Foto fra AniCura

Julemat er ikke for firbeinte

Det kan være fristende å tilby hunden godbiter fra julematen. Men husk at det vi spiser kan være farlig for hunder.

I julesesongen mottar AniCura betydelig flere tilfeller av kjæledyr med mage- og tarmproblemer enn ellers i året. I mange tilfeller er årsaken for fet og salt mat, som julepølser eller spareribs.

– Mye av julematen vi spiser inneholder store mengder fett som kan gi oppkast og diaré. Du bør også være forsiktig med for mye salt. Vær også ekstra på vakt når det gjelder bein fra eksempelvis ribbein. Det kan gi skader på hundens mage-tarmkanal, sier veterinær Sasja Rygg i AniCura.

Men det er ikke bare den salte og fete maten som er uegnet for hunden. Søtsaker som sjokolade, druer og rosiner er giftige for hunder. Mørk sjokolade og kakao er spesielt farlig fordi det inneholder store mengder teobromin. Melkesjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner. Teobrominforgiftning påvirker nervesystemet, kardiovaskulærsystemet og musklene. Nøtter bør også holdes unna hunder. Selv i små mengder kan dette forårsake skade på indre organer, og i ekstreme tilfeller død.

– En hund som har spist rosiner eller druer kan få varige nyreskader, som i verste fall kan være dødelige. Symptomer og tegn på nyreskade kan noen ganger være gradvis og ikke alltid åpenbare i utgangspunktet, sier Rygg.

Symptomer på forgiftning

Tegn på at en hund har blitt forgiftet varierer avhengig av hva den har spist. Noen typer forgiftning gir akutte symptomer, mens andre kommer gradvis etter noen dager eller uker. Symptomer som svakhet, kvalme, oppkast, skjelvinger og påvirket mental tilstand bør vekke mistanke. Derfor er det viktig å ta hunden til veterinæren umiddelbart hvis det er mistanke om forgiftning.

– Kommer dyret tidlig nok til veterinæren, er prognosen som oftest god fordi mageinnholdet kan tømmes ved å fremprovosere brekninger. Hvis du tar hunden på fersk gjerning med nesen i sjokoladeboksen må du ta kontakt med veterinæren så fort som mulig.

Symptomer på forgiftning

  • Svakhet
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Skjelvinger
  • Påvirket mental tilstand

Ta kontakt med veterinær dersom du ser tegn til forgiftning eller har sett hunden din spise noe farlig!

Økt overvekt hos våre pelskledde venner

Et annet aspekt ved å ikke gi hunden noen godbiter fra julebordet er faren for overvekt. Mange er uvitende om hvor små mengder ulik type mat kjæledyret kan innta før det blir for mange kalorier og for mye fett.

– Unngå fristelsen med å belønne hunden din med julemat. Ta heller en ekstra tur ut, noe som gagner både hunden din og din egen helse, oppfordrer veterinær Sasja Rygg i AniCura.

Del
27.09.2017 11:24

Magetrøbbel og forgiftninger

Pass godt på hva hunden får i seg i jula. Mye av den vanlige julematen kan være farlig for hunder og katter.

27.09.2017 11:32

Sommeren er skadetid for firbeinte

Mange sommerskader og kjæledyr som skal på utenlandsferie, gjør sommeren hektisk på norske dyreklinikker.

18.12.2023 13:01

Økt smugling av kjæledyr

Ulovlig omsetning og smugling av kjæledyr over grensene er et økende problem. Det viser en aksjon i regi av EU, hvor Mattilsynet har deltatt.