Illustrasjonsfoto: Mopseriet

Med cola og grandiosa foran TV`n

Et liv som dyrlege kan være så mangt. Noen dager er det stress, andre dager er det skummelt og atter andre dager er det bare moro.

Sikkert som banken er det uansett at enhver arbeidsdag innebærer kontakt med dyr og eiere. -Og kontakt med eiere, ja det kan jo være en utfordring. Ikke for det, det kan godt være en utfordring å ha kontakt med dyr også, men heldigvis er ikke jeg en av dem som går over gaten hvis jeg møter en hund. Her om dagen kom lille Trille inn døren på klinikken. Ja, hun het selvsagt ikke det, men det var det jeg tenkte da jeg så henne.

Teksten har blitt publisert i Fædrelandsvennens lørdagsmagasin God Helg (lørdag 31. august 2008). Copyright: © Fædrelandsvennen
Illustrasjonsfoto: Ruffen (www.mopseriet.com)

Lille Trille er en liten Bichon Frisé tispe, du vet en sånn hvit vaskeklut som noen kaller dem, på ni år. Ni år er ingen alder for en bichon-dame, disse smårasene blir ofte både 13 og 14 år, så vi kan vel si at hun er en liten dame omtrent i sin beste alder. Eller, hun hadde vært det om ikke det hadde vært for størrelsen. For lille Trille vagget godt der hun kom logrende mot meg. Matmor er en slank og elegant ung dame med to søte små døtre ved sin side. Jeg har forresten ofte lurt på det, hvordan kan det ha seg at flotte, slanke mennesker kan ha tykke kjæledyr? For unnskyld at jeg er så direkte, men du har vel allerede forstått såpass, lille Trille er rett og slett tykk. Ikke lubben, ikke lettere overvektig, men tykk....

Da jeg hadde hilst på Trille og sagt sånn litt ”hei” til matmor (kall meg gjerne uoppdragen, men hunden er min pasient og jeg foretrekker å hilse på den først), la Trille seg flatt på magen og peste med tungen hengende godt ut av munnen. Matmor fortalte at hun kom med Trille fordi hun skulle ha sin årlige vaksine. Selv mente hun at Trille var frisk og rask og blid som solen, men at hun kunne merke at årene begynte å gjøre seg gjeldende. Hun sov mer enn før, og var ikke like begeistret for å gå tur som før, så i det siste hadde hun blitt igjen hjemme når familien dro på søndagstur. Men, som hun sa; ”hun er jo ei godt voksen dame, omregnet til menneskeår er hun jo midt i 60-årene, så det kan jeg jo forstå”. Jeg kunne ikke annet enn å være uenig i det.

For å gjøre det enkelt; når jeg forventer at Trille skal kunne bli 13 år, forutsatt at hun ikke har pådratt seg noen sykdommer eller skader selvsagt, så synes jeg ikke at hun er gammel når hun er ni, hun har jo 1/3 igjen av livet! Dermed ble jeg, i motsetning til matmor, litt bekymret over at hun allerede er uinteressert i tur og sover mye. Matmor mente likevel at Trille, hun er frisk som en fisk, for appetitten er på topp. Litt rett måtte jeg gi henne i det, for de fleste alvorlig syke hunder slutter å spise. Men,vi må ikke glemme at de er dyr med et sterkt overlevelsesinstinkt, de slutter ikke å spise før de synger på siste verset som det så fint heter.

Med den informasjonen så matmor skjevt på meg og spurte; hva er det du insinuerer? Mener du at Trille er syk?Nei, det gjorde jeg jo ikke. Jeg hadde jo undersøkt henne både foran og bak og oppe og nede uten å finne noe som helst galt, så jeg måtte rett og slett svare at ”jeg mener bare at hun er tykk”. Vi satte lille Trille på vekten. Hun veide 9 kilo. Da datt det rett og slett ut av meg; ”hun er jammen meg smellfeit!

