Illustrasjonsfoto: Mopseriet

Kastrering og sterilisering av kjæledyr

Den naturlige seksualdriften stresser mange av våre kjæledyr.

Kjønnsdriften medfører ofte stress og aggressivitet på grunn av fysiske og psykiske hindringer for å videreføre sine gener. Mange kjæledyr lider unødvendig som følge av denne instinktivt påførte stress for å formere seg. Likeledes kommer mange kjæledyr til skade på grunn av aggressivitet i forbindelse med territoriekamp. I klinikken ses ofte alvorlige uhelbredelige og dødlige lidelser i kjønnsorganene hos våre kjæledyr.

I veterinærmedisinen er kastrering og sterilisering en kjemisk (p-piller eller p-sprøyte) eller kirurgisk påvirkning, som henholdvis medfører opphørt formeringevne hos hann- og hunndyret.

Tidspunkt for kastrering

Kirurgisk sterilisering kan behandle og forebygge alvorlige uhelbredelige og dødlige lidelser hos hunder, katter, ildere og kaniner. Katter, ildere og kaniner kan kastreres og steriliseres fra de er 6 måneder, mens hunder bør være 9-12 måneder før en kastrering eller sterilisering. I Norge blir alt for få kjæledyr kastrert og sterilisert.

En kastrering og sterilisering vil forebygge uønsket formering blant våre kjæledyr. Dette er spesielt viktig for katter og kaniner, som har en stor formeringsevne. Alt for ofte må nyfødte kjæledyr avlives, fordi eierene ikke ønsker å beholde de. Dette kunne være unngått dersom flere dyr var kastrert og sterilisert.

Reduserer atferdsproblemer

Aggressivitet er en hyppig årsak til at kjæledyr og mennesker blir skadet av bitt, samt den hyppigste årsak til avlivning av kjæledyr. Atferdsproblemer med stress og aggressivitet er ofte forårsaket av kjønnsdriften, og i disse tilfellene vil en kastrering eller sterilisering ofte kunne avhjelpe problemet. I klinikken ses ofte hannhunder med aggressivitet, som forsvinner ved en kastrering.

Hunder, katter og ildere kan kastreres og steriliseres kjemisk (p-piller eller p-sprøyte) eller kirurgisk. Den kjemiske kastrering og sterilisering gir ingen fullstendig beskyttelse mot drektighet. Kjemisk kastrering og sterilisering er gammeldags, og medfører ofte alvorlige komplikasjoner så som nedsatt fruktbarhet, svake kull med stor dødlighet, livmorbetennelse, jursvulst og sukkersyke, samt misdannelser og fødselsproblemer ved en eventuell drektighet. I klinikken utføres ofte fødelshjelp som følge av komlikasjoner forårsaket av kjemisk kastrering og sterilisering. På bakgrunn av dette anbefales alltid en kirurgisk kastrering og sterilisering fremfor kjemisk påvirkning av befruktningsevnen.

Del
09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

27.09.2017 10:27

Kjølebiler sikrer kvaliteten

Dyrehelsegrossist Europharma tilbyr nå temperaturkontrollert transport av vaksiner og legemidler for å sikre at kvaliteten på produktene ikke forringes.

08.02.2006 00:00

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig.