Illustrasjonsfoto: Unsplash - Akshay Madan

Hva er kvalitetsfôr?

En viktig del av arbeidet mitt som veterinær er å svare på eiernes spørsmål om hva som er det beste fôret for hundene og kattene deres.

Det er min erfaring at ernæring spiller en vesentlig rolle når det gjelder å holde hunder og katter friske, og selvfølgelig også for å bidra til at syke hunder og katter blir bedre. Når eierne ber meg om å undersøke hunden eller katten deres, kan jeg vanligvis avgjøre om den fôres med passende fôr av god kvalitet, og i riktige mengder.

I den senere tid har nye undersøkelser på fôr til hunder og katter fått oppmerksomhet i media, og undersøkelsene antyder at alle fôrprodukter er så å si like, uansett pris. Jeg synes disse undersøkelsene og de overforenklede konklusjonene som trekkes, kan være villedende og føre til forvirring blant hunde- og katteeiere, snarere enn å hjelpe dem.

Mange faktorer

Én spesiell undersøkelse sammenlignet grunnleggende næringsstoffer i billige fôrprodukter med næringsstoffene i dyrere fôrprodukter. Sammenligning av fôr ved hjelp av kjemiske analyser (test av fôr i laboratoriet) er i og for seg greit, men det gir ikke noe fullstendig bilde. Ikke på langt nær. For å gjennomføre en god evaluering av hunde- og kattefôr, må vi også se på en lang rekke andre faktorer.

Det er viktig å se på om det er god balanse mellom de forskjellige næringsstoffene og om de finnes i optimale mengder. Selv om et fôr tilfredsstiller minimumskravene til innhold av visse grunnleggende næringsstoffer (og det var det testen evaluerte), betyr ikke det nødvendigvis at fôret er av god kvalitet eller at det er sunn kost for hunder eller katter.

Det at et fôr inneholder tilstrekkelige mengder av næringsstoffer er noe helt annet enn at fôret inneholder optimale mengder. Mange typer hunde- og kattefôr har så høyt innhold av noen næringsstoffer at det kan være skadelig. Eksempelvis inneholder noen av de billigere fôrproduktene store mengder med salt for å forbedre smaken, men som hos mennesker er dette ikke sunt for hjerte og nyrer på lang sikt.

Likhet over tid

Noen hunder og katter er meget sensitive for endringer i ingrediensene, og resultatet kan bli fordøyelsesproblemer. Spesielt eldre hunder og katter kan være uvillige til å spise et fôr hvis smaken endres. Disse problemene kan unngås hvis ingrediensene holdes uendret. Produsentene av høykvalitetsmerker bruker faste sammensetninger, såkalt fixed formula, og det innebærer at produktene inneholder de samme ingrediensene hele tiden.

Mange andre fôrprodusenter erstatter en ingrediens med en annen, avhengig av markedspriser, slik at produksjonskostnadene for produktet blir så lave som mulig. Det betyr at forskjellige forsendelser av det samme produktet kan inneholde forskjellige ingredienser - og noen produsenter har mange forskjellige oppskrifter for sammensetningen av ett og samme produkt.

Tilpasset ditt kjæledyr

Det er meget viktig å gi hunder og katter fôr som er tilpasset alder, størrelse og livsstil. Dette er ikke så annerledes for oss mennesker. Du ville ikke gi voksenmat til en baby, og når vi blir eldre endrer vi dietten eller tar tilskudd av vitaminer og mineraler så vi holder oss friske.

Det samme gjelder for hunder og katter - og det er faktisk slik at fôrprodukter av høyere kvalitet tar hensyn til disse forholdene. Siden hunder og katter vil få det bedre med fôr som er nøye tilpasset deres spesielle behov, har produsentene av høykvalitetsfôr utviklet en hel serie med fôrtyper som er tilpasset forskjellige raser og livsfaser.

De dyrere fôrproduktene har i tillegg ofte ekstra næringsstoffer som forsterker de gunstige virkningene av fôret på organismen. Et godt eksempel på dette er det høye innholdet av antioksidanter som har vist seg å styrke det naturlige immunforsvaret hos hunder og katter. Dette kan bidra til at hunder og katter holder seg friske og kan til og med forsinke aldringsprosessen. Et annet eksempel er tilsetning av vitaminet L-karnitin som hjelper med fettforbrenningen - dette er meget verdifullt for hunder og katter som har lett for å legge på seg eller som trenger å slanke seg.

Alt dette er vel og bra, men hvordan kan du forsikre deg om at fôret fremdeles holder kvaliteten når det nærmer seg slutten av holdbarhetstiden? Eksempelvis vil ubeskyttede omega-3 fettsyrer brytes ned raskt i posen og vil ikke komme til nytte, uansett hva produsenten hevder. Lang holdbarhetstid er et resultat av god emballasje og et godt konserveringssystem for fôret, slik at fettstoffer ikke harskner, og i tillegg streng kvalitetskontroll ved produksjon av fôret.

Fornøydgaranti

For kundene er det aller viktigste at fôret passer til deres hund eller katt. Holder fôret mål i forhold til hva som loves? Og vil hunden eller katten spise fôret? Produsentene av høykvalitetsfôr bruker store ressurser på forskning og testing for å sikre seg at produktene har den virkningen de skal ha og at de ikke har skadelige virkninger på hunden eller katten på lang sikt. De arbeider også kontinuerlig med å forbedre smaken - for det er jo ikke noe poeng i å kjøpe et dyrt produkt hvis hunden eller katten ikke liker det.

Produsentene av høykvalitetsfôr tilbyr ofte en garanti for at du blir 100 % fornøyd, og det betyr at du kan få pengene tilbake eller kan prøve et annet produkt gratis dersom hunden eller katten ikke vil spise fôret.

Vi må trygt kunne si at det er opplagte svakheter ved de forenklede testene som kun tar for seg én faktor i evalueringen av fôr til hunder og katter, og at alle fordelene ved de dyrere fôrproduktene ikke kan være gratis. Som på alle andre områder, må du betale for kvalitet. Spørsmålet blir nå om det er verdt pengene. Bare følg med på hunden eller katten din når den får høykvalitetsfôr, og du vil se forskjellen.

Ernæring er ikke et enkelt emne. Det finnes mange myter og mye mangelfull informasjon om hvordan du skal fôre hunden eller katten. Min erfaring fra klinikken er at det ikke finnes én type fôr som kan dekke hundens eller kattens behov gjennom hele livet. Derfor oppfordrer jeg alltid klientene mine til å søke råd hos de som har greie på ernæring, enten det er noen blant personalet på klinikken eller hos den lokale dyrebutikken, for å finne frem til det fôret som er best egnet for deres hund eller katt. Tross alt er jo det å hjelpe hunder og katter med å holde seg friske og sunne det viktigste for meg som veterinær.

Hvis du ønsker mer informasjon om riktig fôring av din hund eller katt; besøk din nærmeste veterinærklinikk eller dyrebutikk.

Del
04.07.2016 14:45

Overvekt hos hund og katt

Hunder og katter kan få alvorlige helseproblemer av overvekt. Som dyreeier må man passe på at dyret får nok næring og tilstrekkelig mosjon.

06.08.2013 00:00

Fete kjæledyr skjuler leddplager

Halvparten av alle hunder, og enda flere katter, får leddgikt i løpet av livet. Forskning viser at riktig sammensatt kosthold kan forebygge plagene.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

13.02.2007 00:00

Kjæledyr på første klasse

Nordmenn bruker en halv milliard kroner mer på kjæledyrene sine enn for fem år siden. Nå skal dyrene ha klær, møbler og skikkelig mat.