Matmor ble rød i kinnene, jeg tror simpelthen hun ble fornærmet. De blir ofte det, hundeiere med tykke hunder, hvis jeg ikke ordlegger meg som jeg bør når jeg antyder en liten eller større grad av fedme. En ideell Bichon veier opptil 4 kg, Det er jo ikke galt å være 4-5kg overvektig, sånn helt isolert sett, men da forutsetter det at du er f.eks et voksent menneske eller i hvertfall en stor hund. Trilles vekt er som om jeg med mine 170cm på strømpelesten, skulle doble min kroppsvekt og gå rundt å veie 130kg! Da hadde ikke jeg heller vært særlig keen på å bli med gubben på tur i skogen, men heller foretrukket sofaen og en god film på skjermen. (Det hender det at jeg gjør likevel altså, det må jeg vel innrømme...) Dessuten; alle vet jo hvilke helseplager det ville gitt meg å veie 130 kg, og det er enkel mattematikk å regne ut at også Trille er utsatt for å få de samme plagene.

Vi kunne heldigvis le litt av Trille, både matmor og jeg, da jeg hadde gjort denne sammenlikningen. Vi så for oss Trille med colaboksen, grandiosaen og fjernkontrollen mens resten av familien er på tur i Jegers. Matmor innrømmet da, at hun hadde nok sett at Trille hadde vokst i det siste, faktisk begynte det da den første av jentene kom til verden for 5 år siden, men det hadde gått så gradvis at både matmor og matfar nok hadde sett seg blind på det. Vi ble enige den dagen, om at Trille skulle på slankekur, med jevnlige vektkontroller hos oss, diett og mer mosjon. Vanskelig ja, men ingen ønsket at Trille skal forlate familien til fordel for de evige jaktmarker tidligere enn hun behøver, så da.....

Fakta:

  • Stadig fler kjæledyr i Norge er overvektige.
  • Et overvektig dyr er utsatt for de samme plagene som et menneske; sukkersyke, hormonforstyrrelser, hjerte- og karsykdom, ledd- og ryggsmerter og muskeplager.
  • De aller fleste hunder spiser til det er tomt når de har tilgang til mat, la de derfor ikke ha fri tilgang til fôret sitt.
  • Husk at ”snacks” som brødskive, smuler fra barnas bord, middagsrester, godbit under trening osv faktisk utgjør en betydelig del av en dagsrasjon for en liten hund.
  • Hunden er mest tjent med at du gir den et godt fullkostfôr som hovednæringskilde, da får den i seg det den trenger av næring, vitaminer og mineraler. Er halve dagsrasjonen byttet ut med ensidig kost som f.eks poteter med saus eller brødskive får hunden ikke i seg det den trenger.
  • Gir du snakcs i tillegg til full dagsrasjon fullkostfôr blir antall kalorier pr dag for mange.
  • Å slanke en hund er like krevende som å slanke et menneske, forebygg derfor overvekt!
  • For hunder som skal på slankekur anbefales det å ta kontakt med dyrlege for å få et godt slankefôr og et prgram å følge.
  • Det finnes medisiner som har dokumentert effekt på hundens appetitt og fettopptak, disse kan man få foreskrevet hos dyrlegen i ektreme tilfeller.
Del
25.10.2008 00:00

Overvekt - "livsstilssykdom" hos hund og katt

Som menneske, så hund… Våre kjære firbeinte lider av akkurat de samme livsstil-sykdommene som oss, -omtrent 20-30 % av norske hunder og opptil 40 % av kattene er overvektige!

03.12.2003 00:00

Har ditt dyr riktig vekt?

I denne artikkelen skal vi se litt på hva som defineres som overvekt, hvordan du kan vurdere ditt dyrs vekt, årsaker til fedme, slanking, viktige ingredienser i slankefor og hvorfor det er så viktig å unngå overvekt.

16.03.2018 11:36

Norske kjæledyr er for tykke

Overvekt og fedme er et stort problem blant norske kjæledyr. Lite aktivitet, feil mat og for mange godbiter er blant årsakene.