Dr.Baddaky

Kan hunder og katter få allergi?

Hunder og katter kan få allergi akkurat som mennesker. En tredjedel av alle hudproblemer kan skyldes allergi.

Akkurat som hos mennesker kan hunden eller katten din bli allergisk om våren og sommeren fordi det da finnes økte mengder pollen i luften. Den kan også reagere på støv og midd innendørs.

Hva er symptomene på allergi?
Det vanligste tegn på allergi er kløe. Dyret gnir hodet, biter og slikker seg. De områdene på kroppen som er mest utsatt er hodet, potene, flankene og rundt halen.

Hvordan får hunder og katter allergi?
Når hunden eller katten til stadighet blir utsatt for stoffer (allergener) den ikke tåler, kan den utvikle allergi. Vanligvis begynner kjæledyret med en kort periode med kløe og biting. I det første leveåret kan dette være så mildt at det ikke blir lagt merke til. Etter hvert blir kløen tydeligere og mer langvarig. Allergi kan være arvelig.

Hva er allergi?
Når et individ reagerer på et stoff, kalles dette en allergisk reaksjon. Disse stoffene (allergenene) omfatter pollen, soppsporer, flass fra dyr og menneske, husstøv-midd, lopper og fôr. Allergenene fører til allergiske reaksjoner gjennom kontakt med huden, innånding eller opptak fra mage-tarm kanalen. Allergiske dyr har for mye IgE antistoffer. Når disse bindes til allergenet frigjøres biokjemiske stoffer. I huden fører disse til kløe.

Når på året oppstår allergi?
Allergi oppstår når de allergiske stoffene er tilstede. De mest vanlige allergener som husstøvmidd eller soppsporer i hus vil gi allergi året rundt. Pollen-allergier vil være begrenset til pollensesongen. Fôrallergi kan oppstå alene eller som en del av et allergi problem.

Hvordan stille diagnosen allergi?
En allergi-diagnose stilles ved hjelp av pasientens sykehistorie og en grundig klinisk undersøkelse. Så vil veterinæren avgjøre om en allergitest er nødvendig. En blodprøve sendes til HESKAs referanse laboratorium i Norge, Dr.Baddaky as, hvor TOPSCREEN testen utføres. Denne testen kan gi svar på om hunden er allergisk eller ikke. Hvis hunden er allergisk og man vil vite hva den er allergisk mot, sendes blodprøven videre til HESKAs referanselaboratorium for ALLERCEPT testen. Hvis veterinæren mistenker en fôrallergi utredes denne ved hjelp av eliminasjonsdiet.

Kan man forebygge allergi?
Det beste er å unngå de stoffene som fører til den allergiske reaksjonen. Enkelte stoffer er det umulig å unngå. I disse tilfellene må pasientens allergi behandles.

Hvordan behandler man allergi?
Kortison-preparater blir ofte foreskrevet for kortsiktig lindring av kløen, men langvarig bruk gir alvorlige bivirkninger. Antihistaminer, omega-3 fettsyrer, sjampo og immunterapi (IMMUCEPT) er bedre alternativer. IMMUCEPT er et ekstrakt fremstilt spesielt til ditt kjæledyr basert på ALLERCEPT testen. IMMUCEPT består av en rekke injeksjoner (sprøyter) som inneholder det allergifremkallende stoffet i økende mengder. Din veterinær vil diskutere de alternative behandlingsformene med deg.

Hvor vellykket er behandlingen?
Behandlingsresultatet vil være avhengig av ditt kjæledyrs generelle helse, graden av allergi og ditt engasjement i behandlingen. Følgende punkter vil som regel inngå i en allergibehandling:

  • Finn frem til stoffene som forårsaker allergien og reduser eller unngå kontakten med disse.
  • Gi anbefalte medisiner for å kontrollere de kliniske symptomene.
  • IMMUCEPT.

Med IMMUCEPT ønsker man å gjøre hunden eller katten mindre følsom for det allergifremkallende stoffet. Noen allergier avtar med tid og behandling, i andre tilfeller trenger dyret IMMUCEPT hele livet. En kombinasjon av disse behandlingene vil føre til vellykket allergi-kontroll hos de fleste kjæledyr.

Del
30.01.2020 22:02

Dyr kan også få allergi

Akkurat som mennesker kan hunder, katter og hester også få allergi.

27.09.2017 11:32

Sommeren er skadetid for firbeinte

Mange sommerskader og kjæledyr som skal på utenlandsferie, gjør sommeren hektisk på norske dyreklinikker.

02.12.2004 00:00

Atopisk dermatitt

Diva er en puddel som flere ganger har vært innom klinikken vår.