Eukanuba

Hunden slanker deg

Over halvparten av overvektige som får ansvaret for en hund, går ned i vekt, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire.

- Å ha en hund i hjemmet fører svært ofte til økt fysisk aktivitet, og til og med vekttap, sier forsker Erik Hemmingsson ved overvektavdelingen på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, til Newswire.

En amerikansk pilotstudie viser at mer enn halvparten av kvinnene som fikk låne en hund, gikk ned i vekt. Undersøkelsen er den første i sitt slag i verden og ble presentert på en konferanse arrangert av hundefôrprodusenten Eukanuba i Sveits.

Erik Hemmingsson ønsker nå å følge opp med tilsvarende undersøkelse i Sverige. Overvektenheten ved Karolinska Sjukhuset er blant de største i Norden på vektforskning.

10 000 skritt

- Vi har lenge visst at det er positivt for folks mentale helse og ha hund. Nå finnes det indikatorer på at det også hjelper mot livsstilssykdommer som overvekt, sier veterinær William Bredal i Eukanuba.

Ifølge Erik Hemmingsson er det hverdagsaktivitet som er det aller viktigste.

- Mange er høyt motivert når de starter på helsestudio eller med annen trim. Men all erfaring tilsier at motivasjonen forsvinner etter hvert, ikke minst for overvektige.

Det å gå, enten det er til bussen eller på tur med hunden, er noe de aller fleste mennesker orker, mener Hemmingsson.

- Vi forsøker å få overvektige til å gå minst 10 000 skritt om dagen. En hund er ivrig etter å gå på tur, og hjelper eieren med motivasjonen, sier han.

Fedmeforskeren mener det viktigste er at man skaffer seg gode rutiner som kan holde livet ut, og ikke bare til badesesongen.

Slanke Amish

Forskning viser at mennesker som går mye, men som har et kaloririkt kosthold, ikke nødvendigvis blir overvektige.

- Amish-folket i USA unngår å bruke bil, og mennene der går i gjennomsnitt over 18 000 skritt om dagen. Selv om de ikke spiser spesielt mager mat, eksisterer fedme nesten ikke i det hele tatt i dette samfunnet, sier Hemmingsson.

Det beste er å bruke kroppen gjennom dagens gjøremål, enten det er å gå til jobb, gå tur med hund, støvsuge eller måke snø.

Mer forskning

William Bredal tror forskningen bare så vidt har begynt å avdekke helsemessige gevinster ved hundehold.

- Hunder benyttes nå i fengsler for å få kriminelle inn på rett spor ved å vise ansvarlighet og omsorg. Ved sykehjem gir de mennesker varme og glede. Enslige mennesker har det bedre med hund, både følelsesmessig og fysisk, sier William Bredal.

Han mener resultatene av fedmestudien åpner for å tenke hund når det gjelder å forebygge livsstilssykdommer som fedme, diabetes og hjertesykdommer.

- Hundehold er rett og slett sunt for oss mennesker på alle måter, sier William Bredal.

Del
08.10.2012 00:00

Atferd hos hund

Hunden som følgesvenn har vært sammen med oss mennesker i 12.000-14.000 år.

05.04.2005 00:00

Frykt, angst og fobier hos hund

Frykt, angst og fobier er ikke uvanlig. På grunnkurs og valpekurs i Norge har ca.10% av deltakerne rapportert at hunden har angst, i tillegg til disse har 4-5% separasjonsproblemer.

27.09.2017 11:05

Få hunden i god form til jakta!

Hvordan skal man best forberede hunden til jakta? Trening er viktig, både fysisk for å gi hunden god kondisjon, men også ren jakttrening i terreng.