Jeg vil ha en liten hund...
Mange mennesker og ikke minst barn ønsker seg en liten hund, en søt liten krabat som bare er snill, leken og sjarmerende.
Men den viltre lille hunden er en krevende liten tass - den skal oppdras, stelles, den skal luftes, fôres, lekes med og stimuleres. En valp krever masse tid, omsorg og kjærlighet.
Å kjøpe hund skal aldri være et impulskjøp. Anskaffelse av et nytt familiemedlem som en valp er, bør alltid være veloverveid og gjennomtenkt - ellers risikerer en i stedet for mange gleder å få skuffelser og problemer. Det er en dårlig ide å velge rase ut fra utseende alene. Det er mye bedre å velge en rase ut fra egne eller andres erfaringer med hundens lynne og psyke. En bestemt rase kan ha en størrelse og et utseende som virker appellerende. Men hunden er kanskje avlet frem med særlig vekt på for eksempel jaktegenskaper og vil derfor kanskje egne seg dårlig som vanlig familiehund.
Hvilken hund skal jeg velge?
Sett opp krav og ønsker du har til din nye hunds egenskaper. Ta hensyn til om det skal være en brukshund, en jakthund eller rett og slett en hyggelig familiehund. Hvor mye tid har du til å passe og stelle hunden. Boligforhold skal vurderes.
Hunden er ikke en motegjenstand - men et individ som skal passe til dine spesielle behov, levesett og ønsker. Lynne, sunnhet og egenskaper er mye viktigere enn utseende. Det er derfor klokt å sette seg grundig inn i de aktuelle hunderasers forskjellige temperament, før du treffer ditt valg.
De fleste oppdrettere vil naturligvis fremheve gode egenskaper hos nettopp den rase de selv oppdretter. Det er derfor bedre å søke råd hos veterinær, som har stor erfaring med hundenes egenskaper før du treffer et valg. Husk også å spørre om rasen er kjent for å ha spesielle sykdomsproblemer.
Rasehund eller blandingshund?
Har du ønsker om en hund med spesielle egenskaper, vil du ha størst sjanse for å lykkes ved kjøp av en rasehund som passer til dine krav/ønsker. Her er rasens spesielle karaktertrekk og evner kjent på forhånd.
Ved valg av en blandingshund er kjennskap til foreldrene enda mer viktig enn ved valg av rasehund. Blandingshunder har ord på seg for å være mer robuste.
Tispe eller hannhund?
Har du ikke hatt hund før, bør du ikke velge en stor dominerende hannhund. Tisper er ofte litt lettere å oppdra. Men valget avhenger selvfølgelig også av hva du ønsker deg av hunden.
Hvordan anskaffes hunden?
I Norsk Kennel Klubb kan du få opplyst raserepresentant for en bestemt rase. Denne person har alltid en oppdatert valpeliste som forteller hvor du kan kjøpe valper akkurat nå. Du kan også se etter annonse i avisene. Mange gode familiehunder formidles på denne måten. Men pass på "hundehandlerne" som bare oppdretter hundene for pengenes skyld.
Vær alltid kritisk, forlang å se begge foreldrene eller i det minste moren. Forlang også å se hele kullet og forhør deg om oppvekstbetingelsene. Valpene preges på et meget tidlig tidspunkt i livet. Den familieoppdrettede valp kan derfor ha noen vesentlige fordeler frem for en valp som er "produsert" i en stor kennel.
Det betyr for eksempel mye at valpen har hatt tett kontakt til barn og voksne i de første åtte leveuker. Hvis valpen lever et isolert liv sammen med moren den første tiden er risikoen for tilpasningsproblemer senere i livet dens mye større.
Økonomi
Fôrutgiften kan variere fra noen få til 10-20 kroner pr dag avhengig av hundens størrelse. I tillegg får du utgifter til merking og registrering, eventuell klipping eller trimming av pels, forskjellig utstyr og sykdomsforebygging, vaksinasjoner, tannrensing mv. og veterinærregninger i tilfeller av sykdom.
Det er en god ide å tegne en forsikring til dekning av uventede veterinærutgifter. Alle nye valpeeiere bør sammen med valpen gjennomgå et valpekurs hvor dere lærer de mest grunnleggene ting i valpeoppdragelsen. Alt i alt må du regne med minst kroner 100,- om måneden som et gjennomsnitt til å dekke utgiftene til hunden.
Kjøpekontrakten
Det er viktig å sikre seg en god kjøpekontrakt. Kjøpsloven gjelder selvfølgelig alltid, men en skriftlig kontrakt er det beste. En del oppdrettere gir garanti mot visse lidelser ved å tilby en ny hund hvis noe er galt. Men det er mye bedre å avtale tilbakebetaling av en viss sum, hvis "feil og mangler" oppdages. Hvem er vel interessert i å levere hunden tilbake etter for eksempel et halvt år?
La være med å binde deg til noen særlige forpliktelser overfor selger. Det kan være krav om bruk av et bestemt fôr, utstillinger og lignende. Kontakt eventuelt din veterinær for gode råd før du skriver under en kontrakt.
Ellers er det bare å ønske lykke til med av din nye hund - som trenger masse omsorg og kjærlighet.