 00:00

Hårsekkmidd hos hund

Hva er hårsekkmidd (demodikose) hos hund?

28.08.2006 00:00

Å ta hunden med på jakt

Jakt kan være berikende for hund og eier.