Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hunder lider i stillhet av tannpine

Åtte av ti hunder over tre år plages med dårlige tenner, viser stor kartlegging. Men svært få hundeeiere vet at det er et problem.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Eukanuba

80 prosent av hunder over tre år har betennelse i tannkjøttet og rundt tennene, en ubehagelig og smertefull tilstand. Det viser en klinisk kartlegging av tannhelsen til to millioner hunder i USA. Samtidig sier bare to av ti eiere at de tror tannplager hos hunden er et problem.

– Disse opplysningene kom som en overraskelse på mange da de ble presentert på en dyrehelsekongress i USA, sier veterinær William Bredal hos fôrprodusenten Eukanuba.

For første gang er det gjort en så stor undersøkelse av tannhelsen til hunder, og resultatene er nedslående.

– Det begynner med at hundene får et belegg på tennene av matrester og bakterier som gir plakk og deretter forkalkes plakket til tannsten, akkurat som hos oss mennesker, sier Bredal.

Mens mennesker får daglig tannstell, er det bare et fåtall av hundene som får daglig tannpuss. Dermed kan det oppstå betennelse i tannkjøttet hos selv unge hunder.

Kan forebygges

– Betennelse i tannkjøtt og munnhule er en alvorlig tilstand. Det er ikke bare vondt for hunden, men kan føre til at bakterier sprer seg med blodstrømmen slik at immunforsvaret svekkes over tid. Tilstanden kan i sin tur ramme hjerte, nyrer, milt og lever og gi hunden et kortere liv, sier William Bredal.

Før plagene har kommet så langt, er det imidlertid mye man kan gjøre for å forebygge.

– Daglig børsting av tennene er det beste. Vi vet at dette kan være vanskelig å få til, men husk at én gang i uken er bedre enn aldri.

Det enkleste, og mest grunnleggende, er å benytte et hundefôr som har dokumenterte helsemessige effekter for tennene.

– Tørrfôr generelt bidrar til en mekanisk fjerning av plakk. Men i tillegg er det ønskelig å binde kalsium i munnhulen og dermed redusere dannelsen av tannsten. Noen typer hundefôr inneholder midler som binder kalsium. Ved å kombinere disse egenskapene kan man få en optimal effekt, sier veterinær Bredal.

Tørrfôr som inneholder kalsiumbindende midler kan redusere dannelsen av tannsten hos hunder med 55 prosent i gjennomsnitt. For enkelte hunder kan den tannstensreduserende effekten være på hele 80 prosent.

Symptomer

Tyggepinner og spesiallagde ben kan også bidra til fjerning av plakk.

– Det blir imidlertid en langt dyrere løsning, fordi hunden må ha et slikt tyggeben hver eneste dag i tillegg til sitt vanlige fôr for å oppnå en effekt, sier William Bredal.

Forebygging er det beste, og alle voksne hunder bør gå til regelmessig tannsjekk hos veterinær.

– For å konstatere problemer i tennene og munnhulen må dyrlegen ta røntgenbilder. I dag finnes mange dyrleger som har spesialkompetanse og tilleggsutdannelse på tenner.

Symptomer på dårlig tannhelse kan være dårlig ånde, gulbrun tannsten og blødende tannkjøtt.

– Dette er smertefullt for hunden og kan føre til atferdsendringer. Det er ikke alltid lett for oss mennesker å se eller forstå når hunden har vondt i tennene eller munnhulen. Men etter en vellykket opprensning hos dyrlegen opplever mange at hunden blir sitt gamle ’jeg’ igjen – glad, livlig og aktiv, sier William Bredal i Eukanuba.

Del
27.09.2017 11:16

Viktig å oppdage tannpine

Hunder og katter kan gå lenge med vondt i tennene uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

04.07.2016 13:56

Tannverk hos hunder

Fire av fem hunder har trøbbel med tennene før de fyller 3 år. Derfor er det viktig å sjekke munnen daglig.

12.09.2008 00:00

Klar til dyst?

Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!