Bennie Jonasson - Pixabay

Kan smitte fra rev

Smittsom leverbetennelse er en dødelig virussykdom som finnes i Norge. Symptomene ligner ofte på det en hund kan få ved forgiftning, med magesmerter, oppkast, diaré og feber.

Viruset smitter via kroppsvæsker, som for eksempel spytt og urin. Veterinær Annelin Bjelland ved Universitetsdyresykehuset NMBU forteller at viruset som forårsaker sykdommen finnes i norsk natur og i ville dyr som for eksempel rev, ulv og bjørn.

– Hvis en rev som er smittet tisser i skogen og hunden kommer og snuser på det etterpå, kan den bli smittet hvis den ikke er beskyttet med vaksine, forteller Bjelland.

Les mer: Valp døde av smittsom leverbetennelse

Symptomer på smittsom leversykdom (HCC):

  • Oppkast
  • Diaré
  • Magesmerter
  • Blødninger, f.eks. fra nesen
  • Hoste
  • Hevelser/ødem på undersiden av hodet og halsen
  • Øyeforandringer i form av en blå skygge over øyet
  • Epileptiske anfall
  • Feber

Blir fort alvorlig

Det tar kun noen få dager fra en hund blir smittet, til sykdommen slår ut. Da kan det fort bli livstruende.

– Symptomene kan utvikle seg veldig raskt. Fra eier oppdager at det er noe galt, til hunden ikke lever mer, kan det gå få timer, forteller veterinær Annelin Bjelland.

Ikke alle sykdomsforløp er så raske. Valpen som kom inn til NMBU hadde vært dårlig med oppkast, løs mage og smerter i buken et par dager før den ble raskt mye verre. Da den ble innlagt, kunne den ikke reise seg, var fraværende og slapp.

Noen hunder kan også få en mildere variant av sykdommen som går over av seg selv etter en ukes tid. Det finnes ingen behandling for denne virussykdommen i dag, men beskyttelse fra vaksine gjør at sykdommen er veldig sjelden.

Hvis du mistenker at din hund har fått smittsom leversykdom, er det viktig å ta raskt kontakt med veterinær.

Vaksine beskytter

Sykdommen er forårsaket av adenovirus. Dette viruset finnes i to typer, CAV-1 og CAV-2. Det første gir smittsom leversykdom, Hepatitis contagiosa canis (HCC), som kan være dødelig. Den andre gir kennehoste, som er en infeksjon i luftveiene. Denne er ikke like alvorlig.

I Norge fører adenovirus sjelden til syke valper, fordi de fleste er vaksinerte for begge typene i vaksinasjonsprogrammet. Forrige uke døde likevel en valp på Universitetssykehuset NMBU av smittsom leverbetennelse, selv om den var vaksinert da den var 12 uker gammel.

NMBU Veterinærhøgskolen anbefaler nå to vaksinasjoner for virussykdommen HCC. Den ekstra vaksinasjonen bør skje når hunden er 16 uker gammel.

Les mer: Valp døde av smittsom leverbetennelse

Virus lever lenge

Adenoviruset som gir smittsom leversykdom kan leve lenge. Hvor lenge er noe usikkert, men flere uker til måneder er ikke utenkelig, spesielt ikke i kaldt vær. Høye temperaturer opp mot 50-60 grader, derimot, tåler det ikke. Alt en smittet hund har vært borti bør derfor kokvaskes.

Kilde: NMBU Veterinærhøgskolen

Del
02.10.2017 21:47

Anbefaler ekstra vaksine:Valp døde av smittsom leverbetennelse

En elleve måneder gammel hundevalp døde forrige uke av smittsom leverbetennelse. Det skjer sjelden. Nå anbefaler NMBU Veterinærhøgskolen ekstra vaksinasjon for alle valper.

21.06.2011 00:00

Slik får du en lydig hund

Mange som skaffer seg valp, sliter med oppdragelsen. Her er tipsene fra eieren av verdens lydigste hund.

14.05.2008 00:00

En god start på livet

Kan deltakelsen på valpekurset forebyggende eventuelle problemer med hveradagslydighet senere? Når skal du starte, hva skal du lære og hvordan finner du et kurs som passer deg?