Klar til dyst?
Uten mat og drikke, - duger helten ikke! Her kan du få med deg dyrlegens råd for en optimal jaktsesong!
Nå er endelig årets høydepunkt for mange her - og to– og firbeinte setter kursen til skogs eller til fjells med fugl i blikket eller elg i snuten! Er dere klare og forberedt?
Trening
Det er viktig for en lang og vellykket jakt at hunden er i god form. Faren for skader går betraktelig ned når hunden er godt trent. Det beste er å trene godt gjennom hele året, - men pass på å trene hunden gradvis opp dersom det har vært en roligere vår. Svømming og sykling er fin trening spesielt dersom du ikke har mulighet for å slippe hunden i båndtvangstiden. En godt trent hund får større muskler og sterkere sener og leddbånd som er med på å stabilisere ledd og forebygge skader.
Potestell
Klipp klørne godt ned før jaktstart. Ved vinterjakt klipp også ned håret mellom tredeputene på langhårede hunder for å unngå at is og snø legger seg i klumper mellom tærne. Potene blir sterkere jo mer potene har blitt brukt på forhånd. Prøv å variere underlaget slik at dere trener både på grus, asfalt og skogbunn. Ta for sikkerhets skyld med et par potesokker i jaktsekken dersom potene skulle bli såre eller skadet. Ha også med en god potesalve til stell av sprukne poter og som holder potene myke.
Tannhelse
God tannhygiene er viktig. Tannstein kan gi dårligere luktesans og føre til at hunden ikke jakter så bra som tidligere. I tannsteinen ligger det fullt av bakterier som produserer illeluktende gasser. Disse gassene kan forstyrre hunden din under jakta. Det kan derfor være lurt å få tannsteinen fjernet før jakta. Hunden kan også skade tenner ved fall eller spark/slag når den er ute og jakter. Ta raskt kontakt med veterinær dersom du oppdager skade på tenner eller hunden viser smerte fra munnhulen.
Fôring
Under jakt forbrenner hunden mer energi enn en vanlig hverdag. Da må vi også ”fylle på” mer energirikt brennstoff enn til daglig. Mange hunder ”glemmer” også å spise under jakta, og går fort tom. Derfor bruker vi høyenergifôr under jakta. Det er viktig å venne hunden gradvis til nytt for FØR jakta tar til.
Start derfor helst noen uker før dere skal av gårde og bland dette inn i det vanlige fôret. Høyenergi fôrene er laget slik at hunden får i seg nok og lett tilgjengelig energi i en mindre porsjon. Mange velger også å gi hunden fôr tiltenkt hunder som har vært syke, for eksempel Hills AD eller Royal Canin Convalescent Support. Dette har enda litt mer energi. Fôret fåes i små bokser/poser og er svært smakfullt Dette er optimalt som små ”energi-doser” for hundene når de er ute på jakt.
Tenk også på at hunden skal ha i seg nok væske. Vann er viktig for å kunne yte maksimalt og unngå overoppheting. Bland gjerne vann i fôret (evt. i AD-boksene) slik at hunden får i seg nok selv om den skulle ”glemme” å drikke. Bruk også elektrolyttløsninger (som Rehydration support). Stopp ofte for drikkepauser.
La det gå litt tid etter at hunden har spist før dere går ut på jakt. Det er ikke behagelig for hunden å jakte på stinn mage. Vent også litt etter at dere er kommet tilbake på kvelden før hovedmåltidet gis. Dette er også forholdsregler som kan være med å forebygge magedreining. Magedreining er en akutt tilstand som straks skal under behandling av veterinær, -kontakt nærmeste veterinær som kan gi sjokkbehandling.
Halthet
Hunden kan bli stiv og støl etter en lang dag med jakt. Særlig neste morgen kan det ta litt tid før den kommer ordentlig i gang igjen. Dette er gjerne noe som kommer mer og mer jo eldre hunden blir. Forebygg dette med å tøye ut og massere etter økta. Hundemuskulaturen fungerer som hos oss, - det er viktig å strekke ut og ha perioder med hvile for å være klar til neste økt.
Blir hunden tydelig halt under jakta, bør jakta avbrytes. Jakter man videre med en halt hund kan den få varige skader. De fleste hunder som halter trenger minst 3-4 ukers tid hvile og ro før man igjen begynner å trene. Det kan være lurt å ha med seg litt smertestillende. Snakk med dyrlegen om dette.
Ta hensyn til hundens alder og generelle helsetilstand under jakta. Tilpass kravene til en eldre hund, og spør gjerne dyrlegen om forebyggende tiltak for din hund. Noen ganger kan kosttilskudd eller akupunktur være aktuelt. Slik kan dere legge forholdene til rette for mange fremtidige jaktsesonger sammen, selv om helsa skulle begynne å skrante.
Frostskader
Spesielt ved vinterjakt skal man være oppmerksom på pattene hos tisper og pungen hos hannhunder. Her er det lett å få frostskader. Bruk beskyttende dekken når det er kaldt (”kondom-dress”) som isolerer disse utsatte områdene. Ha gjerne med en aloe vera gel også til bruk for å roe ned såre områder.
Luftveisproblemer
Noen raser, og spesielt drever er utsatt for det vi kaller jaktødem. Årsaken til denne tilstanden er ikke avklart, men hunden får væskeansamling i lungene og akutte pusteproblemer. Oppsøk straks veterinær ved slike symptomer.
Nesemidd kan forstyrre hunden veldig og ødelegge jakta. Midden er vanskelig å påvise. Symptomene på nesemidd er ”revers nysing”, altså at hunden trekker pusten støtvis inn gjennom nesa flere ganger etter hverandre. Ved mistanke behandler vi med et middel som dreper midden, men disse symptomene kan også ha andre årsaker så kontakt alltid veterinær.
Røde, såre øyne
Når hunden raser gjennom skogen i full fart er det lett å få problemer med øynene, - enten skade på hornhinna forårsaket av kvist eller røde eller rennende øyne som følge av irritasjon fra støv/skitt. Spesielt hunder med hengende øyelokk er utsatt for sistnevnte. Ha derfor alltid med litt saltvann eller øyebadevann til skylling av øyne. Ved kniping eller tegn på smerte kontakt alltid veterinær. Øyeskader skal behandles raskt.