Jul og nyttår for kjæledyr

Ved jule- og nyttårstider kontakter mange dyreeiere min klinikk angående mage- og tarmproblemer, samt redsel. Her får du mine erfaringer samt nyttige råd i forbindelse med jul- og nyttårshøytiden.

Oppkast og løs avføring eller diare, som er veldig stressende for dyrene, er en utbredt tilstand hos hunder og katter ved jule- og nyttårshøytiden.

Årsaken til disse mage- og tarmproblemene er inntak fet og kraftig julemat. Unngå derfor å gi rester fra julematen til husstandens kjæledyr. Gi hunden og katten det alminnelige for, og gi heller godbiter beregnet for hunder og katter.

Unngå i denne forbindelse å gi hunden tørkete griseører, -haler og-labber, da disse produkter har varierende kvalitet og kan gi mage- og tarmproblemer. Likeledes advares mot å gi dyreknokler til hunder, da disse ofte resulterer i blodig oppkast eller diare, samt forstoppelse. Det er ikke uvanlig av hunder må behandles medisinsk eller kirurgisk for mage- og tarmproblemer forårsaket av skarpe knokkelbiter.

Julepynt i magen

Ellers skal man være veldig oppmerksom på unge hunder og katter i forbindelse med pyntingen til julehøytiden. Mange unge individ synes det er artig å leke med julepynt, og det er ikke uvalig at unge dyr må opereres ved jule- og nyttårshøytiden for fremmedlegemer, som har satt seg fast, i magen eller tarmen.

Stressende nyttår

Mange hunder lider av angst i forbindelse med den intense feiringen av nyttår. Problemene med uro og redsel starter ofte i romjula i forbindelse med bruken av fyrverkeri. Det er viktig at man forsøker å skjerme hunder med redsel for fyrverkeri ved at oppholde seg sammen med hunden på et stille og lydskjermet sted.

Ellers finnes det også effektive beroligende medisiner, som kan avhjelpe situasjonen. Ved behov for beroligende medisner er det viktig å kontakte dyrlegen i god tid, da man trenger noe tid til å finne den optimale individuelle dose.

Gjennomtenkte julegaver

Til slutt vil jeg advare foreldre mot å gi dyr i julegave til barna, dersom dette ikke er nøye gjennomtenkt med henhold til tidsforbruk og kostnader til dyrehold. Ved anskaffelse av dyr binder man seg, avhengig av dyreart, for opp til 15 år. Interessen for dyrehold kan avta hos barna i ungsomsalderen, og foreldrene må da ha tid og interesse for hold av dyr.

Med dette ønsker jeg alle lesere med dyrehold en problemfri jule- og nyttårshøytid!

Del
19.12.2019 10:10

Trygg julefeiring

Gi hund og katt en trygg og glad julefeiring. Om julemat, aktivitet og forebygging av uhell, skader og sykdom

26.09.2018 14:10

Forbyr flere å eie dyr

Flere kjæledyreiere har hittil i 2018 fått forbud mot å eie dyr. Mattilsynet får stadig flere bekymringsmeldinger, og de fleste gjelder kjæledyr.

20.12.2017 11:27

Pass opp for julematen

I jula spiser mange kjæledyr ting de ikke burde. Sjokolade, rosiner og biter av julepynt er noe av det som skaper problemer.