Pixabay

Julegaver til hund og katt

Mange av oss kjøper julegaver til dyra våre. De er tross alt noe av det kjæreste vi har.

Er det riktig å kjøpe gaver til dyra da? De skjønner vel ikke noe av jula? Er det ikke toppen av forbrukersamfunnet når vi til og med kjøper dyre gaver til kjæledyra våre?

Les mer, så skal jeg fortelle hva vi mener.

En julegave skal ikke bare være fin å få men også hyggelig å gi. Nå er det i vinden å kjøpe ”etiske julegaver” eller kjøpe en opplevelse. Det er både hyggelig og ofte bedre enn en ”dings” som blir stua bort i et hjørne eller lagt bort i en skuff. Til dyra våre er dette intet unntak:

Juletgavetips 1 - Ut i skogen opp i trærne!

Hva tror dere hunden helst vil ha? Hvis dere spør og virkelig hører etter? Et ekstra tyggebein til julekvelden, når vi andre smekter oss eller en ny leke som er kul og piper er neppe å fornekte. Men, noe som er virkelig er den beste gaven til både hunden og en du kjenner… TID sammen! Aller helst ute! Hundene våre har alt for mange kjedelige timer inne, der de ligger og sover (vel, valper ligger vel helst til lading!), særlig i den mørke årstida.

Er det noe hundene setter ekstra pris på, og som dere kan kose dere med sammen, er det å komme seg ut i naturen! Ut i skogen opp i trærne! Om det er skitur, rusletur eller løpetur er ikke så viktig, men det at det er en opplevelse ute sammen er det essensielle. Vi leker generelt alt for lite med hundene våre, så vær litt ”apekatt” og prøv å finn på noe som får hunden i aktivitet. Det kan være god trening for oss også! Frisk luft har vi alle godt av. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær… Så føler man seg så mye bedre etterpå! Hvorfor stå i flere timer og tråkke på en maskin på et helsestudio når skogen ligger rett utafor stuedøra? Løp heller en tur med bikkja! Bedre for helsa, bedre for miljøet og stor stas for turkameraten!

Husk å bruke god refleks når dere er ute, både på dere selv og hunden. En refleksvest og et godt synlig lys på hunden er en god investering som kan forebygge en "brå-tur" til dyrlege. En lett hodelykt er veldig praktisk, både for å se og bli sett.

Mange hunder elsker å snørekjøre på ski. Gå litt utafor de travleste løypene, ta på hodelykta på kvelden, da er naturen ofte på sitt vakreste, og dere treffer nesten ikke andre skiløpere. Husk å ta pauser hvis du begynner å trene opp hunden til å trekke på ski. Bruk en god trekksele som fordeler belastningen riktig, og som forebygger skader. Vent til hunden er utvokst før du lar den trekke. NB! Bruk aldri ski med stålkanter når dere er på tur med hunden! Mang en hundesene har blitt kappet tvers av… Vil du ha et alternativ til skikjøring nå på vinteren er Kickspark er tingen, - dette er "vinterversjonen" av Kick-bike, - med ski som klipses på meiene er dere klare for alle forhold og hundepotene samtidig trygge.

Julegavetips 2 - Et kurs hos hundeklubben!

Gi hunden noe dere kan glede dere over sammen, - gi bort et kurs i julegave! Ta den med på for eksempel et kurs i agility, spor eller lydighet. Eller kanskje dere skal lære dere klikkertrening? Hunden elsker å bruke hodet, bruke de små grå og sansene sine. De vokser på dette! Merk: De blir aldri for gamle!

I sommer var 12 år gamle mor/bestemor til våre hunder med på agilitykurs, og imponerte stort! Vår gamle hund (R.I.P) var med på sporkurs i en alder av 12 år, - og ledet oss stødig frem til belønningen i enden av sporet. Det er godt for både firbeinte og tobeinte sjel/sinn bare å være ute sammen, uansett hvilken aktivitet det gjelder!

Du treffer også likesinnede som du har det hyggelig sammen med. Noen blir helt bitt av basillen… i alle aldre. Det kan være en flott gave til f.eks. barna for å komme seg ut og gjøre noe fysisk, samtidig som det gir dem veldig god kontakt med hunden. Eller kanskje det kan være julegaven din i år til en venn som har hund? 

Julegave tips 3 - Aktiviseringsleker

Skal dere kjøpe leker til hunden, så kjøp gjerne noe som gjør at de må bruke hodet og får noen utfordringer. En hustrig kveld dere ikke orker å ta den turen dere burde, eller dersom hunden har skadet foten og ikke får lov å gå ut av dyrlegen… kan det være godt å ha noen alternativer.

Et tips er leker av den svenske hundetreneren Nina Ottosson. Her er det mange varianter som setter hjernecellene i bevegelse.

