Illustrasjonsfoto: Freefoto

Kennelhoste - også uten kennel

Kennelhoste er en smittsom infeksjon i hundens øvre luftveier som kan sammenlignes med en kraftig forkjølelse.

Kennelhoste er en kompleks sykdom fordi det som regel ikke bare er en årsak til infeksjonen. Man kan dele opp årsakene til kennelhoste i to hovedgrupper:

  • Virus
  • Bakterier

Oftest er det en blandingsinfeksjon av virus og bakterier. Som regel blir de respiratoriske epithelcellene i luftveiene ødelagt av virus og dermed blir det lettere for bakterier å feste seg og forverre sykdomsbildet. Det hyppigste viruset som isoleres fra hunder som har kennelhoste er parainfluensavirus og den bakterien vi ser hyppigst er Bordetella bronchiseptika.

Smitte

Man mistenker at vi mennesker kan smitte hundene våre med bestemte influensavirus, men sannsynligheten er liten for at smitten skal overføres fra hund til menneske.

Kennelhoste smitter gjennom dråpesmitte. En hund kan i den tidlige fasen av infeksjonen virke helt frisk men allikevel spre viruset til andre hunder. Ofte ser vi at hunden begynner å bli syk først etter 8-30 dager etter at den har blitt smittet. Da viruset som regel ikke forårsaker alvorlige infeksjoner, men mer lokale reaksjoner er ikke kennelhoste en sykdom vi skal være altfor redd for at hunden vår skal få.

Symptomer

Symptomene på kennelhoste er først og fremst tørrhoste, gjennomsiktig nesesekret og mandelbetennelse. En del av de pasientene som kommer hit med kennelhoste har blitt smittet på utstilling, hundeprøver, på kennel eller rett og slett fra lekekameraten sin. Det er større sjanse for å bli smittet der hvor mange hunder er samlet.

Noen hunder kan bli sykere enn andre. Det har mye med hundens individuelle motstandskraft å gjøre. Motstandskraften blir påvirket av faktorer som stress, fôring, smittepress, hygiene og ytre faktorer som for eksempel værforholdene. Får hunden en komplisert infeksjon kan den få feber, bli slapp, hosten blir fuktig og den kan få pustebesvær og lungebetennelse. Det er da svært viktig å komme seg til dyrlegen med hunden så den kan få riktig behandling.

Behandling

Har hunden din fått kennelhoste er det viktig at den holdes i ro i 2-3 uker. Den skal ikke stresses. Fôret bør være næringsrikt, gjerne med antioksidanter. Luften hjemme bør ikke være for tørr, men fuktig og kald. Sist men ikke minst bør man i denne perioden unngå kontakt med andre hunder.

Ved kompliserte infeksjoner må man ta en blodprøve, ved påkjent respirasjon tas alltid ett røntgenbilde og hunden må gå på antibiotika. Hjemme skal du gå frem som ved en vanlig lett kennelhoste. Hunden blir ved en lett infeksjon spontant frisk av seg selv etter 7-14 dager. Får valper under 8 uker kennelhoste ser vi av og til dødsfall.

Hønefoss dyrehospital

Del
13.01.2007 00:00

Kennelhoste

Kennelhoste er en infeksjon i luftveiene, som kan gi kraftige forkjølelsesymptomer hos hunder.

27.09.2017 11:19

Sesong for kennelhoste

Kennelhoste er en infeksjon i luftveiene, som kan gi kraftige forkjølelsesymptomer hos hunder. Det er flest utbrudd om høsten og vinteren.

12.09.2008 00:00

Klar til dyst?

Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!