Lær deg å pusse hundens tenner

Sliter du med tannpuss på din hund? Knarvik Dyreklinikk viser hvordan man skal utføre tannpuss.

Hunde- og kattetenner er egentlig ikke mer hardføre enn våre egne tenner, og tannpuss er nok like viktig. Riktignok spiser ikke hunder og katter så mye søtsaker, men matrester etter måltid forekommer selvsagt og bør fjernes med tannpuss.

Fjernes ikke disse restene så øker bakterietallet og det dannes belegg på tennene som etter hvert blir til plakk. Det er stort sett forsteining av dette plakket som blir synlig som tannstein.

Det er denne tannsteinen som lager de største problemene for våre kjæledyr når det kommer til tannhelse.

Når det først har dannet seg tannstein lar ikke denne seg fjerne uten riktig utstyr og her er det dyrlegen må trå til.

Bakteriene i plakket og tannsteinen produserer syrer som kan føre til hull i tennene og dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannsteinen føre til tannkjøttbetennelse og i verste fall løse tenner (periodontitt).

Les også: Tannverk hos hunder

Min hund og tannpuss

Tilbake til min egen hund. Vi pusser tennene hennes 2 kvelder pr uke (man må gjerne pusse oftere, helst hver dag). Dette foregår selvsagt ikke helt uten protester. Her må man gjerne prøve seg fram, men slik gjorde vi for å komme i gang:

  1. Presentere tannkosten: Interesse for dette redskapet oppstod umiddelbart. Hun fikk snuse på den og ta den i munnen uten at hun fikk bite på den.
  2. Forsiktig puss: Deretter startet jeg med pusse forsiktig på framtennene og dette gikk relativt greit.
  3. Smake tannkrem: Neste kveld gjentok vi prosedyren og det var nå litt ”stas” med tannkosten. Nå forsøkte vi å pusse jekslene også. Her blei det litt mer protester. Vi tok derfor en liten pause og lot henne isteden smake litt på tannkremen. Her er det viktig å bruke tannkrem for hund/katt og ikke tannkrem beregnet på mennesker som f. eks colgate, som smaker pyton for dyret ditt i tillegg til at fluor er skadelig.
  4. Pusse alle tennene: Etter noen kvelder fungerte pussen relativt greit.

Vi har nå en rutine på puss tirsdag og fredag før leggetid. Det går nok ikke like knirkefritt hver gang men hunden har også fått inn en rutine på dette og vet hva som skal skje når vi finner fram tannkosten. Noen ganger er det til og med litt gøy og hun setter nok pris på at bare hun får vår oppmerksomheten ved disse anledningene.

Små raser krever mer

Det viser seg at små raser oftere har problemer med tannstein enn større raser og vi bruker betydelig mer tid på tannbehandlinger på små hunderaser. Dette gjør selvsagt ikke tannpuss overflødig for større hunderaser.

Det er en fordel å komme i gang med tannpussen i ung alder da det viser seg at unge dyr tilpasser seg denne rutinen lettere.

Sikre god tannhelse

Så hvordan tilrettelegger man for god tannhelse best mulig?

  • Tannpuss: Bruk kost og tannkrem som er beregnet til hund/katt. (En kan evt. bruke en myk børste beregnet for barn)
  • Et godt tørrfor. Noen hundefor inneholder polyfosfater som forebygger tannstein.
  • I tillegg kan man bruke et pulver som forebygger plakk, f.eks Plaque off.

Ved den årlige helsekontrollen vil dyrlegen undersøke munnen og bedømme tannhelsen til dyret ditt, og selvsagt kunne gi råd om hvordan man opprettholder god tannhelse eller informere om hvilke tiltak som bør settes inn.

Denne artikkelen er levert av Knarvik Dyreklinikk.

Del
05.07.2016 14:36

Tannsliping - hvordan skjer det

Tannrelaterte lidelser har blitt mer og mer vanlig blant våre firbeinte venner.

23.05.2019 10:09

Ta vare på seniordyr

Mange venter for lenge med å ta sin gamle hund eller katt til veterinær. Kjæledyr lider unødvendig og flere dør for tidlig.

17.04.2019 13:49

Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde dersom de utsettes for sterk sol og UV-stråling.