Hunder har også tenner!
Vi legger ofte ikke merke til tennene hos hundene våre, og har derfor ikke så gode muligheter for å vurdere tennenes og tannkjøttets tilstand til enhver tid!
Det er de færreste av oss som har faste, gode rutiner for grundig inspeksjon av hundens munnhule. Når var din hund sist hos "tannlegen"?
Visste du, at nesten 80 % av alle hunder omkring 2 års alder allerede har problemer med tennene eller tannkjøttet sitt ? For oss mennesker er det helt naturlig å børste tennene flere ganger hver dag, for å pleie tennene og derved unngå problemer i munnhulen. Vi tenker kanskje ikke så nøye over at de samme problemene oppstår i munnen på hundene våre, hvis vi ikke foretar oss noe for å pleie deres tenner og tannkjøtt.
Film og plakk
Få minutter etter at vi har børstet tennene begynner væsken i munnen å samle seg på tennene. Hvis du lar tungen gli langsomt over overflaten på tennene, vil du kunne kjenne en tynn, glatt "film" på overflaten av tennene, som gjør at de kjennes annerledes ut enn like etter at du har børstet tennene. Denne filmen består primært av protein og væske, og det er en naturlig og sunn overdekning av tennene. Imidlertid skjer det i løpet av få timer en oppformering av bakterier i munnhulen. Disse bakteriene legger seg i den omtalte filmen på tannoverflatene og danner det som kalles for plakk. Allerede da kan det tenkes at man kan lukte at hunden har fått litt dårligere ånde. Plakk kan best beskrives som fylt med bakterier, og plakkdannelse er faktisk utgangspunktet for problemer i munnhulen.
Tannkjøttbetennelse
Når plakk legger seg på tennene, frigir bakteriene giftstoffer som i sin tur irriterer tannkjøttet, og med tiden fremprovoserer en tannkjøttsbetennelse. Tannkjøtt-betennelse ses som en tynn rød rand på kanten av tannkjøttet , og dette er et tegn på at det allerede er en vesentlig irritasjon og infeksjon i tannkjøttet.
Tannkjøttet er fylt med blodkar, og det betyr at de bakteriene som ligger i tannkjøttet hele tiden sender nye forsyninger av oppformerte "slektninger" ut i blodbanene, så man har en mild blodforgiftning. Disse bakteriene kan sette seg som små, mikroskopiske byller i lever, nyrer og hjertet. Hvis det er mange av dem, kan de føre til allmenn påkjenning hos hunden, med "influensaliknende" symptomer.
Når først tennene er dekket med plakk, går det ikke lenge før det utvikler seg tannstein. Plakk kan mineralisere i løpet av 48 timer, så det dannes tannstein. Tannstein har en svært ru overflate, og det gir bakteriene veldig gode muligheter for å vokse og formere seg, og skape ennå mer betennelse og irritasjon. Hundens ande lukter nå ganske ille!
På dette stadiet er det fremdeles mulig å få renset opp i tennene og munnhulen, og få dempet symptomene inntil sirkelen starter på nytt!
Parodontose
Hvis man ikke har oppdaget, at hunden har en tannkjøttbetennelse, vil det neste trinnet i forløpet være at kroppen forsøker å forsvare seg overfor giftstoffene fra bakteriene. Kroppen frigir etsende stoffer som reaksjon på bakteriene, og disse stoffene etser seg i sin tur hele veien inn til knokkelen som skal holde tennene på plass.
Når knokkelen blir etset vekk, blir det dannet lommer, hvor bakteriene ytterligere kan samle seg og frigi ennå flere giftstoffer. Man kaller dette for partodontose, og er situasjonen først blitt slik som dette, er det veldig lite man kan gjøre. I nesten alle tilfeller vil da utviklingen fortsette til tennene faller ut av seg selv!
Tannbyller og knokkelbetennelse
Underveis fra hunden først får begynnende parodontose og inntil tennene definitivt har falt ut, kan man dessverre se en masse triste symptomer. Når bakteriene samler seg i lommene rundt tennene, kan de danne tannbyller som gir forferdelige smerter.
Bakteriene kan også samle seg i knokkelen og gi direkte betennelse i beinvevet, hvor tannbeinet blir mer og mer fullt av huller til det minner mest om en sveitserost, eller dette pågår helt til beinet er tæret bort! Igjen vi vet alle hvor vondt det kan gjøre å ha en liten verkefinger, prøv å forestill deg at hunden din har det sånn i hele munnen. Slik føles et mildt tilfelle av beinbetennelse!.
I noen tilfeller kan kjeven brekke hvis hunden lekeglefser etter en grein f. eks , dette fordi den betente kjeven blir helt skjør og ikke klarer å holde på noe. I beste fall vil de løse tennene bevege seg når hunden spiser og gi smerter og ubehag. Maten kan falle ut av munnen, eller hunden begynner å gå ned i vekt fordi den spiser mindre.
Mange er ikke oppmerksomme på problemene
Som dyrlege opplever man ofte at flinke, omtenksomme eiere kommer til den årlige vaksinasjonen med en hund som faktisk har mye tannstein eller enda større tannproblemer. Smertene oppstår ofte så gradvis hos hunden at eieren har problemer med å se symptomene. Dyrlegen vil ofte være avhengig av å bedøve hunden og gå grundig over alle tennene og tannkjøttrandene for å kunne stille en eksakt diagnose.
Unngå problemer med tenner og tannkjøtt?
Den eneste måten å unngå disse problemene på er gjennom systematisk forebygging. Start med å gå til dyrlegen for å få sjekket tennene grundig igjennom, og samtidig få gode råd om forebyggende tiltak. Forebyggelse består først og fremst av regelmessig tannbørsting. Dette er som kjent ikke alltid så lett som det høres ut... I stedet kan man benytte et spesielt tannfôr, som ?børster? tennene ved hver bit. Det finnes flere forskjellige produkter som har en slik effekt. Dyrlegen din vil gi deg veiledning om slikt "t/d" fôr.
Min hund har allerede problemer - hva gjør jeg?
I tillegg til spesialfôr og hyppig tannbørsting er det nødvendig med regelmessig og grundig tannrens hos din dyrlege. La deg ikke avskrekke av at hunden må få narkose. I dag er det nye narkosemidler som er skånsomme og som gir minimal risiko mens hunden sover. Dyrlegen din vil undersøke hunden før narkosen, og hvis vedkommende har mistanke om problemer, vil en blodprøve eller annen videre undersøkelse bli anbefalt. En god regel er at den første ordentlige tannrens bør finne sted ved 1,5-2 års alder. Jo tidligere en god forebyggelse i gangsettes, jo bedre livskvalitet får din hund, og et lengre liv. I de fleste tilfeller har hunden behov for årlig tannrens hos dyrlegen. Dette kan for eksempel kombineres med det årlige vaksinebesøket.
Hvis uhellet er ute kan det være at dyrlegen er nødt til å trekke ut tenner, men du vil kunne merke allerede i løpet av 24 timer etterpå at hunden har det mye bedre når tannen ikke lenger er der og gir smerter og betennelse.
HUSK!
Husk på, at forebygging er lang mindre smertefullt, få sjekket tennene på hunden din hos dyrlegen, børst tennene regelmessig (spesielle tannbørster og tannkrem selges hos dyrlegen) og gi din hund et f?r som forebygger dannelse av plakk og tannstein hvis den allerede har problemer.