Katarakt = Grå stær

Katarakt er en fortetning i linsen som hvis den angår store deler av linsen, vil føre til blindhet.

Katarakt kan forårsakes av flere ting, for eksempel skade (kraftig slag mot øyet), sykdom i øyet som PRA, eller sykdom generelt i kroppen som sukkersyke. En del katarakter er arvelige og ved øyelysing ønsker man å utelukke individer med arvelig katarakt fra avl.

Små katarakter som ikke gir nevneverdige synsforstyrrelse behandles ikke. Noen katarakter kan gi reaksjoner inne i øyet som gir røde vonde øyne. I disse tilfellene hvor katarakten gir en sekundær uveitt (betennelse inne i øyet) må uveitten behandles.

Dersom katarakten gir synsforstyrrelse er operasjon eneste mulighet for å få tilbake synet. Dersom operasjon skal gi synet tilbake må netthinnen være intakt.

For å kunne operere katarakt på hund kreves i tillegg til operasjonsmikroskop også et apparat som kalles "Faco". Med dette apparatet knuses innholdet i linsen med supersonisk ultralyd og suges ut. Dette er den samme teknikken som brukes på menneske. Operasjonen er vanskeligere på hund da linsen er større og risikoen for komplikasjoner er til stede. Dersom man har en hund som ser dårlig på ett eller begge øyne på grunn av katarakt har man imidlertid alt og vinne.

Det kreves en del etterbehandling med medisiner i 2-3 måneder så det er viktig at det er en grei hund og en motivert eier som ønsker en slik operasjon.

Del
07.01.2009 00:00

En enøyd banditt

Hun satt på venteværelset her om dagen, lille Topsy på 4 år. En dachs tispe som typisk dachser er av det modige, litt dumdristige slaget.

27.09.2017 11:09

Grillmat farlig for hunden

Å gi hunden grillmat kan føre til store problemer. Maiskolber og grillbein er hundens verste fiende i grillsesongen.

20.04.2016 09:22

Skal endre hundeavlen

Den store etterspørselen etter såkalte veskehunder har ført til ukritisk avl. Nå vil veterinærbransjen og kennelklubber forandre rasestandarden.