Illustrasjonsfoto: Charlottes.no

Hva driver dyrleger egentlig med…?

Jeg vet ikke jeg, om jeg er helt sikker på at det jeg driver med er klart for den gemene hop der ute.

Jeg tar imot dyr og eiere bortimot hver dag, og likevel kommer det spørsmål fra mennesker jeg oppfatter som relativt oppegående som får meg til å lure. Den beste var spørsmålet fra en legekompis av mannen min, som til daglig jobber på kirurgen på sykehuset. Han hørte interessert på meg da jeg en kveld fortalte om en hest jeg hadde vært på utrykning til en sen nattestime. Hesten hadde vondt i magen, det som både i min verden og i de fleste andres verden kalles kolikk. Forskjellen er bare den at kolikk på mennesker er et begrep som begrenser seg til spebarn under tre måneder, mens hester kan få det som kalles kolikk hele livet.

Teksten har blitt publisert i Fædrelandsvennens lørdagsmagasin God Helg (lørdag 31. august 2008). Copyright: © Fædrelandsvennen

Jeg hørte en gang på en dyrlege på radioen som forklarte hestens utforming som en blåmandagsjobb fra Vårherre. Jeg kunne ikke annet enn å le, jeg kunne nemlig ikke sagt meg mer enig. Magen til hesten har en snodig utforming, hvor magesekken er uforholdsmessig liten, den tar bare 3-8l, avhengig av hestens størrelse, mens den har lange, lange tynntarmer og en enorm stortarm og blindtarm. Faktisk kan blindtarmen til en hest romme over 30liter! Fordi det er så stor forskjell på magesekken, tynntarmen, stortarmen og blindtarmen skal det veldig lite til før mat setter seg fast, tarmer snurrer rundt eller fylles med gass, eller at f.eks steiner eller grus samler seg opp og blir liggende i magen et sted. Alt det gir mageknip, eller kolikk om du vil, og når hester får vondt i magen får de veeeeldig vondt i magen. De er nemlig så sarte av seg….

Se for deg en stor, sterk hest på nærmere 700kg som har vondt i magen! Denne hesten som jeg fortalte om til gubbens kamerat var nemlig omtrent så stor. Han hadde så vondt i magen at sjimpansen i sangen om Dyrene i Afrika bare kunne gått og lagt seg. Han hadde så vondt at han kastet seg rundt, rullet seg, sparket seg på magen og gikk nærmest i krampe der han lå på ryggen med bena i været. Når en hest har så vondt kan den være farlig å komme i nærheten av. Ikke særlig artig å få drøyt et halvt tonn over seg liksom.

Eierene av denne hesten var desperate og ringte meg bortimot hysteriske og ba om hjelp. Jeg hadde ikke annet å gjøre enn å sette meg i bilen og kjøre til den stakkars hesten. Vel fremme måtte hesten undersøkes, men det var lettere sagt enn gjort uten å bedøve den. Den fikk en sprøyte med beroligende og smertestillende, og roet seg såpass at den lot seg undersøke.

Jeg innbiller meg at halve Norges befolkning anser en dyrlege for å være en person som jobber med å stikke hånda inn i rumpen på store dyr, og i dette tilfellet er dette faktisk korrekt. En viktig del av undersøkelsen er å undersøke magen, og ettersom rumpa er så stor at jeg enkelt kan stikke en behansket hånd inn, er det lettere å gjøre seg opp en mening om hvordan det står til der inne ved å kjenne inn i rumpen enn ved å klemme på magen på utsiden sånn som leger gjør. Jeg kjente nøye og vel, og konkluderte med at denne hesten var alvorlig syk, tarmene hadde mest sannsynlig dreid seg til tarmslyng. I tillegg lyttet jeg nøye med stetoskopet på magen og hørte lyder som normalt ikke skal være der, noe som forterket mistanken om tarmslyng. Historien jeg fortalte legekompisen begynte omtrent her. Jeg fortalte om hvordan jeg undersøkte hesten, hvordan min kollega Bjørg Siri la hesten i narkose, la den på operasjonsbordet og åpnet magen dens. Jeg fortalte i detalj om funnene i magen, hvordan vi måtte tømme ut tarminnhold osv. og var overbevist om at han fulgte med i historien med stor innlevelse. Han jobbet jo tross alt med det samme som meg, bare på mennesker. Da jeg hadde fortalt ferdig om hele den lange nattens hendelser hadde fyren bare ett spørsmål; ”bruker dere stetoskop på jobb dere også??!”

Fakta:

  • Hestens tarmsystem er meget komplekst, og hester er veldig sensitive for dårlig fôr, kraftig fôr og fôrskifte, og får lett mageknip.
  • Magesmerter hos hest kalles, som hos spebarn, for kolikk.
  • Når en hest har kolikk kan det se svært dramatisk ut, den sparker seg på magen, ruller seg, kaster seg rundt eller ligger flatsides.
  • Kolikk hos hest går inn under det som kalles ”akutt praksis”, og går det ikke over i løpet av 15-30min må alltid dyrlege tilkalles.
  • Veterinærer er lovpålagt å hjelpe dyr som er akutt skadete eller syke og er derfor forpliktet til å rykke ut til enhver hest med kolikk.
  • De aller fleste kolikker er ufarlige, og går over ved hjelp av medisiner og væskebehandling, men dersom hesten har fått tarmslyng må den opereres for å reddes.
Del
15.06.2022 14:30

Kverke på hester

Det er påvist kverke på to hester i Trøndelag og én i Møre og Romsdal. Stallene der det er påvist smitte er båndlagt.

26.03.2020 09:27

Koronavirus: Kan være med kjæledyr

Hvis du blir smittet med korona kan du fortsatt være sammen med kjæledyret ditt.

30.01.2020 22:02

Dyr kan også få allergi

Akkurat som mennesker kan hunder, katter og hester også få allergi.