Lær deg ørerens hos hund

Det er viktig å rengjøre hundens ører jevnlig. Lær hvordan du kan gjøre det selv.

Hundens ører bør sjekkes jevnlig og renses hvis de er skitne eller lukter vondt. Slik kan man redusere faren for at hunden får ørebetennelse eller andre ørelidelser. Hvis hunden har mye pels i ørene eller hengende ører, er dette ekstra viktig. 

Lær hvordan du kan rense ørene til hunden din selv, i denne videoen fra veterinærene på Knarvik Dyreklinikk.

Hvis du har mistanke om at hunden har ørebetennelse, bør du ta kontakt med veterinær snarest.

Ørets oppbygning

Øret er inndelt i det indre øret, mellomøret og det ytre øret. I det indre øret ligger likevektsorganet og nervecellene som lager lydbølger om til impulser til høresenteret i hjernen. I mellomøret ligger tre små knokler; ambolt, stigbøylen og hammeren. De overfører lydbølger fra trommehinnen til det indre øret. Det ytre øret går fra øreflappen og inn til trommehinnen. Øregangen på hunder kan grovt deles inn i to. Den første loddrette delen, og den vannrette delen som fører ned til trommehinnen.

Øreinfeksjoner sees primært i det ytre øret. Symptomer er kløe, hoderistinger, lukt og rødme. Noen ganger kan man også se utflod fra øret. Fordi hundens øregang er lang og har en vannrett del, kan ofte behandlinger være langvarige. Som oftest vil også øreskylling være nødvendig.

Når vi får inn hunder med ørebetennelser vil vi alltid ta ut prøver fra øret. Disse prøvene ser vi på i mikroskopet, og basert på hvilke agens vi ser (sopp eller bakterier) som årsak til ørebetennelsen, igangsettes riktig behandling. Ved gjentatte infeksjoner bør resistensundersøkelse med tanke på antibiotika foretas.

Hengende ører mer utsatt

Betennelser i øret skyldes som oftest sopp eller bakterier, men for at det skal kunne oppstå en betennelse trengs ofte en utløsende årsak. Hos mange raser kan den utløsende faktoren være hengende ører som stenger luft inne i hørselsgangen. Dette skaper et varmt og fuktig miljø hvor sopp og bakterier vil trives.

Noen ganger kan det samme miljøet skyldes trange øreganger. Det finnes også raser med mye pels i øregangen som gjør at ørevoks setter seg fast og samler seg i store mengder. Hudsykdommer, særlig allergi, men også svulster og hormonsykdommer, kan forårsake forstyrrelser i immunsystemet i hørselsgangen slik at bakterier kan begynne å vokse ukontrollert.

For å sikre at behandlingen er effektiv, er det viktig at behandlingen blir fulgt som foreskrevet. Dersom kontroll er anbefalt, er det for å sikre at ørebetennelsen blir fullstendig behandlet. Selv om hunden er symptomfri, er det mulig at betennelsen fortsatt er tilstede. Dersom behandlingen avsluttes for tidlig vil behandlingen kunne blusse opp igjen, noe som kan bety starten på en kronisk ørebetennelse.

Noen tips til sunne ører:

  • Hos hunden som lett får ørebetennelse, kan man bruke ørerens som forebyggende tiltak.
  • Hold det rent i og rundt ørene.
  • Klipp bort pels som kan være med på å tette ørekanalen.
  • Dersom hunden har hengeører, kan det være lurt å lufte ørene – dette gjøres ved å ”brette opp” ørelappene over hodet når hunden ligger og hviler.
  • Hunder med gjentatte øreproblemer bør ikke brukes i avl.

Flere instruksjoner til stell du kan gjøre selv:

Lær deg kloklipping

Lær deg å pusse hundens tenner

Denne artikkelen er levert av Knarvik Dyreklinikk.

Del
07.01.2011 00:00

Ørebetennelse hos hund

Otitis externa, ofte kalt ørebetennelse, er en tilstand som karakteriseres ved inflammasjon i ytre øre og i ørekanalen hos hunden.

24.01.2005 00:00

Hva kan gi ørebetennelse?

Den to år gamle Golden Retrieveren Bonzo rister på hodet og klør seg i ørene flere ganger i timen. Samme problemet hadde Bonzo for noen måneder siden, og øredråpene Bonzo fikk den gangen hjalp bra.

08.02.2004 00:00

Den kløende hund og katt

Hos kjæledyr er en utbrett kløe forårsaket av en forstyrrelse i immunforsvaret, hormonforstyrrelse eller parasitter i huden og/eller pelsen, samt anatomiske forhold.