Man kan også aktivisere hundene inne med å søke godbiter, trene enkle lydighetsøvelser og øve på klikkertrening. Noen venner av oss har trent hunden til å åpne kjøleskapet og hente colaflaska ved hjelp av klikkertrening…

Julegavetips 4 – En rolig og behagelig nyttårsfeiring

Nyttårsaften er en kveld dere bør dedikere til hunden hvis den er redd for raketter. Nå er det heldigvis restriksjoner på bruk av fyrverkeri, men det er allikevel mye hyl og smell nyttårsaften og i dagene rundt som kan skremme mange hunder. Mens det står på som verst er det lurt å være inne med hunden og leke, avlede oppmerksomheten, gi godbiter og aktivisere den til å tenke på noe annet. Ha gjerne på noe musikk i bakgrunnen. Slipp aldri hunden løs ute når det kan gå av raketter.

Vi og politiet har hatt mange hunder innom på nyttårsaften som har stukket av i ren redsel. Finner du en slik hund, forsøk å få tak i den og ta den inn. Kontakt politiet, det er med stor sannsynlighet noen som savner den veldig. Slipp den IKKE ut, - men ta vare på den til eier melder seg eller kjør den til politistasjonen.

Adaptil (tidligere DAP), hundens beroligende feromon, kan brukes for å dempe stressnivået og gi hunden en bedre trygghetsfølelse. Dette er de samme duftstoffene som tispa skiller ut når hun dier valpene, og har beroligende og trygghetsskapende effekt. Den settes i stikkontakten eller brukes som halsbånd, og brukes både forebyggende og behandlende – aller helst fra tidlig desember.

Julegavetips 5 - Forsikring

Når det gjelder katten er en forsikring en fin julegave! Det er alt for få katteeiere som forsikrer kattene sine. Selv om man som regel ikke betaler så mye for en katt har den uansett stor verdi for den som eier den, man utrolig glad i dem! Når uhellet er ute er mange ikke klare over hvor mye det kan koste å få den behandlet. Det er dessverre ofte vi som dyrleger ender opp med å ikke kunne gi katten den behandlingen både vi og eier ønsker fordi det blir for kostbart. En god forsikring mot utgifter til dyrlege ved sykdom/ulykke er gull verdt når skaden er ute. Ett års forsikring av Mons koster som regel mindre enn en måneds abonnement for parabolen!

Gjensidige, DNB og Agria har forsikringer for alle katteraser også huskatter. Andre forsikringsselskap forsikrer kun rasekatter.

Mange har forsikret hunden sin, men ikke alle. Husk å sjekke godt opp hva forsikringen gjelder. Dekker den kun kjøpesummen, eller dekker forsikringen godt opp ved alvorlig skade eller ulykke? Hva er egenandelen, og hva slags behandling dekkes? Hvor mye dekker den per år? Gir selskapet mulighet for direkteregulering (dvs at forsikringsselskapet betaler utgifter til dyrlegen direkte, minus egenandelen, som du må betale selv)? Her er det kun Gjensidige og Agria som i dag tilbyr slik direkte oppgjør for utgiftene til dyrlege. Les mer om forsikring her.

Julegavetips 6 – ID-chip

Det går vel ikke en dag som vi ikke leser i lokalavisa om en katt som er funnet eller mistet. Hvis katten er ID-merket finner vi raskt eieren og får katten hjem igjen. Vi får ofte inn skadde katter på klinikken, hvis de er merket får vi gitt eieren beskjed med en gang. Hvis den ikke er merket er det begrenset hva vi kan gi av behandling uten at dette samtykkes av en eier. Mange katter går på lange vandreturer langt hjemmefra, og hvis en fremmed katt begynner å holde til rundt husveggene hos dere, bør dere ta den med til dyrlege og få sjekket om den er merket. Kanskje noen savner den? ID-chip settes under huden med en sprøyte hos dyrlegen.

Julegavetips 7 - Katteluke som styres av ID-chip

Et siste tips til pus er en katteluke som åpnes og stenges av en microchip. Hvis katten er id- merket hos dyrlege med microchip får dere nå kjøpt en katteluke som styres av denne chipen. Da slipper dere å ha et magnethalsbånd på katten, og luka slipper kun inn katten din! Luka kan programmeres for flere katter. Luka kan kjøpes hos dyrlege.

Konklusjonen er at det er flott å kjøpe julegaver til pus og passopp! Kjøp en julegave med en mening!

Denne artikkelen er laget av Hønefoss Dyrehospital.

Del
13.02.2007 00:00

Kjæledyr på første klasse

Nordmenn bruker en halv milliard kroner mer på kjæledyrene sine enn for fem år siden. Nå skal dyrene ha klær, møbler og skikkelig mat.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.

25.10.2023 22:23

Trøbbel med ørene

Problemer med ørene kan plage både hunder, katter og noen ganger hester.