Illustrasjonsfoto: Iams/Eukanuba

Kattemat merkes dårligere

EU-regler gjør det vanskeligere å vite hva fôret vi gir kjæledyrene våre egentlig inneholder.

Denne artikkelen er skrevet for Eukanubaav Newswire

Kjøttinnholdet skal angis nøyaktig, men mange viktige næringsstoffer som dyrene trenger, kan nå bare merkes med et E-nummer. En rekke mineraler og mikronæringsstoffer behøver ikke oppgis i det hele tatt, ifølge EU-reglene som trådte i kraft 1. september 2011.  Reglene gjelder også for Norge, og resultatet er at produsentene nå merker fôret ulikt.

Farlig unnlatelse

Taurin, et livsviktig stoff for katter, kan produsentene nå selv velge om de vil oppgi på pakningen.

– At mikronæringsstoffer som taurin ikke trenger oppgis, er svært uheldig, sier veterinær William Bredal hos katte- og hundefôrprodusenten Eukanuba.

Han får støtte av veterinær Monica Heggelund ved Oslo Dyreklinikk.

– Taurinmangel kan føre til akutte og livstruende problemer, spesielt hos kastrerte hannkatter. Mange katteeiere er ikke klar over hvor viktig sammensetningen av fôret er for kattens helse. Og de merker dessverre ikke at noe er galt før det er for sent.

Noe av kattefôret som selges i Norge inneholder for lite taurin. Det viser en stor uavhengig undersøkelse av kattefôr som er gjennomført av Testfakta i Sverige.

I tørrfôr til katter er det vanligvis 8-9 prosent vann. Det er nå fare for at produkter utvannes siden det er valgfritt for produsenten om de vil oppgi vannmengden såfremt den ikke overstiger 14 prosent.

William Bredal i Eukanuba reiser Europa rundt og holder foredrag for veterinærer og faghandel om kjæledyr og ernæring.

– Jeg får mange spørsmål fra fagfolk om den nye merkingen, så det er ikke bare vanlige dyreeiere som lurer på hva det egentlig er i maten de gir kjæledyrene sine.

Trenger kjøttprotein

Katter trenger mer proteiner enn hunder, og proteinkildene med høyest verdi i kattefôr kommer fra egg, kylling, lam og fisk.

– Protein kan også ha vegetabilsk opprinnelse fra hvetegluten, maisgluten eller soya, også ofte kalt vegetabilsk proteinisolat. Men dette er proteinkilder som ikke har like høy næringsverdi, og som fremmer fedme, sier William Bredal i Eukanuba.

I kattefôr som selges i Norge brukes alle disse næringsstoffene som proteinkilder. I mange kattefôr er det ikke uvanlig å bruke hvetegluten, maisgluten og soya som proteinkilde.

Del
06.08.2013 00:00

Fete kjæledyr skjuler leddplager

Halvparten av alle hunder, og enda flere katter, får leddgikt i løpet av livet. Forskning viser at riktig sammensatt kosthold kan forebygge plagene.

09.01.2012 00:00

Bruker mer på kjæledyr

I 2012 kjøpte nordmenn hunde- og kattefôr for 2,5 milliarder kroner, en økning på en halv milliard på fem år.

05.12.2011 00:00

Vi holder flere katter

I mer enn hvert tredje norske hjem bor det minst én katt.